[]

Türkiye'ye döneyim mi?

6 aydır Almanya'da yaşamaktayım. Dil öğrenip, çalışmak için geldim buraya ama özellikle dil konusunda hala sıkıntılarım var, beceremiyorum bu lanet dili. Konuşuyorlar, anlayamıyorum, ben konuşuyorum, 2 cümle sonra mutlaka bir kelime eksik kalıyor, toparlayamıyorum.
Ülkeyi, çalışma şartlarını falan çok sevmeme rağmen dil olmadan olmayacağı için artık ciddi ciddi dönmeyi düşünmeye başladım. Siz ne yapardınız? Artılarını eksilerini yazayım.
Almanya-> (+) gelecek garantisi, huzurlu yaşam, sakin ve insani şartlarda çalışma ortamı, kariyerimde ilerleme fırsatı, daha yüksek yaşam standartları, Rte'siz yaşam
(-) dil, sıfır arkadaş(hem kız hem erkek olarak), sıfır çevre, memleket özlemi yine de, sıkıcı, tek düze Alman hayatı, leş gibi iklim, sıfır sosyal hayat dolayısıyla bol internet, 50 bin nüfuslu kıç kadar bir köyde yaşamak, cumartesi gecesi evde oturan ezik tip olmak.
Türkiye-> (+) dil, insan, iklim, alışık olduğum çevre, canım sıkılınca hadi lan boğaza gidelim de bir çay içelim, kız arkadaş bulma ve evlenme olasılığı, istanbul, İzmir
(-) Hepimizin bildiği sıkıntılara ek olarak döner dönmez 1 sene askerlik, kariyerimde ilerleme şansının Türkiye'de çok zor olması

 
gelme bro, kal orada. gelirsen pişman olursun bak


  • Alt4y  (19.04.14 22:00:57) 
6 ay ne ki. çatır çatır öğrenirsin merak etme. kal orda. asosyallik evresini atlatınca hayat güzelleşiyor.


  • lily briscoe  (19.04.14 22:04:48) 
Dönme.
Duyuru'da verdiğim en kolay cevap oldu şimdiye kadar.

  • sanal hayvan  (19.04.14 22:10:01) 
ilk başta 6 yıl anladım da 6 ay nedir ki be abi biraz daha zaman tanı kendine.ulan sırf askerlik için bile gelinmez.askerde çok pişmanlık yaşarsın


  • high hopes of the sozluk  (19.04.14 22:13:59) 
ya mal mısın aq sikmişim almanyasını çık gel buraya. ciddiyim gel. sikmişim sılayı da gurbeti de.


  • tutun kolonyasi  (19.04.14 22:16:08) 
dil dedigin olay hele de yabanci bi ulkede yabancilarla problemsiz anlasabilme derecesinde isteniyorsa en az 5 senede hallolur. yani bazi akli evvellerin " abi yeaa 3-5 ay kaldim sakir sakir konusuyorum" diyenleri skype'a cagir da bi test edelim.

dedigim gibi dil icin almanya'da en az 5 sene yasamalisin, eger bu kadar sure dayanamayacaksan, sen mucadele nedir bilmeyen birisin, hemen don turkiye'ye cunku zaten mucadele etmeyi bilmeyen adam bos adamdir. git annen sana bi kezban bulsun evlen, bogazda beraber cay icersin romatik romaNtik !@#$
  • angster  (19.04.14 22:17:36) 
inci'nin daha meşhur olduğu zamanlarda bir caps vardı abi hatırlar mısın, sümüklü bir çocuk vardı, "BOKUNU YİYİM BAŞLIK AÇMA" yazıyolardı... heh, onu "türkiye'ye dönme" olarak değiştirip kendi fotoğrafımla iade ediyorum sana. burda hiçbir halt yok. boğazdan da, çaydan da, izmir'den de bir ay sonra sıkılacaksın. tatillerde gelip gör işte, daha güzel, daha keyifli olmuyor mu öyle?


  • pescador  (19.04.14 22:18:57) 
gelme doktor çok pişman olursun. hatta çevre falan diye sıkıntı yapıyorsan beni aldırabilirsin bak yanına :D


  • thx 1138  (19.04.14 22:19:06) 
gelme


  • Söyük  (19.04.14 22:24:59) 
la sen bunlara bakma aq bunları oraya koysan türkiye ye dönebilmek için ahmet davutoğlu nu araya koyarlardı. türkiye de olana kolay GELME demek. çık gel aq çocugun orda doğsa ismail yk gibi almancı olur iyi mi olur bunu da düşün.


