[]

Nazilerle ilgili çok zor sorularım var..

1. almanya düşünce nazilerin büyükbaşlarına ne olduğunu hepimiz biliyoruz. intihar edenler, asılanlar, kaçanlar, mossad'ın avladıkları falan. ama sonuçta bu naziler yönetime el koymuş bi grup asker değil; chp gibi, akp gibi birer siyasi parti. bunun il teşkilatı var, ilçe teşkilatı var, gençlik kolları kadın kolları var (ismen olmasa da işlev olarak vardır mutlaka). peki bu binlerce küçükbaş naziye ne oldu? nürnberg mahkemelerinden ayrı olarak almanya kendi mahkemelerini kurdu mu misal? yoksa bunlar arada kaynayıp gittiler mi?

2. bugün almanyada nazi denince milletin suratının ekşimesi sonradan ortaya çıkmış bi durum mu? almanyanın sikitutacağı kesinleşince millet ''dik dur eğilme, almanya seninle'' diye sokaklara akmış mı? yoksa bi gün nazi çomarı olan adamlar sabahtan akşama nazi düşmanı mı kesilmişler.

3. bugün almanyada moruklara nazilere oy verip vermediği sorulunca ne cevap veriyorlar. açık açık verdik mi diyorlar, yoksa bizdeki 80 anayasasına hayır diyen meşhur %5 gibi orada da herkes vermediğini mi söylüyor.

ek: nazilerin kazandığı herhangi bir seçim esnasında oşvitz falan biliniyor muydu?

 
1. en.wikipedia.org
2. yo hitler'i destekleyen bir çok insan halâ desteklemeye devam ediyordu. Hatta Amen'de galiba çok dramatik bir sahne vardı. Savaş'ın son haftalarına girilmiş kaybedecekleri kesin artık tüm cephelerden yenilgi haberi geliyor. yüksek düzey subayın bir komşusu,"bizim büyük silahı ne zaman kullanacaksınız artık :)" falan diye soruyor. Subayın insanlar arasındaki bu ümit dolu dedikodulardan haberi yok tabii. Almanya'da nazi denince suratının ekşimesinden ziyade artık bununla toplumsal olarak yüzleştiklerini, bir çeşit toplumsal hafızada herkesin zihnine kazınmış bir şey olduğunu düşündüklerini ve almanlara da "lan ne naziydiniz ha" demenin surat ekşitmekten ziyade "yeter arkadaşım anam mı nazı babam mı nazi?" demeesine sebep olacağını düşünüyorum. bunun için örneğin sizin ya da benim siyasi görüşüm dışında şöyle düşünün, ermeni katliamı'nın soykırım olduğu tüm devletlerce kabul edildi ve türkiye bunun işte artık bir şekilde özür dilemesi vesairesiyle kabul etti diyelim, artık okullarda okutuluyor ve ortak hafızada bu konuda yer etmiş vesaire, Şimdi sizin torununuza "lan pis türk nasıl öldürdünüz ama ermenileri" deseler bu çocuğun şu noktada yapabileceği bir şey yok. Neyse dağıldım ama kimsenin bir gecede nazi düşmanı falan kesilmişliği yok, ayrıca bazı eski Nazi askerlerinin ikinci dünya savaşından sonra birkaç sendikalaşma girişimi de var. Adam gitmiş Rusya'da subaylık yapmış -100 derecede götü başı donmuş. Tepedeki ibne yüzünden onun da adı karalnıyor. Tabii bunlar böyle çok ufak düzeyde kalan, pek bir boka yaramayan organizasyonlar.

Ayrıca şu kavrama sorunuz özelinde bakınız:
Banality of evil


3.Nazi geçmişiyle hesaplaşanlar falan oluyor değişiyor o bence. Bundan birkaç yıl önce Günter Grass falan söylemişti hatta.

ek'e cevap: Zaten en son seçimler 1938 yılında yapıldı. O dönemde daha kurulmamışlardı
  • sanal hayvan  (15.04.14 23:37:18 ~ 23:39:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.