[]

emlakçılar neden yetersiz?

kafama bir şey takıldı. emlakçı olan veya emlakçılarla iş yapan arkadaşlar bir cevap verirse çok sevinirim. soruma geçmeden önce belirteyim ki, genel olarak emlakçılardan nefret ediyorum; ama sorduğum soruyu katiyen aşağılama amacıyla sormuyorum.

sorum şöyle:

şu sıralar ev arıyorum. doğal olarak ilk baktığım yer de hürriyet emlak. hürriyet emlak'ta gördüğüm istisnasız her ilanda anlatım bozuklukları, yazım yanlışları, saçma fotoğraflar vs. gibi facia şeyler görüyorum. şimdi her emlakçının aynı zamanda kusursuz bir imla bilgisi olmalı demiyorum; ama bugüne kadar imla hatası veya yazım yanlışı yapmayan bir emlakçıya denk gelmedim. ilanlarını incelediğim emlakçıların arasında borsem, turyap, re/max gibi büyük şirketlerin yanı sıra, küçük ve yerel emlakçılar da vardı. sonuç aynı. bu niye böyle?

 
çünkü sen ve ben de emlakçı olabiliriz. emlakçı olmak için gereken tek şey ev sahiplerini ve ev arayanları ikna edebilecek laf yapma gücü. teknik bir gereksinim yok, dolayısıyla bir eğitim zorunluluğu yok. ve hani pek alternatifleri de yok. rakip bi piyasa olsa, ya da ev arayanlar/ev sahipleri daha düzügn emlakçılara ev verse belki değişirdi bişiler ama ı-ıh. bu yüzden pek garipsemiyorum böyle durumları.


  • hjarteblod  (09.04.14 15:15:03 ~ 15:15:44) 
Kusura bakmasınlar da; çoğunun olayı min. zamanda maks. yalan atmaya dayalı olduğu için adamların gramere, kurala falan önem verdikleri yok.


  • arnatuile  (09.04.14 15:39:10) 
hürriyet emlakta aktif olarak ilanı duran evlerin de çoğu çoktan tutulmuş satılmış evler zaten. ama portföyü geniş tutmak için ilanı kaldırmıyolar. hemen hemen tüm emlakçılar aynı naneyi yiyo zaten beğenip bi umutla arıyosun gezmek için randevu alayım diye, biz o evi çok oldu vereli ama böyle evlere kiracı buluyoruz sonuçta reklam oluyo bize de gibi cevaplar verebiliyolar hazırlıklı ol


  • kakamelsokoban  (09.04.14 15:45:00) 
nasıl bir dayre bakıyorsunuz? :D


  • gündüz m  (09.04.14 15:47:53) 
deveye sormuşlar boynun neden eğri..
emlakçılara gelene kadar diğer herkes doğru dürüst yaıp konuşuyor da sanki..
kitap okumanın ya da genel olarak okumanın "okumayanlarca" aşağılandığı, hakir görüldüğü bir yerde yaşıyorsun. yükselmek için çaba sarfetmek yerine yüksektekini ezerek görece; efektif üstünlük sağlamaya çalışanlarla birlikte yaşıyorsun.. sonra gelmiş eğitim açısından hiç bir yetkinliğe gerek duymayan bir iş dalındaki (meslek demiyorum) insanların halinden dem vuruyorsun.

*bu kulaklar ülkenin seçkin üniv.lerinden birinde edebiyat bölümünde okuyan öğrencilerin roman okuyan sınıf arkadaşlarına "olum sınavda çıkmayacakmış, ne diye okuyorsun" dediklerini duydu.

sorduğun soruya tihhsssees :) diye gülmek istiyorum.
  • jimjim  (09.04.14 15:58:36) 
arkadaşlar, iyi güzel diyorsunuz da bakın sorunun özünü kaçırıyorsunuz.

evet, emlakçılık, adaylarında nitelik aranmayan bir meslek. canı isteyen emlak ofisi açıp, emlakçı olabilir. demeye çalıştığım şey şu: canı isteyen her insan lokanta da açabilir. menüsünde de tavuk çevirmeye "chicken translate" diyebilir. eğitim gerektirmiyor neticede der, geçeriz. öte yandan, kfc'nin veya mudurnu'nun bir şubesine gidince böyle acayip hataları vs. göremeyiz.

şimdi, canı isteyen insan emlakçı olabilir. tamam. ama borsem, re/max gibi şirketlerin ilanlarında da aynı durum mevcut. bu nasıl oluyor?
  • starborn  (09.04.14 16:38:37 ~ 16:39:23) 
ortalama 2-3 yılda bir ev bakıyorsun. yani 1 ürünü, 3 yılda 1 tüketiyorsun. 3 yılda 1 yemek yeseydik kfc'nin menüsündeki imla hataları umrumuzda olmazdı, yemek güzel mi değil mi diye bakardık. burda da ev güzel mi değil mi ona bakıyorsun, menü yemeği etkilemediği gibi ilan da evi etkilemiyor.

"bir daha aynı emlakçıyı tercih etmek" gibi bi durum yok, "en sevdiğim emlakçı x'tir" diyen birini duymayız hiç. tercihlerimizi etkileyen hiçbir şey yok, bu yüzden emlakçılar da daha iyi olma sorumluluğu hissetmiyor. re/max vb. yerler biraz daha kurumsal olduğundan iş etiği vb. konulara daha çok önem verirler (yani ben en azından öyle umuyorum); diğer emlakçıların değil ama böyle nispeten daha kurumsal yerlerin aynı hataları yapması ilginçmiş.
  • hjarteblod  (09.04.14 18:11:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.