[]

host domain yasal sorumluluklar

şöyle bir soru var. www.qad.com diye bir sitemiz olsun ve bu site kendisine ait a server'ında host ediliyor olsun. www.alt.qad.com adlı bir subdomain'i olsun ve bu domain başka alakasız bir yerde host ediliyor olsun. alt.qad.com'un yaptığı bir yamuktan dolayı qad.com diğer bütün domain suçlu sayılır ve yaptırıma uygulanır mı yoksa sadece, alt.qad.com mu etkilenir. benzer bir şekilde www.qwe.com adlı site www.qad.com'un kendi server'ında olsun ve yaptığı yayından dolayı kapatılacak olsun, server sahibi www.qad.com bundan etkilenir mi? blogger'ın egellenmesi akla geldiğinde, herhangi bir subdomain'in yediği halt server farklı da olsa yanında diğerlerini de götürür gibi geldi ama yine de sorup emin olmak istedim.




 
sub-domain konusunda emin olamadigim icin bir sey yazmak istemiyorum fakat qwe.com gibi bir siteye mahkeme karari ile (turkiye'de tabi) engelleme gelirse, qad.com'a bir sey olmaz.
cunku turk telekom sadece dns server'larinda qwe.com'un yonlenecegi ip adresini kendi server'larinin ip adres(ler)i ile degistiriyor, yaptigi o. qad.com'u etkilemiyor yani.

  • sourlemonade  (02.06.09 02:09:45) 
hakimden hakime değişir. şuan oturmuş bir sistem yok fakat eğer sub-domain block yerse ana domain de block yer. tabii sub-domain'e özel ip tahsis etmediyseniz. çünkü block işlemleri ip üzerinden yapılıyor. fakat sub-domain sağlayıcısı olduğunuz için sorumluluk payınız tabii ki var. yaptırıma uğramanız muhtemeldir. wireless internetinize şifre koymadığınızda apartmanınızdan birisi girip çalıntı kredi kartı ile alışveriş yaptıysa sorumlu siz olursunuz, çünkü internetinizi korumak sizin göreviniz. o internet üzerinden yapılan her hareket telefon kimin adınaysa o kişiyi bağlar. bu durumda da aynı mantık geçerli.

tekrar ediyorum, henüz oturmuş bir internet hukuku yok ülkemizde. bu yüzden hakimden hakime ve bilirkişi'nin görüşüne göre değişecektir. ama %99 ihtimal sorumlu tutulursunuz.

edit : blogger'ın engellenmesine sebep olan blog farklı sunucuda tutuluyordu. sadece domain yönlendirmesi yapılıyordu. yani ip farklıydı.
  • cevaps  (02.06.09 02:19:40 ~ 02:22:05) 
alt.qad.com olmalı ideal bir dünyada. Ama tc hakimleri genelde toptan buduyor o siteyi. Wordpress.com'un başına gelmişti. alt.wordpress.com'da mustafa kemal hakkında biri zırvalamıştı. Bütün wordpress.com'a erişim uçmuştu.


  • pichoscosama  (02.06.09 03:23:30) 
Eger o subdomain spam email gonderiyorsa, paylasimli IP adresiniz blok yer diger sekillerde size o subdomaini durdurmaniz gerektigi soylenebilir. Sonucta yetkili kisi sizsiniz hersey sizin elinizde. Zaten subdomainleri baskalarina acacaksaniz surekli kontrol altinda tutmakta fayda var.


  • ergecsenturk  (02.06.09 15:28:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.