[]

Web yazılımı hakkında soru

Şunu merak ediyorum.. Diyelim web tasarımı hususunda öğrenmemiz gereken her hususu öğrendik.. Photoshop, html vs.. Farzedelim bir firmaya site yapmamız icap etti yazılım da bilmiyoruz.. Acaba iletişim formu gibi basit detayları internetteki kaynaklardan, tutoriallerden falan öğrenebilir miyiz yoksa bu işin mantığını kavrayabilmek için hakikaten epey bir kasmak kursa falan gitmek mi gerekir ? ya da hiç uğraşılmaz arkadaş sen o kısımları bi web yazılımcıya havale et mi dersiniz ?




 
hazır iletişim formu scriptleri var ki, onlar da kullanılabilir. tabi bu hazır form firma prestijini ne derece etkiler bilemem.


  • sanal uyku  (01.06.09 13:20:47) 
tasarım ile programlama arasındaki fark oluyor bu. bunun için tasarım değil programlama bilmek gerekli.


  • ency  (01.06.09 13:25:10) 
@ency

sormak istediğimde bu zaten.. Tasarımcı programla konusunda hiçbir bilgiye haiz değilse iletişim formu gibi nispeten basit kısımları webteki kaynaklarla yapamaz mı ?
  • joehigashi  (01.06.09 13:29:34) 
çok basit örnek vereyim. php'yi kağıt üzerinde öğrenirken kendi dökümantasyonundan, mail diye bir komut göreceksiniz.

mail(x,y,z) diye anlatacak size sonra bakacaksınız ki başka bir şey öğrenmeye gerek kalmamış herşey ortada. sonra o mail dökümantasyonunun web sayfasının altına bakacaksınız bir sürü örnek var yani çok efor sarfetmeye hiç gerek yok.

tabi bu dediğim php gibi dünyanın en şahane dili için geçerlidir, komünite desteği fazlacadır. ama tabi bunlardan önce bi html öğrenmek lazımdır. photoshop vs. ile uzaktan yakından alakası yok ama temel tasarım bilgisi yerine geçer. yok tabloydu, formdu vs. tasarımdır.

son sorduğunuza ithafen: adam gibi bir editör edinin gerisi kolay. dreamweaver veya sharepoint bilmemne (eski frontpage) hatmetmeniz her zaman işinize yarar.
  • carnicero  (01.06.09 13:36:18 ~ 13:37:18) 
mail formu, anket... gibi basit şeylerin kodlarını google.com'u açmayı başarabilen herkes bulabilir. çok yaygın şeyler olduğu için en basitinden en karmaşığına kadar açıklamalı bir sürü kod bulunabilir.


  • emrag  (01.06.09 13:40:20) 
valla çok az html biliyorum. 3-4 yıldır phpbb, wordpress, smf gibi sistemlerle uğraştım ama oturup kod yazmadım. bir şey gerektiğinde ya basit html ile hallettim ya da bu sistemlere özel yapılan modüllerle hallettim. onun dışında iletişim formu olsun, başvuru formu olsun özellikle php ile uğraşacaksan hazır olarak çok fazla bulabilirsin.
www.makinakulubu.com (yalın üretim...in yanındaki oka tıkla, en alta in. o form hazırdı üzerinde biraz değişiklik yaparak "iframe" ile siteye gömdüm.)
www.ozturklerapart.com (buradaki form da hazırdı, biraz düzenleyip yine "iframe" ile siteye gömme işlemi yaptım.)
yani böyle hazır şeylerle de bazı işlerini halledebilirsin.
  • sanal uyku  (01.06.09 13:41:01) 
olay sadece iletişim formuysa gerek yok, prestijine de bir şey olmaz, çok güzel hazır scriptler var. html'in yanında css de bilmen gerekir, dememişsin ama belirteyim dedim. eğitimlerden de basitçe öğrenebilirsn form işini. ama taşıma suyuyla değirmen dönmez, bir gün özgün bir iş yapman gerektiğinde tıkanabilirsin, ya da yaptığın site de şu da şöyle olsun dediklerinde tıkanmamak için google'ı yanında bir de kitap bulunsa elinin altında çok güzel olur. google'da ne arayacağını daha iyi bilirsin böylece.


  • abtash  (01.06.09 14:03:32 ~ 14:04:21) 
benim tavsiyem, programcılık altyapın varsa direk kod yazmayı öğrenmen. o zaman hiç bir scripte veya template e ihtiyaç duymazsın.


  • firatunverir  (01.06.09 16:45:22) 
programlamayı hiç sevmiyorum. tasarım diye girdim işe ama boyuna kod yazıyorum. sadece tasarım bilmek yetmiyor artık. programlama öğrenmek şart. bazı scriptleri bulursun ama bir yerde takılır kalırsın sonunda. php çok zor değil. biraz bak sen. anlamadığın yerde sorabilirsin.


  • ency  (01.06.09 18:32:52) 
google'da istediğin her şey hakkında her düzeydeki bilgiyi bulabilirsin. bulabilirsin ama çok araman taraman gerekiyor. Ayrıca da ne arayacağını bilmen gerekir. Mesela bir tasaraım yada yazılım eğitimi veren kurumun web sitesinden eğitim içeriğine bak, ve oradaki konuları öğrenmeye çalış sırasıyla. ama dediğim gibi işte, buda çok meşakatli bir iş, yani bulduğun bilgilerin ne kadar yeterli olacağını bilemeyeceğin için, ne aradığını hiç bir zaman bilemeyeceksin. Ben bu yüzden BilgeAdam'a gidiyorum sanırım. hee tavsiye edermisin dersen etmem derim:)


  • daglien  (02.06.09 02:32:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.