[]

Apartman Dairesinde Rottweiler?

Merhabalar,
Zemin kat, ve balkonu olan apartman dairesinde rottweiler cinsi köpek beslenir mi? İhtiyaçları için balkonu rahatlıkla kullanabilir. Beslenmez ise orta/büyük boy hangi cinsi önerirsiniz.
(İlk köpeğim olmayacak, 8 sene apartman dairesinde jack russell besledim.)
Koruma içgüdüsü olması ve akıllı olması önemli. Eğitimi ben vereceğim, profosyonel bir eğitim merkezine bırakma düşüncem yok. Ve yavru olarak alacağım.
Teşekkürler.

 
zemin kat olması ofsayt, gelene gidene havlar, atlar korkutur. :(

üst katlar olsa hadi neyse.

niye jack russel, beagle gibi küçük bir köpek almıyorsunuz? apartmanda beslemek için onlar ideal.

rottweiler filan bunlar çok büyük apartman dairesi için.
  • mea maxima culpa  (17.04.14 10:48:47) 
hocam hiç köpek beslemedim önce onu söyleyeyim. Rottweilerları da çok severim. Doberman ve rottweiler ikilisi benim için başkadır.

Fakat apartman dairesinde 50-60 kg'a kadar ulaşabilecek dev bir köpek zor olur gibi geliyor. Hep aynı tereddütleri yaşıyorum sizin gibi ama inanılmaz zor ya. Arkadaşım evinde besliyor ve köpek kanepeye oturduğunda yanına ilişecek yer kalmıyor. Gerçi o köpeğe çok sınır koymamış. Belki sen kanepeye çıkmasına falan izin vermezsin ama yere yatsa halı görünmez anasını satayım devasa bir kas yığını hayvan.

Havlama konusuna gelince cinsin genel özelliği mi yoksa o arkadaşın köpeğine özel mi bilmiyorum ama hayvanın sesini hiç duymadım. Saldırı durumuna geçtiğinde bile havlamıyormuş diyordu arkadaş hep. Gürültü açısından sorun olmaz.

Karşı komşusu bir defa site yönetimine şikayet etmişti. Çocuklarımız korkuyor dev gibi bir şey bu falan diye ama sorun çıkmamıştı. Nasıl çözdüler bilmiyorum.

Bunun dışında arkadaşımın dediğine göre köpek sahibinden ayrı da yatmak istemiyormuş. Yani bahçem olsa da orada bakmazdım evde uyurdu diyor. Ne kadar doğru bilemiyorum. Fakat çocupun evi 90 metrekare. ona göre konuşuyorum ve ev bu hayvana yetmiyor. Her boku çenesiyle yapışıp çekiştiriyor. Ne kadar egzersiz yaptırıyorlar köpeğe bilmiyorum. Hergün sabah ve akşam yürüttüğünü söylüyor arkadaşım ama daha çok köpek onu yürütüyor. Bir asılıyor tasmaya arkasında vinç olsa kapılıp gider zaten. Garip bir tasma alacaktı dikenli mi nasıl bilmiyorum ama eğer çekerse boynunu acıtacakmış köpeğin. Yazık değil mi lan dedim ama eğitim için sık kullanılır bu dedi.

Başka cins al falan diyemeyecem de sadece arkadaşımdan gördüğüm tecrübeleri yazdım. Tabii ki yine nasıl yetiştirebilirsin, ne kadar egzersiz yaptırabilirsin, ne düzeyde sosyalleştirebilirsin bunu en iyi sen bilirsin.
  • godsparticle  (17.04.14 11:07:53) 
jack russell nere rotweiler nere :) zemin olmasaydı da 3.-5. kat olsaydı olurdu belki. orta/büyük deyince ben de orta olarak beagle derim.


  • uykusunu yakalayan adam  (17.04.14 11:11:51 ~ 11:12:40) 
Balkon apartmanın bahçesinin içinde kalıyor, önünden geçen yol yok.
Eski köpeğim jack russel'dı zaten ama artık benimle olamayacak. Küçük köpek beslemek istemiyorum. Hem itaat sorunları oluyor, hem de terrier cinsi köpekler heyecanlı oluyorlar.
Bir de güvenlik/savunma gibi nedenlerle de tercihim orta/büyük boy olacak. Küçük köpek dışarıda gezdirirken de çok sorun oluyordu.
Bir daha beslemem diyordum ancak olmuyormuş alışınca.
  • ventruefox  (17.04.14 11:17:05) 
evcil hayvanları çok seviyorum, iki kedim var. imkanım olsa köpek de isterim ama bakımı zor diye alamıyorum.

