[]

Kuran'dan soru

Anlamadığım bir nokta var
"BAKARA 40.Ey İsrailoğulları!Size lütfettiğim nimetimi hatırlayın; bana verdiğiniz söze vefalı olun ki, ben de size ahdimde vefalı olayım.Ve yalnız benden korkun. "
"BAKARA 47.Ey İsrailoğulları!Size lütfettiğim nimetimi, sizi alemlere üstün kıldığımı hatırlayın. "
"BAKARA 83.İsrailoğullarından şöyle bir söz de almıştık: Allah'tan başkasına ibadet etmeyin, anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik ve güzellikle davranın.İnsanlara güzeli ve güzelliği söyleyin. Namazı kılın, zekatı verin.Bütün bunlardan sonra siz, pek azınız müstesna, sırt çevirdiniz.Hala da yüz çevirip duruyorsunuz. "
Hele ki şu:
"BAKARA 122.Ey İsrailoğulları!Size lütfettiğim nimetimi hatırlayın.Ben sizi alemlerden daha üstün kılmıştım. "

Allah, belli bir zümreyle neden direkt muhatap oluyor? Tüm insanlık için gelen bir kitabın herkese hitap etmesi gerekmez mi? Belli bir topluluğu diğerlerine neden üstün kılıyor?

İsrailoğulları=Ademoğulları mı?

 
israiloğulları bir kesim. ademoğlu ise worldwide :) israiloğulları hz. musa aracılığıyla varlığı birliği tek allaha inandılar. sonrasındaysa küfre saptılar, şeytana uydular. yani bu okudukların sanırım israiloğullarına hitaben bir şey.. okuyan kişi ya olaya tanık oluyor ya da kendisine buyruluyor(israiloğluysan). kuranın herkese hitap etmesi de bu işte. çok biliyor gibi konuşmayım yine de, pek derin bilgim yok ama doğrusuyla&yanlışıyla bildiklerim bunlar.


  • urnganic  (27.03.14 22:58:52 ~ 23:00:19) 
kuran değiştirilmiş olabilir, çevirisi yanlış yapılmış olabilir, doğru yapılmış olsa bile o zamanlar çok farklı anlamlar taşıyor olabilir, kuranı toplayan kişi veya kişiler tarafından eklemeler çıkarmalar yapılmış olabilir, bu kitap aslında allah tarafından gönderilmemiş yani tamamen insanoğlu icadı olabilir.

benim fikrim; bu kitap kainat yaratıcısı olan kusursuzluğu tartışılmayacak allah tarafından gönderildiyse kusursuz bir kitap olmalıydı. her okuyanı sorgusuz sualsiz imana sevk etmeliydi. birkaç kez okumuş olmama rağmen imana gelmeyi bırak zamanla dinden soğudum agnostik bir adam oldum.

insanoğlu tarafından yazıldığını düşünüyorum, gerçekten allah tarafından gönderildiyse bile değiştirildiğini düşünüyorum.
  • burty  (27.03.14 23:03:42 ~ 23:09:46) 
Ben bu kısmı dahi benim diyen müslümana anlatamıyorum. Kuran'da yazıyor desem de inanmıyor adam.


  • transall  (27.03.14 23:12:11) 
Belirli bir kesime anlatılan olay sadece onları muhatap almak değildir.diğerlerine de ibret alın demektir. ayrıca şeytanla olan olaylar da anlatılmış. Burada şeytanla muhatao olmaktan ziyade olayları açıklıyor demektir. Ynai durum böyleydi böyle oldu. mesela size verilen nimetimi hatırlayın deyince Osmanlı İmparatorluğunu da hatırlıyorum. Onlar da üstün kılınmıştı. Ne zaman ki emirleri geri attılar tepe taklak oldular... siz de böyle olmayın algılıyorum. osmanlıyı diğerlerine üstün kıldı işte. bu demek değil ki Osmanlı en değerli oldu. Bu Osmanlıya ruhsatın verildiğini anlatıyor. Yani Allah diyor ki ben size parlak olmanız için gerekli ruhsatı verdim ama sen naptın nimetlerimi unuttun ben de sizin elinizden ruhsatı aldım demektir...
israiloğulları=ademoğulları değildir...

  • inanmazsan inanma  (27.03.14 23:27:42) 
ayetler olaylar üzerine iniyor.


  • expressive  (27.03.14 23:28:01) 
@inanmazsan güzel yaklaşım ama isim vermek yerine niye "siz güçlü olanlar" vs dememiş?


  • transall  (27.03.14 23:33:28) 
@expressive mantıksızlık burda zaten. olaylar üzerine ayetler inmesi. kati kurallar en başta konmalıydı ki insanlık o yanlışa düşmesin. bir yanlış yapıldıktan sonra bir kural konuşmuş. bu da insanoğlu tarafından yazıldığının ispatı olmasa da en büyük göstergesi.


