[]

gezegenler, yildizlar, isik yillari, zaman vs.

selam arkadaslar,

simdi birseyi gormek icin isigi yansitmasi gerekiyor, degil mi?

bu gezegenler, yildizlar, galaktik sistemler falan anlatilirken dunyaya bilmem kac bin isik yili uzaklikta deniyor ya, bunu nasil olcuyorlar?

bin isik yili uzakliktaki bir nesne, isigin bin yilda alacagi yol kadar uzak bir mesafede degil mi? bunu olcmek icin cok cok uzun yillar gerekmez mi?

duz mantikla; isigin varis suresi uzerinden bulunuyordur diyelim bu, yani bin yilda?

bilenler aydinlatsin bizi isiklariyla.

 
çok iyi bi teleskobumuz olsa da çok uzağa baksak, bin 1000 yıl öncesini mi görecez? ışık yol kat ediyor ama biz uzaktaki bir görüntüyü teleskopla görmek için de ışığın yol kat etmesi mi lazım?


  • vfgerty  (18.04.14 16:23:16) 
benim kisisel dusuncem: gezegenlerin hareketlerinden yola cikarak matematik kullanarak uzakliklari bulunur isik hizina bolunur o 1000 sene cikar.

en.wikipedia.org


spaceplace.nasa.gov en asagi inin

curious.astro.cornell.edu
  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.04.14 16:24:28) 
vfgerty nin dedigi cok daha ilginc bir sey aslinda genel olarak bilimle ilgilenmeyen biri icin. ilgilenen biri icin de oyle aslinda bence.

gokyuzune baktigimizda gordugumuz yildizlar aslinda su an olmus olan yildizlar olabilir degil mi? gecmise bakiyoruz gokyuzune baktigimizda :) ?
  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.04.14 16:26:00) 
  • godsparticle  (18.04.14 16:26:25) 
tr.wikipedia.org
ingilizcesi dogal olarka daha genis, en.wikipedia.org

  • she was my baby  (18.04.14 16:26:51 ~ 16:27:24) 
o kadar büyük uzaklıkları ölçmek için yıldızların yaydığı ışıkların frekanslarını, parlaklıklarını, parlaklığın artıp azalma periyotlarını karşılaştırma gibi yöntemler var. buna göre ışığın kaç yılda varacağını hesaplıyorlar, bazı durumlarda birbirleriyle karşılaştırıyorlar. buradan mavi ışık gönderip mavi ışığın dönmesini beklemiyor adamlar(ki zaten mavi olarak dönmez, zamanla enerji kaybedeceği için frekansı dolayısıyla rengi değişir). gözlemsel verileri matematik ile ispatlayarak yapıyorlar.


  • r_u_h  (18.04.14 16:28:57) 
tam she was my baby'nin verdiği linki vermeye geliyordum ki verildiğini gördüm. o halde ben de şöyle diyeyim. 1000 ışık yılı çok uzak bir mesafe değil. sadece güneş üzerinden parallax hesabı yapılarak hesaplanabilir. pek de accurate olur.


  • ttg  (18.04.14 16:30:02) 
@vfgerty

aynen oyle diye biliyorum. isik yol kat etmedikce goremeyiz cismi, anca isigi yansitan cisimleri gorebiliriz.

yani uzaktaki yildizlara falan bakarken aslinda gecmise bakiyoruz galiba, cok garip.
  • nawres  (18.04.14 16:30:27) 
iraklik acisi mantikli ama bu yontemi uygulayabilmemiz icin uzakligini bulmak istedigmiz nesneyi zaten goruyor olmamiz lazim, goruyor olabilmemiz icin de isigi yansitmis olmasi gerekmiyor mu?

1000 yil onceki uzakligini olcuyoruz oyleyse bin isik yili uzakliktaki bir yildizin?
  • nawres  (18.04.14 16:35:09) 
uzayı incelediğinizde, gördüğünüz her yıldız, o anda ki halinin birkaç bin yıl önceki halini gösteriyor bizlere. Mesela güneş; Güneşten çıkan bir fotonun dünyaya varması yaklaşık 8dk 20sn. yani, güneşe baktığımızda onun 8 dk önceki halini görürüz.

Şu anda evrenden elde edilen en uzak görüntü, aynı zamanda bildiğimiz en eski görüntüsü. Hatta öyle ki, bilinen en uzak görünütünün oluştuğu tarihte güneş daha oluşmamış bile.

Bunlar ve daha fazlasını Cosmos* de bulabilirsiniz.
  • m hzen  (18.04.14 16:37:18) 
cosmos a space time odyssey belgeselinde 5. bölümde anlatıldı bu bahis. çok detaylı olmamakla birlikte.
çok müthiş bir konu.

not:neil degrasse tyson da güneşi aslında her zaman 8 dk. önceki haliyle görüyoruz dedi. güneş ışınlarının dünyaya gelme süresi 8 dk.
  • gece lampulu  (18.04.14 16:40:01 ~ 16:41:58) 
hadi bir sey daha diyeyim. diyelim ki -ki zaten kesin vardir- evrende bir yerlerde baska canlilar var ve cok hayvani teleskoplari var. su an yani 18 nisan 2014 tarihinde canlilar yasiyorlar ve evrenin diger ucundalar. ama o kadar uzaktalar ki onlara gore bizim gunes sistemimiz yok daha ortada. onlarin baktiklarina gore daha dunya ve insanlar yok. ama aslinda ikimiz de ayni zamanda yasiyoruz. gel de cik su isin icinden. vay anasini.

edit: ve tabi coook sonra o canlilarin atalari hala yasiyor olursa dunyaya bakacaklar ve bizi gorecekler duyuruda ifsa yaparken. ama gordukleri sey trilyonlarca sene once olup bitmis olan seyler olacak. hepimiz coktan olmus olacagiz.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.04.14 16:42:07 ~ 16:45:04) 
Mesela güneş de öyle. Yaydığı ışık sekiz dakika sonra dünyaya ulaşıyor. Aslında gördüğümüz hali sekiz dakika önceki hali. Yıldızlar içinde aynısı geçerli. Gökyüzündeki halleri şimdiki zamandan değil.


  • clones  (18.04.14 16:42:13) 
bir de mesela ortalama insan omrunden daha yuksek isik yili mesafede olan yerlere hic bir zaman gidemeyecegiz(isik yili hizinda hareket edebildigimiz varsaydigimiz halde).

yola kadinli erkekli cikilip, yolda ciftlesilirse, belki nesiller nesiller sonra yola cikanlarin torunlarinin torunlarinin torunlari vs. varabilir gidilecek yere.
  • nawres  (18.04.14 16:59:24) 
sadece uzaydaki şeyler için geçerli değil tabi. mesela deniz kenarında oturuyorsun ve 1 km uzaktan bir gemi geçiyor. sen o geminin o anki değil 1/300 saniye önceki halini görüyorsun. aynı şekilde mesela uydudan maç izliyorsun, gol olduktan yaklaşık 1,5 saniye sonra görüyorsun golü(sadece ışık değil tüm elektromanyetik dalgalar yaklaşık 300km/saniye hızda ilerler). bilim çok güzel değil lan?


  • r_u_h  (18.04.14 17:01:34) 
Bir cismi (gezegen, yıldız) ışığı yansıtmasa da görebiliriz.

(bkz: kara cisim ışıması )

tr.wikipedia.org
  • janavarorion  (18.04.14 17:37:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.