[]

Haz bir gereksinim midir?

Hazırlamaya çalıştığım bir proje için gereksinimlerimiz üzerine bol bol düşünmek, araştırmak durumunda kalıyorum. Ağızlara ciklet Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi ve kendini gerçekleştirmek konulu çalışmasını da irdelemeye çalışıyorum, daha önce çalışanları da elimden geldiğince inceliyorum.
Uzun lafın kısası, seyirci joker hakkımı (affınıza sığınarak) kullanmak istiyorum, sahip olduğunuz işten haz almanız gerektiğini düşünüyor musunuz ve haz alıyor musunuz? Genel olarak hazzı bir gereksinim olarak düşünüyor musunuz?
Teşekkürler


 
haz, mutluluktur.
neyden, nereden, kimde, hangi yemekten vs. haz alıyorsan mutlu olursun. işinden de böyle. yaptığın işten haz alıyorsan o işte mutlusundur ve mutlu olmak, başarıya giden yolda ilk adımdır. batı medeniyetlerinin daha başarılı olmasının altında da (refah seviyesine bağlı olarak) daha mutlu olmaları yatıyor aslında. çünkü yaptıkları işlerden haz alıyorlar. geçim derdi, çocuğun okulu, sabah kahvaltısı, emeklilik, trafik vs. gibi dertleri otomatikleştirdikleri için yaptıkları işlerden daha fazla haz alıp daha mutlu oluyorlar ve daha başarılı oluyorlar.

  • etna  (18.03.14 21:42:16) 
olsa şahane olur ama mutlak bir gereklilik değil bence. olmadan da oluyor. sorumlulukların yükü, mecburiyetin ağırlığı insanı uyuşturuyor ve hazzı özlese de aramaz bir hale getiriyor. işlerin çoğunlukla böyle -mecburen, mecburiyetten- yürüdüğüne inanıyorum ama haz olsa bambaşka olur. bir de sürekli duyulan hazzın sıradanlaşması durumu var tabii. yaptığımız işten sürekli olarak haz alırsak, bir zaman sonra kendimizi tekrar tekdüzeliğin pençesinde buluruz. belki de hazzı aramamalı, bulunca sevinmeli, baştacı etmeli.


  • damdanakan  (18.03.14 22:09:28) 
zaruri değil motivasyon kaynağıdır.
ancak fizyolojik olarak konuşmak gerekirse haz beyinde belirli mekanizmaların tetiklenmesi, nörotransmitter salınımı ve sonuç olarak mutluluk hissine neden olur. bu da yaptığın işteki verimliliği ve devam etme gücünü arttırır. aksi durumda performansın gün geçtikçe düşmesi, oluşturulan üründeki kalite azalması işini el mahkum olumsuz etkileyecektir. bu düzenden bakacak olursak hazzın olmaması kopma noktasına ne hızda ulaşacağına bağlı olarak gereksinim ya da destek faktörü arasındaki skalada bireye özel değişim gösterecektir.

misal ben çalıştığım ortam ve konunun artık ilgimi çekmemesi nedeniyle gittikçe hızlanan bir performans düşüşü yaşadım, bu da işimi bırakmama neden oldu. ve tüm bunlar bir yıl içinde gerçekleşti. ancak biliyorum ki ömrünü para kazanma zorunluluğundan dolayı istemediği işlerde geçirenlerle dolu dünya.
  • shubulubapshubaptishaluva  (18.03.14 22:15:30) 
Hazzın bir gereksinim olması için başka gereksinimlerin karşılanmış olması gerekir bence. Yani örnekle anlatmaya çalışayım bunu,

aşırı derecede paraya ihtiyacı olan birinin, haz alacağı bir iş yapması ancak lüks sayılabilir. zira öncelik temel ihtiyaçlarını -yeme, içme, barınma- karşılamasıdır. bu gibi temel ihtiyaçların yeri doldurulmadığında yapılan işten haz almak ama geçinememek anlamsızdır, zaten imkansızdır da.

tüm şartlar sağlandığında ve haz alınmayan tek şey çalışılan iş olduğunda, evet haz almak da elbette bir gereksinimdir. Sadece ilk etapta, öncelikli değildir.
  • amelie poulain  (18.03.14 22:20:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.