evde köpek beslemek sorun değil ama gerçekten de büyük köpek sorun. kocaman köpekler evi bildiğin kokutuyor. ne kadar temizlik de yapsan, dikkat de etsen ev kokuyor. koltuk, halı filan bulunduramıyorsun zaten. bir de 1-2 kere tuvaletini kaçırdı mı o odaya-salona girilmiyor.

köpek sahipleri belki bunun farkında değilsiniz ama fizik kurallarına göre o kadar kocaman köpeğin kokmamasına imkan yok.

benim imkanım olsa küçük köpek alır eğitirim. ne güzel tenten'in köpeee gibi :)

benim gözlemlerim, düşüncelerim bunlar.
  • mea maxima culpa  (17.04.14 11:22:42) 
doberman pincher.


  • safepassage  (17.04.14 11:41:04) 
6 sene zemin kat apartman dairesinde doberman besledim. Karakter ve kg olarak çok benzer ırklar oldukları için bire bir tavsiye olarak görebilirsin.

Evet büyük bir ırk, koruma içgüdüsü üst düzeyde, çok akıllı, çok hareketli. Egzersiz ihtiyacı çok olan bir köpek. Yavru olarak alacaksın, bu demek oluyor ki ilk 6-8 ay hem alışma süreci hem tuvalet eğitimi hem kurallar konusunda baya özverili ve yoğun geçecek bir dönem olacak.

Büyük köpek apartmanda beslenmez diyenlere katılmıyorum. Tabii ki geniş bahçeli villamız olsa köpeğimizle orda yaşasak çok daha iyi olur ama köpeğin ihtiyaçlarını karşıladığın sürece apartman dairesinde beslemenin de bir sakıncası yok. Tek bir şartla: Köpeği eve hapsetmemek. Egzersiz ihtiyacı çok olan bir ırk, dolayısıyla dışarda düzenli oyunlar gezilerle enerjisini harcamasını sağlamanız lazım.
Zaten daha önceden uzun yıllar köpek beslemişsin onun için tuvalet eğitimidir, itaattir, kurallardır vs. bunları tekrar etmek istemiyorum. Ama şunu bilmek lazım ki ilk dominant bir ırk olduğu için kurallar ve sınırlar çok çok çok önemli. Patron sensin ve bunu ona kabul ettirmen gerekiyor.
  • battal gemalmaz  (17.04.14 11:55:10) 
Eğer günde en az 6-7 km tempolu yürüyüşe çıkarabilecekseniz beslenebilir. bahçeli de olsa apartman da olsa bu şart.

İlk köpeğim olmayacak demişsiniz ama büyük köpek ve rotweiler gibi zor bir köpek deneyiminiz olmadığı için önceden çok iyi araştırmanız gerekir. kesinlikte taviz vermeyecek bir karakter yapınız olması ve köpekten daha dominant olmanız gerekiyor.

temel eğitimi verseniz bile koruma eğitimi (bekçi değil) profesyonel biri tarafından yapılmalı. köpeğin önce saldırma içgüdüsünü teşvik edip, sonra kontrol altına almayı öğretiyorsunuz çünkü.

doberman tavsiyesine katılıyorum. rotweilerdan nispeten daha ufak. apartman için daha uygun. ama dediğim gibi hergün en az 6-7 km tempolu yürütmek gerekir.
  • goldentitan  (17.04.14 12:42:16) 
kendi cinsinden olanlara göre büyük bi golden retriever var bende.

daha önceden giriş katında bir dairede kalırken orada apartmandan içeri kim girerse çıldırıyordu, alert dog olarak yetiştiğinden. çok sinir bozucu bir durumdu. şimdi ikinci kattayız, sadece kapının önünden biri oyalanarak geçtiğinde sinirleniyor.

eve her gelene (işte kargocusu olur, eve servis elemanı olur) karşı bir caydırıcılığı var golden gibi güzel bir cins de olsa. günde iki kez geziyoruz, çişini kakasını bir kez olsun eve yapmadı. (12 yaşında)

giriş kat için olacak sıkıntıları gerçekten her tıkırtıya havlaması olarak özetleyebiliriz. bunun dışında diğer şeyler eğitimle çözülebilecek şeyler. ben her eve bir köpek mottom dahilinde yine de desteklerim. ama giriş kat. bilemedim.
  • portnoi  (17.04.14 14:37:21) 
zeminde beslemek daha avantajlı. bahsettiğimiz köpek yetişkin olunca 50-55 kg olacak. bu cüssede ve çok enerjik bir köpeğin yapacağı ayak sesini siz düşünün.


  • battal gemalmaz  (17.04.14 16:02:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.