[]

Zenit 11 kullanım

Uzun zamanlık isteğin ve ilginin sonrasında bugün Zenit 11 aldım, fakat fotoğraf çekmeye yeni başlayacak biri olarak teknik hiçbir bilgim yok, makinadaki kısımların ne işe yaradığını bile bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim, tavsiye edeceğiniz bir kaynak ya da yardımcı olabilecek biri var mıdır? Hevesliyim, öğrenmek istiyorum ama internette bu makinanın kullanımına dair pek bir şey bulamadım. Teknik konularda anlama kıtlığı olan biri olarak da babanneye anlatır gibi anlatacak bir kaynağa ihtiyacım var. Teşekkürler, öpdüm.




 
Zenit 11'i almam şans eseri oldu biraz, ama öğrenmek istiyorum. Sadece Zenit için değil, genel olarak teknik kısımlarını basitçe anlatan bir kaynak bulabilirsem şayet, öğrenip 'dur lan basayım, belki güzel çıkar' dememe gerek kalmaz. :)Dijital makineyle çekmek isteseydim, dijitali araştırırdım. Ben analog makineyle çekmeyi öğrenmek istiyorum.


  • EyLüL Kizi  (07.04.14 02:12:03) 
bu makineyle başlanmaz diye bir şey yok. ancak acaba elinizdeki makinanın ve üzerindeki lensin durumu nedir ?

aslında işin tekniği o kadar zor değil. temelde tüm manuel fotoğraf makinaları birbirinin aynıdır. çok eskiden bir zenith 11'im olmuştu hatırladığım kadarıyla pozometresi (ışık ölçeri)vizörün içinde yukarı aşağı hareket eden bir ibre şeklindeydi.

ortada B - 30 - 60 ... 500 diye giden kısım perde hızı, diyafram objektifin üzerinde ancak lesn manuel olduğundan pozometrenin düzgün çalışması için lenste ayarlanan değerin makinadan da ayarlanmazı lazım. sol tarafta 2,2.8,4,5.6 diye giden kısım da bu. diyaframın altınaki teker ise kullanılan filmin iso değeri olması lazım.

ben çok kısaca anlattım bu makineye özel bi kaç durum var bunların dışında geri kalanı manuel bir makine kullanmaktan farklı değil.
  • orpheus  (07.04.14 02:38:46 ~ 02:43:42) 
zenit 11'in dijitale göre zahmetli olduğu konusuna katılıyorum. ayrıca çalışıyor gibi görünse bile aletin kalibrasyonları kaymış perde hızı vs tutmuyor olabilir ve bunu fark etmek makaralarca filme-banyo parasına malolur.

benim de tavsiyem eğer bütçe çok kısıtlı ise alınabilecek en ucuz dslr makina ve kit lens ile başlamak olacaktır. daha da kısıtlı bütçe için manuel ayarları olan bir kompakt veya dslr like makina alınabilir.
  • orpheus  (07.04.14 02:46:11 ~ 02:46:39) 
analogla başlamakla doğru kararı vermişsin diyen arkadaşlara katılıyorum. dijitalde deneye deneye günde 500 poz çekersin ama bi bok öğrenemezsin.

neyse kullanıma geçelim. temel olarak 4 tane ayarın var. ISO filmin ışık değeri, ISO100 en az ışık alır ama en net fotoğrafı verir, atıyorum ISO800 çok ışık alır karanlıkta da çeker ama kumlu görüntü verir.

Shutter speed veya enstantane dediğimiz şey perdenin saniyenin 1/x lik diliminde açılıp kapanmasıdır. 1/25 çok ışık alırken hareket flu olabilir, 1/250 az ışık alırken anı yakalr.

Diyafram ayarın(f-stop) diyafram aralığını ve aldığı ışı belirtir. f1.8 en yüksek açıklıktır, f22 en küçük aralıktır(lensine göre min-max değişir) küçük aralık daha az ışık alır ama daha keskin olur, büyük aralıkta alan derinliğini azaltıp mesela arka planı flu yapabilirsin.

Netleme veya odaklama ise bildiğin gibi konuyu odaklama oluyor.

upload.wikimedia.org(109152864).jpg bu resimde solda dial dediğine filmin iso değerini giriyorsun, lensin üzerinden diyafram ayarı, lensin uç tarafındaki ring ile odaklama ve shutter speed düğmesi ile enstantaneyi ayarlayabilirsin.
  • r_u_h  (07.04.14 09:45:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.