[]

neden hayvanlarda kotu koku diye bir sey yok da bizde var?

yoksa onlarda da var da siklemiyorlar cool mu takiliyorlar. mesela kaka kokusu osssuruh kokusu bunlari anliyorum pislikle artikla bagdastiriyoruz. ne bileyim diger bu tarz olmayip kotu kokan seyleri neden kotu olarak algiliyoruz yuzumuz burusuyor? hayvanlarda boyle bir sey copun icinde takiliyorlar saatlerce. mecburiyetten mi onlar da mi sevmiyor aslinda?

ayni sekilde guzel koku. hayvanlarda var mi? mesela ari polen olayinda ariya guzel mi geliyor hmmmns mini sikiyim ne seksi bir seymis bu deyip cicek mi ariyor yoksa dusunmeyip direk icgudusel olarak mi gidiyor. hadi o tamam hayvanlarda es secmede? feromon olaylari falan? feromon kokusuz diyorlar ama? guzel bir parfum neden guzel geliyor bize?

boyle seyler dusunuyorum hep..

 
diğer kısımlarda bilgim yok ama çöpün içinde takılan bir sürü insan var. mecburiyetten alışılamayacak şey yok. evrimin anlık yansımaları gibi, hayatta kalmak için zorunluysa adapte oluyoruz bir şekilde. hayvanlar da bizden çok farklı değil bazı açılardan.

hayvanlarda güzel koku hissi var mı emin değilim. bazı yiyecek kokularına diğerlerinden daha çok olumlu tepki veriyorlar ama. dolayısıyla sadece içgüdüsel de olmayabilir, bir sebepten pişen etin kokusunu, süt kokusundan daha çekici buluyorlar. (benim karşılaştıklarım öyle en azından)

diğer kısımları bilemiyorum.
  • klasikko  (17.03.14 20:46:05) 
cok ilginc konular lan. 1 milyon dolarlik soruyu sordum sanirim.

peki bize saglikli gelen seylerin yuzde 90inin kokusu tadi bok gibiyken neden zararli seylerin tadi guzel? icgudusel olarak saglikli seyleri daha uzun yasatacak seyleri istememiz gerekmez mi

copun icinde takilan insanlari ben de dusundum yazarken evet o kismi mecburiyetten sanirim.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (17.03.14 20:49:13 ~ 20:49:30) 
iyi/kötü koku algılamamız farklıdır belki.. Hadi çöp olayını mecburiyetten diyelim ama kendi kedimden örnek vereyim: ayak kokusunu çok sever, kardeşim özellikle çıkarır atar çorabını önüne deliye döner onunla oynarken, yüzüne gözüne sürer durur..
Bununla birlikte portakal kabuğu kokusundan da nefret eder hemen terk eder ortamı korkuyor sanırım.. Ama portakal kabuğu kokusundan rahatsız olan insan azdır diye düşünüyorum..

  • mutekebbir  (17.03.14 20:49:38 ~ 20:51:06) 
@neferkitty anlamadim soruyla baglantisini. uykusuzum biraz aciklama yaparsaniz sevinirim sevgili neferkitty

@mutekebbir oha cok ilginc.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (17.03.14 20:50:21 ~ 20:51:04) 
konu çok geniş. şöyle maddeler halinde yazayim:

1. evrim. kötü kokular genelde bakterili ve hastalık verebilecek şeylerden gelebiliyor. insanların kötü kokulardan iğrenmesi de burdan geliyor. bizdeki ve hayvanlardaki bağışıklık sistemi farklı oluyor aynı zamanda.

2. hayvanların farklı koku sistemleri olması ve jacobson organı. feromenleri algılamak için çoğu hayvan jacobson organını kullanıyor. koku ve nefes farklı bölgelerden geçiyor.

3. kültürel farklılıklar ve alışkanlıklar. bizim iğrendiğimiz ve kokusunu sevmediğimiz yemeği başka kültür sevebilir mesela. bi de annelere çocuk bezi değiştirmeyle ilgili bir deney yapmışlar. kendi çocuğunun bok kokusundan iğrenmemeye başlıyormuş.

4. kimyasal nedenler. çoğu memelilerin burnuna kötü gelebilecek kimyasal maddeler de var

5. onun dışında hayvanlarda da iğrenme ve güzel koku duyguları var. mesela boklu şeyleri yemeyen hayvanlar var.
  • ermanen  (17.03.14 22:02:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.