[]

Sözde Ermeni Soykırımı?

bu şekilde tartışmalı olan, politik strateji sebebiyle iddia edilen, olduğu halde olmadı veya olmadığı halde olduğu söylenen örnekler var mı?

ek: başlık cezbedici olsun diye bu şekilde yazmıştım. ancak, amacım sözde ermeni soykırımı^na benzer başka olaylar ve güncel tartışmalar olup olmadığını sormaktı.


 
sadece türkiye'de tartışmalı bir durum. Politik sebeplerden ötürü kabul etmeyen az sayıda ülke var. Bu örnekler dışında, dünyaca ünlü tarihçilerden(ya da siyaset bilimcilerden) ermeni soykırımı yok diyen okumadım, duymadım.

Onun dışında politik nedenlerle çeşitli soykırımlar tartışmalı durumdadır. Ancak akademi dünyasında bunların tartışmalı olması söz konusu değildir. Ancak devletler tarafından finanse edilen belli "akademisyenler" tartışma yaratmaya çalışırlar. Ki bunlar dünya düşünsel geleneği içinde ciddiye alınmazlar ve tarih ilerledikçe unutulurlar.
  • protector  (10.04.14 23:09:35) 
kibris'ta rum'lar turklere soykirim uyguladi demistik zamaninda da kimse sallamamisti.


  • tasa oturma soguk ceker  (10.04.14 23:28:33) 
sözde kalan bişey değildir bu soykırım.yanlışlar hatalar zinciri sonucunda iki tarafta birbirine insanlık dışı muamelede bulunmuştur.kabul etmek gerekir.milyonlarca tanık vardır.ama hala kör olan milliciler sözde olduğunu savunur -ör doğu periçek- .el insaf yani.yaşanmış olayı uzak diyarlardan yorumlamak çok abes.sahaya inerseniz anlarsınız.
başka örnek aklıma gelmedi.başka yeni örneklerin olmaması dileği ile.

  • enginornek  (10.04.14 23:34:06) 
@enginörnek,
esasında bu bir soykırım değildir. " soykırım " tanımlaması 2. dünya savaşı sonunda ortaya çıkmış ve hukuk literatürüne girerek müeyyideleri oluşmuş bir suçtur. esasında nuremberg mahkemelerinde bile böyle bir suç tanımlaması üzerinden yargılama yapılmadı. o dönemde olanların boyutu ve planlılığı üzerine bir çok şey tartışılır ancak yine de bir şeyler olmuş burası kesin. ancak bunun adının soykırım olarak sunulması, diaspora için gelecek temelli bir politik stratejiden ibarettir. batı ve özellikle abd için ise, konjonktüre göre bizi hizaya getirmek için elindeki bir koz olmaktan ibarettir. elbette diaspora oylarının etkisi de var, ancak asıl amaç daime budur. içinde bulunduğumuz bu coğrafyanın gelecek projeksiyonunda değişimlerin olacağı açıkça görünüyor. geleceğin bu coğrafya değişiminde konjonktür bizim aleyhimize olduğunda, aslında hukuki bir yaptırımı ve sorumluluğu olmaması gereken 1915 olayları, o güne kadar tarafımızca kabul edilsin veya edilmesin koz halinde kullanılmaktan öte bir hale getirilerek tüm egemenlik ve varlık alanımız içinde, doğrudan bir zaaf olarak dayatılacak. ve buna uygun sözde müeyyidelere tabi olmamız ve boyun büküp şekillenişimizi kabul etmemiz istenecek.

  • ete summer  (10.04.14 23:54:28 ~ 23:54:51) 
Benzer şekilde tartışmalı olan Rusya'nın Ukrayna'da yaptıkları, Japonya'nın Çinde yaptığı soykırım var. Bir de inkar edilmeyen ama üstü kapatılmaya çalışılan Fransa'nın Fas ve Cezayirde yaptıkları, yine Rusya'nın Çerkes sürgünü var. Birde de hem Ermeni hem de Azeri taraflarının birbirini soykırımla suçladığı Karabağ sorunu var. Bunlar ilk etapta aklıma gelenler.


  • zombi  (11.04.14 08:44:22 ~ 08:45:03) 
sözde ermeni soykırımı < 0

Hocalı katliamı > 1
  • Barbaros59  (11.04.14 17:55:07) 
yani siz hangi kefeye koyuyorsunuz o yıllarda yapılanları , olduğu halde reddedilen mi yoksa olmadığı halde uydurulan mı.ya istersen ismine soykırım diyelim isterse öldürdükamabirazdabıraktık diyelim.kelimeler üzerinden koca bi yüz kızartıcı olaylar zincirini basitleştirmek çok yanlış.ortada suç var sonuçta.bence suçun varlığını kabul etmek için boyutu ve planlılığa bakarsak işin içinden çıkamayız.saldırılıarda bulunan bireyleri tek tek bulup getiremeyeceğimize göre devlet -eğer varsa- her bireyinden mesul olmak zorundadır.bir suç varsa da cezasını çekmelidir.


ayrıca bu topraklardan sürülen yada yok edilen insanlar yabancı kişiler değil ki.senin benim gibi bu topraklarda yaşamış kişiler bin yıllardan beri.yaşadığımız mahallede önceden onlar yaşıyordu.hatta daha acı bişey söyleyeyim ister kabul et ister etme;osmanlı türk halkını sürekli tarıma işçiliğe sevkettiği -layık gördü mü diyeyim ne diyeyim- için zanaat ticaret sanat yönetim gibi alanlarda hep gayrimüslimler ilerlemiştir.1915 te yaşananlar,6-7 eylülde yaşananlarve daha birçok olay bizi hep geriiye götürmüştür.aynı darbe gibi devlet kendi ayağına sıkmış,kendi çalışan işleyen gücünü kendisi bertaraf etmiştir.
  • enginornek  (12.04.14 17:18:58) 
ben, " soykırım " sözcüğünün vicdani bir muhasebeden ziyade hukuksal bir niteliği olduğunu söylüyorum. ve bu hukuksal yönünün bize karşı kullanılan bir koz olduğunu söylüyorum. ve bu hukuki yanının aslında hukuka da uymadığını düşünüyorum. çünkü yasaların geriye yürümezliği ilkesi gereği, soykırım suçu vuku bulmuşsa bile, hukuken 1948 öncesinde olmuştur. gel gelelim bir soykırım olmadığını herkes gibi, ortada dolaşan eksik bilgilerden ve eksik yanılsamalardan oluşan bir kanaatle söyleyebilirim. o dönemle ilgili öncelikle bizim arşivlerimiz ve bir çok ülkenin arşivleri açılmamıştır. bu soykırım olmamıştır dediğim yanı ise, elbette şeklen bir soykırım olmadığı. savaş suçu, insanlığa karşı suç vs. şeklinde gerçekleşmiş bir durum olabilir. ve bu suçlar da tek taraflı değil, karşılıklı vuku bulmuştur ( meşrulaştırma amacıyla söylemiyorum).


  • ete summer  (13.04.14 01:03:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.