  • tutun kolonyasi  (19.04.14 22:31:38) 
hşş olm 1 tur hayatları değişelim mi lan?

cevap: gelme.
  • Smock  (19.04.14 22:34:30) 
hören zu dieser Idiot. hört mir zu. ihre Freunde hier. es ist daher sehr glücklich. Sie erhöhen im Laufe der Zeit als eine Karriere. Geduld. leichter zu glauben, dass ich hier geduldig sein. kommen.


  • tutun kolonyasi  (19.04.14 22:37:03) 
Asla gelme. 6 ay dediğin nedir ki, en zor kısmını atlatmışsın zaten; bundan sonrası gün geçtikçe kolaylaşacak. Dil öğrenmek için zaten 6 ay çok kısa bir süre. Arkadaşı da sevgiliyi de bulursun hiç merak etme, azıcık daha sık dişini ve sonra çok güzel bir hayatın olacak :)


  • pandispanya  (19.04.14 22:37:43) 
yazın almanya'ya gidecek olan beni de düşündürdün şimdi şu dil konusunda. sıfır almancam var, bakalım. ancak sıfır çevre, sıfır arkadaş demenden de anlaşılacağı üzere sorun bundan kaynaklı hani. sosyal yaşantını geliştirmen gerekir ki dil de gelişebilsin. bence mücadeleye devam.


  • tonoto  (19.04.14 22:39:09) 
Henuz %100 net degil ama eger olursa eylul ayinda 0 almancayla 11 ay kalmak uzere almanya'ya gidecegim. Korku yok mu var ama daha simdiden dondukten sonra bana kazandiracagi seyleri dusunuyorum. Donme sende kal biraz dayan bak kendi kendine yasamayi ogreniyorsun hem.


  • duzsac  (19.04.14 22:50:58) 
gelme doktor. kal. hatta ben sana geleyim. hastayim, sigortayi yeniletmedim bu dönem hala. sikintilardayim:(

saka bi yana. kal. tip mevzulari daha da karisacak, yabanci doktor acildi, diplomaya sartlar gelmis, arkadaslar hep tipta, buralara staja erasmusa bir seye gelip kapagi buraya atmaya calisiyorlar. 2si geldi 3.sünü bekliyoruz yaz sonuna.
  • wiillii  (19.04.14 22:56:12) 
(bkz: sen gelme ulan ayı)

Gel ulan gel.
  • basond  (19.04.14 23:06:14) 
Almanca çok zor bir değil bence, şu an bende kursa gidiyorum, Türkiye'de olmama rağmen baya ilerledim. Yapamıyorum demekten ziyade biraz daha zorlamak daha doğrusu, bir çok dil için böyle gerçi:) Sürekli dinle almanca bişiler çok faydasını görürsün. Çevrede zamanla oluşur,6 ay çok kısa bir süre. Bu duyurunu bence kaydet bi yere ilerde çok güleceksin:) Yüzde yüz bin beş yüz dönme.


  • Lola90  (19.04.14 23:35:49) 
arada biz geliriz türkçe konuşuruz da sen dile kas madem. bi kere maaşı euro üzerinden alıyon €€€€


  • armagan  (19.04.14 23:40:00) 
Dönme diyenler çok kolay demişler, seni o kadar iyi anlıyorum ki... Ben de 6 ay kaldım Almanya'da. Almanca'da hafif hafif takılsam da genelde sıkıntısız iletişim kurabiliyordum. Ayrıca mükemmel bir sosyal çevrem, her gün görüştüğüm 30-40 arkadaşım vardı. Küçük değil bildiğin 600 bin nüfuslu, Almanya standartlarında büyük bir şehirde yaşıyordum. Her gün içip, her hafta 2-3 kere club'lara gidiyorduk. Çalışmıyordum da. Para ailemden geliyordu. Anlayacağın cennet gibi bir hayatım vardı orada... Hiçbir şey daha mükemmel olamazdı.
Ama... Çoğu gece ağlıyordum uyumadan önce... Milliyetçilik karşıtı bir insan olmama rağmen "Türkiye'm" diyerek ağlıyordum. Türk insanını bu kadar sevmezdim Avrupa'ya gitmeden önce. Beni kimse hor görmedi, dışlamadı, soğuk davranmadı. Ona rağmen Türk insanının, Türkiye'nin, kendi vatanının, evinin yerini hiçbir sosyal hayat, para, yüksek yaşam standartları dolduramaz.
Dön diyemem sana, karar senin kararın olmalı. Ben 7 aydır Türkiye'deyim, Avrupa'da yüksek lisans hayallerimi tamamen rafa kaldırdım. Yükseği burada yapacağım. Ara sıra Almanya'yı özlüyorum. Kaliteyi, özgürlüğü, yobaz olmayan insanlarla yaşamayı, mini etekle dolaşmanın rahatlığını, gece yolda yürürken arkama bakmadan gönül rahatlığıyla yürümeyi, o yüksek yaşam standartlarını özlüyorum. Ama kesinlikle Almanya'dayken Türkiye'yi özlediğim kadar değil...
Döndüğüme pişman değilim. RTE'ye rağmen canım ülkemde mutluyum :)
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (20.04.14 01:12:34) 
o ülkeye 31 Ekim 1961'den itibaren şu şekilde giden ve en aşağılık işlerde çalışan Türkler,

