[]

köpeğim kaçar diye korkuyorum.

neredeyse 4 ay olacak sahipleneli, yaşlıca bir labrador kendisi.
parka gittiğimizde tasmasını çözmeye hala cesaret edemiyorum gider diye korkup.
gider mi sizce? alışmıştır artık dolaştıktan sonra döner mi geri?


 
düğmesine basınca uzayan tasmalardan al dene bakalım ama kaçacağını sanmıyorum. hele yaşlıysa çok merakı ve enerjisi de yoktur yanınızdan pek ayrılmaz.


  • r_u_h  (22.04.14 10:59:03) 
o tasmalardan var zaten bizde, onu sonuna kadar çekiyor bırakınca. birkaç kez tasmasını açtığımda da uzaklaştı epey, gerçi kaçma çabası değildi sağı solu koklamak için gitti de, gitti yine de işte.


  • mutevazi  (22.04.14 11:01:51) 
köpekler salınca kaçıyor. teyitli bilgi. bu şekilde 4 köpek kaybettik. inşallah dışarıda iyilerdir ya da iyi birileri onlarla ilgileniyordur.


  • nereye bu gidis  (22.04.14 11:02:25) 
e ama insanalrın köpekleri kaçmıyor? geçende arkadaşıma sordum nasıl bırakıyosun sen itini korkmadan diye, onunki baya gözden ayboluyo gidiyo bir de "yarım saat dolaşıp geliyo yeaağ" dedi bana.


  • mutevazi  (22.04.14 11:04:05) 
Tasmasını açmayın, diğer köpeklerle kavga edebilir, onları yaralayabilir. (her nekadar zararsız bir köpek olsa bile. Kızgınlık dönemlerinde beklenmeyen davranışlar sergileyebiliyorlar.)
İnsanları da korkutabilir. kamuya açık alanlarda tasmayla gezdirin.

Not: ben de bir köpek sahibiyim. benimki ufak cins ve zararsız olmasına rağmen, diğer insanları korkutup onların özgürlüklerini kısıtlamamak için tasmalı gezdiriyorum.
Ayrıca Allah korusun çocuğun biri köpeğinden korkup kaçmak için caddeye fırlasa ve araba çarpsa? Bunlar olmuş şeyler, hepimiz gördük.
Lütden biraz duyarlılık ve düşünce.
  • innerbliss  (22.04.14 12:23:29) 
valla ben parka girdiğimiz an tasmasını açıyorum, koklaya koklaya dolanıyor o. baktım yabancı sokak köpekleri geliyor anca o zaman takıyorum tasmasını. çocukların yanına filan gidince de ''ben gittim'' diyorum, dönüp bana geliyor zaten. ben o sırada ya yürüyüşümü-koşumu yapıyor oluyorum, ya da oturup bir banka bir yandan kitap okurken yan gözle onu izliyorum. 3 yıldır da bu şekilde geziyoruz kendisiyle, bugüne kadar hiçbir terslik yaşamadım. Beni göremeyince aranıyor ve peşine buluyor, en kötü baktım eve giden yola girmeye niyetlenmiş sesleniyorum geliyor yanıma. Parkta denk geldiğim hiçbir köpekte de kaçma girişimi yok. Onlar dolanıyor, oynuyor birlikte biz sahipler muhabbet ediyoruz.

edit: köpeklerin biraz kendine güvenmesi gerektiğini ve özgür kalmaları(siz onları kontrol ederken) gerektiğine inanıyorum. olur da kaybolursa evi veya sizi bulabilmeli, tasmayla bunun nereye kadar mümkün olacağından şüpheliyim. ama siz köpeğinizi daha iyi tanırsınız.

tasmasını çıkartıp yanında yürüyün parkta, yaş itibariyle koşup uzaklaşacağını sanmam. en azından hayvana güven gelir
  • kaymaktutmayansicaksut  (22.04.14 12:31:45 ~ 12:34:39) 
İlk sahibi olmadığınızı anlıyorum ve yaşlı bir kopek. Bu sebeple ailesine geri donmek isteyecektir. Muhtemelen gider.


  • i need dolar  (22.04.14 12:57:16) 
@innerbliss köpek dediğimiz hayvanın serbest koşu yapmaya ihtiyacı var, king charlesı bilemeyeceğim ama 40 kiloluk bir labradoru tasmayla tintin yürüterek enerji atmasını sağlayamazsınız. köpeklerin tutsak gibi yaşatılmasına da ben karşıyım. ne zaman ki köpekler için birkaç dönümlük özel yeşil alan yaparlar o zaman ben de köpeğimin tasmasını insanların olduğu alanda açmam. şu anki haliyle parklar en az çocuklar kadar köpeklere de ait. gelgelelim parklarda onca sokak köpeği varken benim yaşlı ve uysal köpeğim hangi çocuğa nasıl zarar verebilir? ne hikmetse serbest kalan köpekler sadece türkiyede çocukların ölmesine sebep oluyor. köpek besleyen bir insanın böyle düşünmesi beni üzdü gerçekten.