  • burty  (27.03.14 23:39:52 ~ 23:40:54) 
yanlış yorumluyorsunuz. sadece bu ayetlere bakarak doğru yorumlamak imkansız.

olay esasen şudur:

israiloğulları üzerinden müslümanları uyaran ayetler bunlar. bu ayetlerin bir evveli ve bir de devamı var.

yani, "vaktiyle israiloğullarına böyle böyle dedik; ama onlar bizi dinlemeyip şöyle şöyle davrandıkları için onları lanetledik." mevzusuna binaen anlatılıyor. bu yazdığınız ayetlerde israiloğullarına ne emredildiğinden bahsediliyor. devamında da, kendilerine inen bu ayetlere mukabelen onların ne yaptıklarından bahsedecek. böylece israiloğullarının neden lanetlendiklerinin bilincine varmamız sağlanacak. bir çeşit ibret vesikası olarak boynumuza asılacak ayetler bunlar.

diğer bir deyişle, şu birkaç ayetin dili bir hitap şekli de değildir. "israiloğulları" kur'an-ı kerim'in hitab ettiği kesim değildir. sadece bu kısımda kur'an-i kerim kendisini onlar(israiloğulları) üzerinden ifade eder.

o zamanda, o kavme inen kutsal emirlerden bahsedildiği için, -doğal olarak- hitaben israiloğulları'nı alıyor. ("böyle böyle demiştik" diyor)

--

not: kur'an-ı kerim'in hitaben erkeklere seslenmesi gibi bir durum söz konusu değil. erkeklere seslenirken esasen kadınlara da sesleniyor tabiki de.

ama "israiloğulları" derken bir hitap söz konusu değil. büyük resimde bakınca anlaşılacak zaten. hiç sorun kalmayacak.

--

edit: özür diliyorum. bilal'e anlatır gibi anlatmışım istemeden. bağışlayın :)
  • kmtetrfn  (27.03.14 23:42:37 ~ 23:54:57) 
Allah bazı ayetlerde tabiri caizse "kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" üslubunu kullanır.Bazı ayetlerde bahsettiğiniz gibi bir kesime doğrudan hitap eder, bazı ayetlerde ey iman edenler der, bazı ayetlerde de ey insanlar diye hitap eder.Bunlar ayetlerin inme zamanıyla ve içerikleriyle ilgilidir.


  • AWD  (28.03.14 00:00:22) 
@kmtetrfn yani "israiloğullarına bişey dedik, ama onlar bizi dinlemedi lanetledik" diyor. Peki biz söyledik, onlar yapmamayı tercih etti gibi bir çıkarımda, onların neyi tercih edeceğini allah dahil kimsenin bilmemesi mümkün mü? Kaderciliğe yatay geçiş odu bu ama birilerinin, şu irade denen şeyi allah'ın komple bize bıraktığını, bizim neye karar vereceğimizi bilmediğini söylemesi lazım.


  • transall  (28.03.14 00:32:46) 
demek ki insanlar boşuna deist, agnostik, ateist vs olmuyor. dinler kendi içinde çelişki ve zırvalarla dolu.


  • yokumbenburda  (28.03.14 00:38:51) 
@transall: öncelikle belirteyim: kutsal kitapları, içlerinde yazılanları, onların mantığını, tutarlılığını, tanrı'nın varlığını, birliğini vesaireyi savunmak yahut yadsımak için cevap vermedim. sorduğun soruya binaen olayın kendi iç dinamikleriyle cevabını bulmaya çalıştım. yoksa ne kadar mantıklı yahut saçma olduğuna sen kendin karar ver.

şimdi soruya dönebilirim. "...onların neyi tercih edeceğini allah dahil kimsenin bilmemesi mümkün mü?" kur'an-i kerim'in kendi iç dinamikleriyle ele alırsak, tahmin(!) edeceğin gibi, hayır mümkün değil elbette. geri kalan kısmınıysa sanırım noktalama işaretleri, yahut eksik başka bir şeyler yüzünden anlayamadım.

"...Kaderciliğe yatay geçiş odu bu ama birilerinin, şu irade denen şeyi allah'ın komple bize bıraktığını, bizim neye karar vereceğimizi bilmediğini söylemesi lazım." derken söylemek istediğin neydi? geldiğimiz noktada bu yorumu yapmak zorunda kaldığımızı mı söylüyorsun, yoksa inandığın şeyin bu olduğunu mu?
  • kmtetrfn  (28.03.14 02:30:30 ~ 02:38:40) 
Asıl mevzu israiloğullarının bizzat referans verilmesi. Din bilgisi hocamız lisede "kuran, savaşta bişeyleri fırlat yazar, bu bişeyler o zaman oktu, şimdi silah, füze vs.dir" demişti. Burada ima edilirken, benim soruda neden direk ismen örnek verilmiş?

Kader mevzusunda ise aslında olay belli, aslında biz yokuz.
  • transall  (28.03.14 08:16:22) 
richard dawkins'in tanri yanilgisi isimli kitabini okuyorum su siralar da, once agnostik sonra da ateist olacagim sanirim. zamaninda eksi'de bir muslumanin aklina takilan 92 soru mu ne vardi, ona verilen cevaplar da tatmin edici gelmedi.

benim icimde inanma istegi var acikcasi, dini curutmeye calismiyorum kesinlikle ama yani allah'in insanogluna verdigi en buyuk nimet olan beyini kullandikca insan dinden uzaklasiyor. ama diger yandan da illaki dusunsel olarak kavrayamadigimiz seyler de var. fakat direkt olarak bilinmeyeni tanriya ithaf etmenin, gecmise baktigimizda cok da dogru olmayabilecegini gorebiliyoruz. bana gore din suan bilinmeyenin arkadasina siginmis durumda, bir sey anlasilamiyorsa yapistiriliyor iste ilahi diye, anlayamayiz diye. ama insanlar bilimde ilerledikce o karanlik bilinmeyen gittikce azaliyor. din ve tanri suan icin kanitlanamayan bir sey. zaten cogu insan da, tanrinin varliginin dunyasal yeterlilikle anlasilamayacagini, tamamen inancla ilgili oldugunu soyluyor. peki ama ya yoksa?
  • she was my baby  (29.03.14 16:58:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.