cevdetalbay.files.wordpress.com

30 sene sonra toplamda 90 milyar avro ciro yapan ticari işletme sahibi oldular.

Sen böyle bi milletin, üstelik Karadenizli bir evlâdı olarak, sızlanmayı, mızmızlanmayı bi tarafa bırak da, kendin için hangisi iyi olacaksa ona karar ver, ona çaba göster, onun için mücadele et.

eskiden sizofrendim simdi iyiyiz'in yazdıklarını okudum ve dünyada Türk diasporasının neden bu kadar zayıf olduğunun sebeplerini gördüm...

6 ay ve 6 saat uçak yolculuğu diyosun, 10 sene ve 20 saatlik uçak yolculuğuna maruz kalanlar naapsın peki?

Ben ikinci senemde İngilizcemden şikâyet ettiğimde, oooo, sen daha çok yenisin! diyolardı. 10 sene geçti, hâlâ gak guk!
Sürekli sözlüğe, duyuruya takılmanın zararları işte... Ha bu sağa ders olsun!
  • compadrito  (20.04.14 08:35:50) 
@tütünkolonyasi +1
bu nedir ya, haykırdım lan
"çık gel aq çocugun orda doğsa ismail yk gibi almancı olur iyi mi olur bunu da düşün."

ayrıca "6 ay ne ki" diyenlere hayret ettim, ben 2 gün kalsam 3. gün uyuyamıyorum sabah olsa da dönsem diye bakıyorum...

@fayfim sonuçta kimin için yaşıyorsun hedefin ne buna bakmak lazım. kazandığın parayı kendinden başkasına harcamıyorsan mutlu olduğun yerde yaşa derim. buraya geldiğinde hayat standartların çok düşmeyecekse -ki köyde kös kös oturuyorum diyorsun- sen gel sen gel mübarek adam

hem zaten rte falan ölüp gidecek.
  • azizakin  (20.04.14 09:32:14) 
Bugün bu konuyu düşünmeye devam ettim ve 3 tespitim oldu:

1. Karadenizlisin
2. Doktorsun
3. 6 Aydır ordasın

Almanca, İngilizceden eminim çok daha zordur. Ama tıptan kolaydır. Yani tıp fakültesini bitirebilmiş bir beyin Almancayı da öğrenebilir. Üstelik bu beyin Karadenizliyse, o inat, o sebat, o azim, o çalışkanlığın da faydası olur.

Senin şimdi ''6 aydır burdayım, Almancayı kıvıramıyorum!'' mealindeki şikâyetin geçerli değil. Çünkü bu, ''Ulan 6 aydır tıp fakültesine gidiyorum, hâlâ doktor olamadım'' demeye benziyor.
Lisan öğrenmek, İstanbul'dan Berlin'e, yürüyerek gitmek gibi bir süreç. Sabır, zaman, emek, göz nûru ve parasal yatırım gerektiriyor. Bugünden yarına, bu seneden diğer seneye şıp diye olabilecek bişey değil.

Bana öyle geliyo ki, Türkiye'ye dönersen, bundan 10 sene sonra, Almanya'da kalıp, kariyerinde ilerlememiş olduğuna pişman olacaksın.

Tıp fakültesini bitirebildiysen, Almancayı da sökersin, sadece kendine biraz daha zaman tanı, biraz daha sabırlı ol ve biraz daha yoğun çalış.

Akıllı telefonun varsa, paso Almanca tıbbi podcastler dinle ve kulağını doldur. Madem köy gibi biyerde yaşıyosun, kendini çalışmaya ver.

İleride ''Hay gafama zıçayım!'' demeni istemiyorum ben senin...
  • compadrito  (21.04.14 04:18:43) 
@azizakın @o da olur
ahaah :))

  • tutun kolonyasi  (21.04.14 11:52:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.