[]

kod yazmak

selam ben bölümüm gereği kod yazmayı öğrenmek istiyorum (bölümüm bilgisayar mühendisliği vb değil) okulda bi derste gösterdiler lakin dersin işlenişi çok dandikti ben de aşırı soğudum hatta dersi birkaç kere aldım sonra da zor bela d ile verdim.
şimdi bana temelden kod yazmayı öğretecek site kitap vb kaynakları, ama hepsinden önce bir genetk mühendisinin bilmesi gereken programlama dilleri hangisidir onu bilmek istiyorum.

c, java, c++ vs hangisi ve en kolay nasıl?

 
c ve sistem programcıları derneğinin c'ye giriş gibi bir kitabı vardı. Ben onunla başlamıştım.


  • inheritance  (17.03.14 14:50:19) 
Selamlar,
Muhtemelen kod yazmaktan ciddi anlamda anlayan, bu konuda eğitimn almış insanlar çok değerli bilgiler yazacaklardır. Ben onlar kadar derin teknik bilgi yazamayacam bilgim kısıtlı, ayrıca benden çok daha iyi bilenlere bırakmam daha mantıklı bu konuyu. Fakat aunı süreçlerde geçmiş (kısmen de geçmekte olan) biri olarak birkaç kelam edeyim belki faydası olur.

Bölümü bilgisayar mühendisi olmadan kod yazmakla debelenen biri olarak diyebilirim ki dil falan çok mühim değil. Öğrenebilmek için motivasyon lazım insana. Programlamayı ne için öğreneceksiniz? Aklınızda programlama yardımıyla çözeceğiniz bir problem, gerçekleştireceğiniz bir proje var mı? Eğer kod yazmayı öğreneyim hele sonra bakarım ne yapacağıma diyorsanız çok çok çok zorlu bir süreç sizi bekliyor.

Programlama dili seçimi işin en dandik kısmı. Genetikçisin sen c# değil java kullanman lazım demek (bu işi daha iyi bilenler daha doğrusunu anlatırlar) çok mantıklı değil. Tabii bu kod yazma işini ne kadar ileri taşımayı düşünüyorsunuz bu da önemli.

Eğer ticari yazılımlar yazacam, mobil cihazlara uygulama geliştirecem, web servisleri tasarlayacam, veri tabanı sistemleriyle uğraşacam diyorsanız bunlara uygun bir dil elbette seçebilirsiniz. Fakat amacınız genetik alanındaki akademik kariyerinize katkı yapmaksa, alan değiştirmek değilse (yazılım sektörüne girmek gibi), ya da bu alanda ticari yazılımlar üretmek değilse sizin için en iyi şey sizi sonuca en hızlı götürecek yolu seçmektir. Bunun için de tavsiyem en çok kaynağı olan herhangi bir dili seçebilirsiniz (hatta dil sayılmayan MATLAB çok faydalı olur). MATLAB'ın yüzbinlerce örneğini, videolarını internette bulabilirsiniz. Çok derin bir kod yazma bilgisi gerketirmez. Algoritma kurma yeteneğinizin gelişimine katkıda bulunur. Ama dediğim gibi hangi dili seçtiğiniz çok mühim değil. C#, Java, Python seçin.

Ama önemli olan elinizde bir proje ya da bir problem olması. Sizin amacınız şu olabilir.

Elimde bir excel dosyası var. BU excel dosyasının belirli yerlerinden veriler alıp, belirli analizlerle bir takım kararlar veren bir program yazmalıyım. Bu bir problemdir. Normalde excel'de çözülebilecek bir şey bile olsa bunu kendi kodlarınızla yazarsanız bayağı gelişme kaydedebilirsiniz. Fakat her şeyin başı sağlam algoritma yazabilmekten geçer. Ben kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki işin %70i algoritma %30u kod yazma. Çok karmaşık işlemler yapmadığım için kod bilgisi çok düşük.

Fakat dediğim gibi eğer siz önce bir programlamayı öğreneyim sonra bunu kendi alanımda ne yapacağıma bakayım derseniz o çok uzun ve meşakkatli bir yol.
  • godsparticle  (17.03.14 15:03:32) 
İstersen dana programlamayı öğretebilirim, programlamayı öğrenmek ile dil öğrenmek arasında fark var, hangi dili öğreneceğine sen karar vereceksin ve sen öğreneceksin ben sana sadece programlamayı öğreteceğim hepsi o kadar.


  • selam  (17.03.14 15:33:50) 
son zamanlarda en populerleri bunlar galiba:
code.org
www.codecademy.com
  • natnan  (17.03.14 16:14:40) 
ille şu dili bil diyemiycem ama
python da öğrenebilirsin mesela. öğrenmesi kolaydır.
www.belgeler.istihza.com
  • sansar111x  (17.03.14 16:22:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.