[]

ekonominin seçimlere etkisi ?

1) eğer ekonomimiz son 6 ay kötü gitseydi ve öngörüler kötü gideceği üzserine olsaydı akp bu oy oranını alabilir miydi ?

2) hayatı boyunca belli bir görüşteki/çizgideki partilere oy veren bir insan ekonomik iyileşme sebebiyle görüşlerine tamamen zıt/karşı bir partiye oy verir mi ?


 
özeliklte tr de ekonominin durumu seçimlerde en büyük etken.
son seçimle de gördük. ekonomi iyiyse ya da iyi olduğu anlatılıyor söyleniyorsa biz hırsız uğursuz demez veririz oyumuzu.

geçmiş dönemlerde seçim kampanyaları hep ekonomik başarısızlıklar üzerine kuruluydu ve halkın büyük çoğunluğu bir de bunu deneyelim şeklindeydi.
  • mat couthon  (01.04.14 17:50:46) 
www.wsj.com.tr

Şikago Üniversitesi'nde konuya ilişkin çalışmalar yapan Ali Akarca, 1950-2011 yılları arasındaki seçim verilerini inceleyerek yaptığı analizinde ekonomik gelişmelerin iktidarların oylarında ana belirleyici olduğu sonucuna varıyor. Akarca'ya göre iktidarların oylarını taraf tutma, stratejik oy verme, iktidar yıpranması, iktidar avantajı, ekonomik performans ve taraf değiştirmeden oluşan 6 değişken belirliyor. Bunlar arasında ekonomi "pivot" rol oynuyor. Akarca'nın 6 değişkeni kullanarak oluşturduğu modeli, son yerel seçimlerde AKP'nin yüzde 45 oy alacağını tahmin etmişti.

"AKP'nin oylarının bir önceki seçimlere göre yaklaşık yüzde 5 düşeceğini öngörmüştüm" diyen Akarca, ekonomik performansın son birkaç yılda gerilemesinin bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. Akarca'ya göre ekonomide ise büyüme ve enflasyon verileri öne çıkıyor. Akarca, "Ancak büyüme daha etkili. Bu etki enflasyona göre en az 6-7 kat daha fazla. Büyüme yüzde 1 düşerse bu iktidarın oylarının yüzde 0,80'nini götürüyor. Enflasyondaki yüzde 1 artış ise oyların yalnızca yüzde 0,12 azaltıyor. Bu değerlendirme yapılırken elbette seçmen bir önceki seneye göre bunu yapıyor. Bu nedenle hükümetler seçim ekonomisine gidiyor. Ancak Türkiye'de AKP'nin oy oranı çok yüksek olduğu için bu yola başvurmuyor." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin yüzde 8,5 büyüdüğü 2011 genel seçimlerinde AKP, yüzde 50 oy almıştı. İlerleyen yıllarda hız kesen Türkiye 2012'de yüzde 2,2, 2013'de ise yüzde 4 büyüdü. 2011'de yüzde 10 seviyelerinde olan enflasyon Şubat 2014 itibariyle yüzde 7,89 düzeyinde bulunuyor.

Akarca'ya göre ekonomi 2011'deki kadar iyi olsaydı, AKP'nin oylar 3,4 puan daha fazla olacaktı. Yolsuzluk iddialarının etkisinin çok az olmasını da değerlendiren Akarca, "Tüm dünyada yolsuzluk iddialarının etkili olması için inandırıcı olması gerekir. Bu açıdan, iddia edenlerin tarafsız, temiz ve inandırıcı olması beklenir. Son iddialar ve ortaya çıkış şekli seçmeni tatmin etmemiş görünüyor" diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesinde Seyfettin Gürsel de ekonomik performansın seçimler üzerinde ana belirleyici etken olduğu konusunda hem fikir. Gürsel, "Seçim sonuçları seçmenlerin yolsuzluklara duyarlı olmadığını gösteriyor. Başbakan bu iddiaların kendisine karşı bir darbe girişimi olduğu konusunda tabanını ikna etmiş. Tüm bunlardan, ekonomik istikrarın karar almada baskın çıktığını söyleyebiliriz" dedi.

Konsensüs Araştırma Şirketinden Murat Sarı ise seçim sonuçlarından bir sürpriz olmadığını ve belediye hizmetlerinden, ekonomik performanstan memnun olan kitlelerin AKP'yi seçmeye devam ettiğini kaydetti.
  • spy of soul  (01.04.14 17:53:11) 
Ulusalcı ve kemalistlerin yeni bahanesi de bu oldu şimdi.
Daha 3 gün önce ekonomi çok kötü diyenler, şimdi ekonomi iyi olduğu için millet oyunu Akp'ye verdi diyor. Ama sonunda ekonominin ne kadar sağlam ve iyi durumda olduğunu onlarda anladı.
Bu oyların(30 Mart Seçimleri) ekonomi ile uzaktan yakından ilgisi yok! 1 puan dahi etki etmemiştir.
Peki, nedir bu oyların sebebi?
Millet “Gezi olaylarındaki ve 17 Aralık operasyonundaki” kirli tezgahı fark etti. Bu ülkeyi yıllardır yöneten, bu milletin kanını emen tiplerin perde arkasındaki kirli oyunlarını, gerçek yüzlerini gördü.
5 ay önce cemaate küfreden tiplerin, şimdi bunlarla kanka olmasının sebeplerini anladı.
Menderes’e Özal’ a yapılanın aynısının Usta’ya yaptırmayacağının cevaplarını verdi bu millet.

