[]

öyp meb doktora akademisyenlik

son sınıf öğrencisiyim, akademisyen olmak istiyorum ve istanbul'da yaşamak istiyorum.

1. öyp ye başvursam üniversite tercihi yapabiliyor muyum yoksa istanbul dışında bir yere verebiliyorlar mı? üniversite iş başlamadan belli oluyor mu yoksa iş başladıktan sonra mı belli oluyor?
2. 1. soru için sorduklarım meb yurtdışı bursu için de geçerli.
3. öyp ve meb'e hiç bulaşmadan istanbul'da doktoramı yapsam, bu daha mı mantıklı olur?
4. tavsiyeleri alayım.

 
oyp'yi okulu secerek yapiyorsun zaten. seni bir yere vermeleri soz konusu degil. hic mi arastirmadin?


  • amuzende  (26.03.14 22:06:06) 
1- Tercih yapabiliyorsunuz ama kontenjan problemi var. Köklü üniversitelerde kontenjan pek açılmıyor, açıldığında da puanı çok yüksek oluyor. İstanbul'da yeni açılan devlet üniversitesi varsa ona yerleşebilirsiniz.
2- Bilmiyorum
3- Akademisyenlik için en garanti yol öyp ancak en iyi yol mu o tartışılır. Ben tercihimi öyp yönünde kullanmadım, normal doktora yapacağım ama herkesin beklentisi farklı. Ben sözleşme imzalamak istemediğim için yapmadım, tamamen sizin tercihinize kalmış bir şey.
  • alicia dominica  (26.03.14 22:08:28) 
@amuzende oyp sonrası için diyorum, mesleğe başladığım zamankini


  • gonul_isleri  (26.03.14 22:09:14) 
çok şey istediğinin farkındasındır umarım. bölümüne göre değişmekle beraber, çok gözden uzak bir bölümden olmadığın sürece 95 üzeri ales ve 90+ yabancı dilin olması gerek. zaten bu şartları karşıladığında öypye muhtaç olmazsın, sözleşme imzalamana da gerek yok. istanbuldan bahsediyorsun malum anadolu değil. mezuniyet not ortalaması da önemli tabi. 3'ten yüksek bir şey olsa iyi olur.

ama dediğim gibi bu şartlarda bir öğrenciysen zaten bir üniversiteye öypye gerek kalmadan girersin, boşuna onun stresine de girmemiş olurusn.
  • ktulu  (26.03.14 22:48:37) 
Oypye basladigim zamanki dediginizi anlamadim.

Oyp kadrosu acan okullara (isteginize gore istanbul) basvuruyorsunuz, kadro alinca da basliyorsunuz. Zaten basvurdugunuz okulda basliyorsunuz yani, baska bir yere vermek falan durumu yok, nereyi tercih edip, kadro aldiysaniz orasi. (Ha zaten bi okulda yuksek ogrenim goruyorsunuzdur mesela a unide, kadronuz bye cikmistir, doktora bitene dek ada kalabiliyorsunuz eger b unisi musade ederse, bitince ada ki ogreniminizin iki kati sureyi bde yapmak zorundasiniz, ayrilamiyorsunuz, istifa falan olmuyor).

Meb yurtdisi bursuna da basvuruyorsunuz yine, kabul alirsaniz secenileceginiz okul listesinden kabul alabildiginize gidiyorsunuz, donunce de yine sarti var, size verdikleri kadrodan belli sure boyunca ayrilamiyorsunuz, gitmeden evvel de epeeey yuklu bir meblag(en son250 bindi) imza atiyorsunuz, kefiliniz de olmali, yarida birakirsaniz, belirlenen surede bitmezse vs. ceza babinda, yukumlu oldugunuzu soyluyor.
Ayni sekilde o meblagda olmasa da yine boyle kefilli, teyitli evraga oyp icin de imza attiriyorlar.

Sansinizi deneyin, olmazsa yine gelir istanbulda kabul alirsaniz yaparsiniz yuksek ogrenim bence.
  • elmali kurabiye  (26.03.14 22:49:43) 
Ekleyeyim, oypnin avantaji bir kadronuzun ve nispeten fena olmayan bir gelirinizin olacak olmasi.

Meb bursunda da yine dil egitimi icin ayri destek, orada yasadiginiz surece ayri destek aliyorsunuz ve donunce yine sizi kim, hangi kurum yolladiysa orada ise basliyorsunuz.

Ikisi de yetistirme programlari.

H ama yok amaciniz doktora yapmaksa, direkt okullara basvurmaniz daha mantikli elbette. Ama akademik kariyer istiyorsaniz oyp guzel bi olay.
Da ktulunun da dedigi gibi istanbulda coooooooooook zor kadro almaniz, afaki puanlar gerekli, kokluler oyp yerine 50d alimi yapiyor (yani doktora bitene dek kadro veriyor), oyp almiyor genelde. Alanlar yeni acilmis, tabirimi mazur gorun tabela universiteleri. Sirf kadro icin de doktoranizi oralarda yapmaniz, bilemedim.. Yani doktora, saglam bir doktora icin saglam altyapisi, alaninda isim yapmis unileri tercih etmeniz bekaaniz acisindan daha faydali bence, nacizane fikrim.

Her turlu zor is.

Bir de o meb bursu alamk da kolay degil. Mulakat, sinav, gerekli sartlari tutturmak, iyi hos. Bir de referansi olanlara karsi siralaniyorsunuz, ne demek istedigimi anlamissinizdir. Sizin de 'referansiniz' varsa saglam, meb bursuyla gidin yurtdiisnda yapin, en guzeli.
  • elmali kurabiye  (26.03.14 22:58:01) 
ben öyp'yi şöyle biliyordum. örneğin a üniversitesine yerleştim, orada yüksek lisans + doktora yaptım, doktoradan sonra devlet bana diyor ki seni b üniversitesine yolluyorum, hadi git oraya. sanırım yanlış biliyormuşum.


  • gonul_isleri  (26.03.14 23:01:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.