@kaymaktutmayansicaksut sana tamamen katılıyorum ama giderse diye çok korkuyorum ve evi bulamayacağı kadar uzakta parklar bize, çoğu kez yürüyerek değil arabayla gidiyoruz. bir de komut dinlemede sıkıntısı var arkadaşın. heyecanlanınca gel desem de gelmiyor yanıma.

@i need dolar köpek beslemeye yeni başladım çok iyi bilemeyeceğim ama kedilerde bile terk edildikten sonra onları sahiplenen insana karşı belirgin bir sadakat varken köpeğin kendisini yem gibi ormandaki köpeklerin arasına atıp neredeyse ölmesine sebebiyet verecek olan eski sahiplerini arayacağını pek zannetmiyorum.
  • mutevazi  (22.04.14 16:39:33) 
gpsli tasmalardan alabilirsin bu durum icin


  • sta  (22.04.14 17:47:12) 
Enerjisini atmasini istiyorsaniz tenis topunu atip getirtebilirsiniz defalarca, bikmaz heralde. Yasli diyorsunuz, belki gunde bir saat yuruyus enerjisini atmasina yardim eder aslinda. Tasmasiz birakmaniz taraftari degilim, dort ay bana kalirsa kisa bir sure birbirinizi tanimak icin.
Kisir degilse, baska kopegin pesine gidebilir.
Havai fisek sesinden korkuyorsa benzer seslerde korkup kacabilir.
Birisi calabilir.

Ihtimalleri sayarim ama her birine binde bir ihtimal diyebilirsiniz. Ama ben de bin tane ihtimal sayabilirim.

Eger yine de guvenli bir yer bulursaniz, ve serbest kalsin istiyorsaniz, once komutlarinizi dinledigine emin olun.

Egitim notlarimdan bazilari;
Egitim icin uzun 15 metrelik iplerden kullanin (ornek www.zooplus.ch)

1.
Birlikte yuruyorsunuz, siz aniden 'ok bye' (ya da baska belirli bir kelime) diyip yon degistirip kosmaya basliyorsunuz. o da yon degistirip yaniniza gelirse, sevincle mukafatlandirin. mamaya gerek yok burda.

2. 'gel' komutunun disinda baska bir komutunuz daha olsun. onun odulu daha lezzetli olsun.

3. acil bir durumda durmasi icin baska bir kelime icat edin ama bu kelime cok onemli o yuzden her zaman kullanmayin ama kullandiginizda ciddi oldugunuzu bilsin. ben 'stop' diyorum. bunu da ogretmenin yolu, yine beraber yururken aniden 'stop' diyip sirtindan kavrayip beraber durmak.

4. hicbir komutu 3 kereden fazla kullanmayin. 3.de hala dinlemiyorsa, siz yaptirin.
  • bir varmis bir yokmus  (23.04.14 03:40:39) 
yanınızda onun sevdiği bir mama,salam vs. bulundurun uzaklasınca mamasını gösterin gelecektir.zaten bir zaman sonra da alışır bir gel komutuna bakar.


  • mewo  (23.04.14 11:16:27) 
6 yıldır rus finosu cinsi köpeğim var. ilk yıllarda salmaya hiç cesaret edemedim çok enerjik ve yerinde duramayan bir köpek olduğu için. o zamanlar uzayan tasmayla gezdiriyordum fırlayıp gitmeye çalışıyordu. bir kaç yıl sonra eve yaklaşınca tasmayı çıkarmaya başladım (eve bir iki blok kala) koşup hemen kapının dibine gidip beni beklediğini fark ettim. ama hala hareketli olduğundan ve parkta kedi köpek bulunduğundan pek salamıyordum korkuyordum peşlerine takılır gider diye. geçen sene cesaret edip bir kere saldım baktım yanımdan ayrılmıyor git gez kızım diyorum gitmiyor. ben adım attıkça adım atıyor uzaklaşsa bile seslenince geri geliyor. yıllarla ve size olan bağlılığı ile alakalı diye düşünüyorum ben bu durumu. şimdi kızımla gayet yan yana parkta tasmasız yürüyüş yapabiliyoruz hiç kaçmaya girişmedi. sizin köpeğiniz de yaşlıysa kaçmaya girşeceğini sanmıyorum ama risk alamamakta fayda var çünkü 4 ay kısa bir süre. gözlemleyerek ufak ufak tasmasını çıkarmaya başlayabilirsin ama gözünü bir an üstünden ayırma ben öyle öyle alıştırdım çünkü. dene güvenli bir yerde çağırdığında geri gelmezse hemen tak tasmasını.


  • insomnia666  (23.04.14 14:52:39 ~ 14:53:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.