[]

kedilerin çok sıçması/mama kalitesi.

Genel olarak şöyle bir görüş var, bir kuru mama kedinizin çok dışkılamasına sebep oluyorsa, içinde faydalı bir şey yoktur, girdiği gibi sindirilmeden çıkıyordur bu nedenle zararlıdır. bu görüşe katılıyor musunuz?
Ben bu görüşü anlayamıyorum, birincisi örneğin insanlar olarak da yulaf ezmesi gibi, kayısı gibi posalı lifli besinler tüketiyoruz, bunlar büyük oranda girdiği gibi çıkıyor ve her gün bağırsaklarımızın düzenli olarak çalışmasını, boşaltım gerçekleştirmemizi sağlıyor. bu şekilde bağırsakların günlük olarak çalışması faydalı sayılıyor. oysa ki kedilerde ne kadar az ve keçi boku gibi sıçarsa o kadar sağlıklı diyoruz, bu hayvanların da kakasını bollaştırıp yumuşatacak bağırsaklarını zorlamadan çıkarmasını sağlayacak lifli posalı besinlere ihtiyacı yok mu? yani o çok az sıçırtıyor çok faydalı demek ki denilen mamalrdan yiyip 2 günde bir fasulye kadar sıçması, bağırsaklarının günlük boşaltım yapmaması neden iyi bir şey olsun ki? üstelik bu sindirilmeden direk atılan kısım hayvanı tok tutuyor, kilolu bir kediyse mesela daha az yemek yiyor, daha uzun süre tok kalıyor, yediğini de sıçıyor güzelce.

bu da hikaye kısmı, benim kedinin hikayesi:
hills vs. mamalarle besleniyordu son 5 yıldır, sabah 1 ölçek akşam 1 ölçek mama veriyordum, ona rağmen gün içinde mamam bitti diye ayaklarımıza saldırır acıklı acıklı miyavlar gerekirse mama dolabının önünde delirirdi. gün aşırı fasulye kadar ıkına sıkına zorlukla sıçardı, o da keçi boku şeklinde bir şey çıkarırdı, kabızlık yaşardı, ki bu dönemde günün büyük kısmını uyumak ve uyanınca yemek yemekle geçiriyordu, göbeği yere değiyordu.
geçen ay maması bittiğinde param yoktu, nispeten ucuz bir mama aldım(temizmama dan) sonra baktım bitiremiyor sabah yarım akşam yarım ölçek veriyorum, iştahla yemesine rağmen miktar olarak çok daha az yiyor ve muhtemelen o midesinde çok sindirilmeyen tahıl kısmı onu tok tutuyor, mama diye delirme yaşamıyoruz, her gün işaret parmağımın yarısı kadar kakayı kolaylıkla bırakıyor, kakası daha yumuşak ve kokulu, şu 1 ayda azıcık da olsa kilo verdi eskisi kadar yemediği için ve enerjisi yerine geldi hayvanın bütün gün oyun oynuyor, oyuncaklarını yeniden keşfetti, çok daha hareketli, demek ki mamadaki besin değeri ona yetiyor çoğunu sıçsa da.

sonuç olarak bütün dış sağlık belirtileri, yani daha hareketli, ağız kokusu yok, daha az uyuyor, kıçı sert kaka sıçmaktan kızarmıyor, yılın bu mevsiminde acaip tüy döker her sene ona rağmen tüyleri parlak ve sağlam aşırı dökülmüyor falan, sağlığına iyi geldi gibi. öte yandan acaba iç organlarına falan bir zararı olur mu, bu çok sıçırtan mama kediye zararlı efsanesi ne kadar doğru merak ediyorum.
sevgiler saygılar, zaman ayırıp okuyanlara teşekkürler.

 
katılmıyorum.
piyasaki en pahalı mama olan orijen kullanıyordum, günde bir en geç iki günde bir aşırı kokulu ve baya baya büyük dışkılar atıyordu. sonra karaciğerinde problem çıktı hill's'in w/d mamaya geçtik şimdi tuvalete gitmiyor neredeyse. diğer kedi küçük olduğu için royal canin babycat veriyorum o da çok sık tuvalete çıkmıyor. ki orijen'in iddiası içinde 0 tahıl olduğu yönünde. o açıdan baktığımda ben ne kadar çok dışkılama ve koku o kadar kalite diye gözlemledim ama yanılıyor olabilirim tabi :)

  • passion rules the game  (02.04.14 14:20:43) 
ben de hills veriyorum ama ölçek kullanmıyorum, mama kabını dolduruyorum o gidip gelip yiyor. tuvaleti normal miktarda bence, bir sıkıntı yok. yani beslenme sağlığı sıçma miktarıyla ne kadar alakalı bilemiyorum ama tuvalete az gidiyorsa ve zorlanıyorsa mamayı değiştirmekle iyi etmişsiniz demektir. mamada yeterli vitamin, mineral, protein..vs var mı acaba ona bir bakmak lazım, varsa mesele yok. şöyle bir tecrübem oldu benim, 1 yaşına kadar proplan veriyordum, o daha yağlı bir mama, kakası daha yumuşaktı o zaman ama şimdi de taş gibi değil, normal.


  • tiny penny  (02.04.14 14:21:22) 
ben royal veriyorum,çok da memnunum.kakası kokusuz oluyor.ve royal besin değeri yüksek,kilo aldırma olayı da pek yok gibi.


  • blmnrvs  (02.04.14 14:26:28) 
katılmıyorum. ben royal canin'in kısırlaştırılmış kediler için olan veterinary mamasından veriyorum. 2 dişi kedimizin kakaları azıcık küçücük ama erkeğinki onlarınkinin 3 katı kadar. kediye göre değişiyor yani biraz da.


  • m e l t e m  (04.04.14 12:22:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.