Ulusalcıların iftiralarına inanan insanlar dahi; “Ne olursa olsun, bu adamı yedirmeyeceğiz!” diyor. Son olarak, devletin en üst düzey yetkililerini ortam dinlemesinin yayarak, vatana ihanet eden bu alçakların inine girilmesi için Usta’ya yetkiyi verdi millet.

Bu gerçeği kabullenmek zorunda herkes. Sandık dışı yollara başvurulduğu her dönem millet cevabını sandıktı verdi, verecek. Ama bundan önce o yollar başarılı oluyordu ve sandığın aslında pek te önemi olmuyordu, ta ki Usta’ya kadar.
  • ne nicki be  (01.04.14 18:18:08) 
Ekonomi ile alakası yok. Yine aynı olurdu.

Bu oy, varlık sebebi olarak akpyi gören, akpsiz bir gelecek düşünemeyen, akpye oy vermemenin dinsizliğe oy vermek olduğunu düşünen yığınların oranıdır.

Bilinçsiz, okumayan, fakir tutulan bir halkın demokrasiyle imtihanıdır bu, ve malesef başarısız olunmuştur.
  • franz kafka  (01.04.14 18:35:27) 
@ ne nicki be ya yeter gerçekten. adam ekonomi sorusu soruyor sen her yerde akp propagandası yapıyorsun cidden yeter. anladık durmak yok yola devam hadi bakalım, ha bi de akp propagandanı benim sağlık sistemi ile ilgili duyurum altına yapmayı unutmuşsun. gelip akp süper sağlık sistemi harika demen lazımdı.

@maden suyu 2. soruyu makro ekonomi dersinde tartıştık. evet ekonomik etkenlerin kişiler üzerinde oldukça etkili. seçim dönemlerinde yayılma etkisi olabiliyor konjonktürel dalgalanmalar çerçevesinde.

1.soruna gelirsek türkiyenin ekonomisi zaten iyi değil ve dışa bağımlı. bu durumun elbette bir patlama noktası olacak. her şey güllük gülistanlıkmış gibi yapılıyor. bu durumun üzeri örtülemediği zaman, halk artık bu durumu doğrudan hisseder olduğu zaman akpnin de oyu düşer sanıyorum. ama yok yok düşmez ya akp bu. her türlü yalanı söyler inandırır milleti.
  • tuborg yesili  (01.04.14 18:43:06 ~ 18:43:32) 
@ne nicki be,

kardeşim propaganda yapılacak yer değil burası. "akp seçmeni kömürcü" gibi bir şey yok. "akp seçmeni" bile yok. "türk halkı ekonomiye bakar" bu var. bak anlatayım tekrar, cevaplarından anladığım kadarıyla biraz gerizekalı gibisin de. sorun değil herkes ilk okumada anlamayabilir anlatmak görevimiz.

"TÜRK HALKI ekonomiye bakar"

TÜRK HALKI

akp seçmeni değil bak, TÜRK HALKI.

ve önce okumayı öğren,

"ekonomi iyiyse ya da iyi olduğu anlatılıyor söyleniyorsa biz hırsız uğursuz demez veririz oyumuzu."

tekrar kopyalayayım, ne olur ne olmaz.

"ekonomi iyiyse ya da İYİ OLDUĞU ANLATILIYOR SÖYLENİYORSA"

bak anlatılıyor, söyleniyorsa diyor. ekonominin bok gibi olduğunu ikimiz de biliyoruz, biz bizeyiz dürüstçe söyle işte. ama 1 saat rte dinlesem ben bile "ulan oldu mu acep" diyorum. sonra babamın maaşı ile kaç kilo kıyma alabileceğimizi hesaplayıp normal hayatıma dönüyorum.




büyük bir boşluk attım fark edilsin, tamamen cevap yazdığım anlaşılmasın diye. asıl soruya gelelim.

bence alamazdı, yine birinci olurdu ama alamazdı.

ben vermem. şu anda bana zıt olan bdp ve akp var sadece. ılımlı bir insanım, apolitiğim. kim uygunsa ona veririm. bu da evrensel küme - {bdp, akp} ediyor. ekonomi cidden anlattıkları gibi olsun, yine vermem. paradan önemli şeyler var benim için.

solcular sağcılara, sağcılar da solculara vermez. genelde %5-10 arası bir alışveriş olabilir ama genelleme yaparsak vermezler.
  • zazazaraeta  (01.04.14 18:58:02) 
1- alamazdı. örnek 2009 yerel seçimleri.


  • baldur  (01.04.14 19:03:35) 
1) Net bir biçimde alırdı, objektif olmak lazım. Büyümenin yavaşlaması, işsizliğin artması gibi durumlarda halkın düşüncesi "daha öncekiler daha mı iyiydi" oluyor. 2001 gibi çok ağır bir kriz yaşamadığımız sürece almaya devam edecekler ki Allah korusun öyle bir kriz ortamında zaten bir başka alternatif çıkacaktır geçmişte gördüğümüz gibi bence.

2) Bunun da gerçekleştiğini net bir biçimde görüyoruz aslında, herkesin etrafında örnekler vardır bu konuyla ilgili.
  • Lethe  (01.04.14 19:32:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.