[]

Kedi doğumu hakkında

Selamlar ey ahali,

Bahçede beslediğimiz kedi hamileydi bir süredir.. Mamasını falan aksatmadan vermeye çalıştık, geldi yedi gitti hep.. Karnı burnundaydı ne zamandır (benim bildiğim kedilerin hamileliği 2 ay kadar sürüyor), doğurdu doğuracak diye düşünüyorduk.. "Ulan madem bakıyoruz hayvana, koliden ev yapalım da, yağmurda, soğukta hasta olmasın" dedik, yaptık koliyi, içine gazete ve bez serdik, her tarafını çöp torbalarıyla bantladık.. Birkaç gün geldi gitti gene, yattı içinde bir süre, sonra arazi oldu ara ara.. Son günlerde de içinde yatmaya, sürekli kolide durmaya başladı.. Mamasını artırdık, bulamazsa mama gitmesin başka yere, aç kalmasın dedik.. Dün gece olan oldu..

Akşam geç geldim ben biraz eve, gittim mama koydum dışarıya, evde de var bir kedi, onunla da ilgilendim.. Hatun geldi işten bir süre sonra, sohbet, muhabbet, yemek.. "Gel bi' dışarıdaki canavara bakalım" dedik.. Çıktık, baktık, normalde bizi görüdüğü anda koliden dışarı fırlayan, sürtünen, kendini sevdiren kedide hareket yok.. Kolinin içini de tam göremiyoruz, karanlık, eve geldiğimde koyduğum mama da aynı duruyor.. "Ahanda sıçtık, doğurdu bu kesin" dedik.. Baktık 2 tane kılsız, tüysüz ayak var altında, cuk cuk ses geliyor.. Hava da soğuk, rüzgar var, kolinin alttan ıslanmaması için altına manav kasalarından koymuştuk.. Onunla birlikte koliyi de içeri aldık, saatlerce nat geo izler gibi izledik, 2 tane daha doğurdu, 4 tane kıl kuyruk meme emdi saatlerce.. Yanına mamasını, suyunu ve başka bir kolinin içine koyduğumuz kumu koyup yattık biz gece.. Benim bugün izin, tüm gün göz kulak olma görevi bende.. Şimdi sorular:

1- Yavrularla birlikte annenin içinde olduğu koli biraz küçük, büyük bir koli yapalım diyorduk ki doğurdu.. Büyük koliyi ayarladık ama içindekileri diğerine aktarmaktan korktuk.. Yer değiştirmemiz ne kadar doğru olur?

2- Anne dün gece dahil şu saate kadar ne mama yedi ne su içti ne de işedi.. Doğururken biraz sıçmış sadece, onu da zorlanmasına bağladık.. Sıcak süt dendi kadifepanter tarafından, onu da mamanın yanına koyup yemesini beklemeyi düşünüyoruz.. Mama yememesi, su içmemesi, tuvalete çıkmaması daha çok sürer mi?

3- Annenin rahat rahat emzirebilmesi, genjlerin rahatça meme cuk cuklamasını sağlamak için neler yapabiliriz kısıtlı imkanlarla?

4- Anne dün gece çok bitkindi, titriyordu bir de biraz.. Elektrikli radyatörü onun yanına getirip birkaç saat açtık.. Sabah da ben biraz daha açtım iyice ısınsınlar diye.. Hatun da "onlar sokak kedisi, dışarıda doğuruyorlar, soğuk fark etmez onlara" dedi ama yavruların üşümemesi için yanlarına radyatör açmak doğru mu, sarıp sarmalayayım mı bi' de?

5- 1 aylığa kadar tehlikeli süreçleri var, onu biliyorum.. En çok yavru kedi ölümü de bu dönemde oluyor yeterince beslenememe, annenin ezmesi gibi sebeplerle.. Enjektörle yavruların beslenemeyenlerine ılık süt versek nasıl olur acep? biberon için diş lazım, bu elemanlarda diş yok tabii ama emebilirler mi gene de biberondan? Yavruları böyle böyle besleyelim m dışarıdan, doğru mudur?

6- Anneyi seviyoruz ara ara, doğum sonrasında karnını ovuşturduk rahat doğursun daha varsa doğuracağı, ağrısı varsa hafiflesin diye.. Hiç öyle yavruları saklama, bizden koruma olayı yok, evdeki kedi yanlarına yaklaşınca kıhladı biraz (anne değil, evdeki), anne ve yavruları salonda bırakıp kapıyı kapattık.. Bizim evdekini de oraya sokmuyoruz şimdilik.. Sokalım da alışsınlar mı yoksa şimdilik böyle ayrı gayrı daha mı iyi?

7- Annenin bitkinliği geçip kendine geldikten sonra yavruları bizden kıskanması ne kadar olası? Hani sonuçta aylardır gelip gidip mama yeyip suyunu içen kedi bu.. içeriye de aldık birkaç kere, bizimkiyle soğuk soğuk uzaktan bakıştılar sürekli.. Ayrıca güvenmese bize, doğurmaz heralde kolinin içinde, he mi?

1 aylığı atlatsınlar da bi', sütten kesilsinler, o zaman yavruları evine almak isteyen olursa konuşuruz.. Anne bildiğin kara kedi, yavruların 4'ü de siyah beyaz..

Bir de duyuru biraz yukarıda kalırsa sevinirim, ne yapacağımızı pek bilmiyoruz şu anda.. Yardımı alınca kendim de silebilirim duyuruyu.. Cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim..

edit: foto linki eklendi, bilginize: imgur.com

edit 2: ev değişikliği sonrası fotolar (uyarı: yüksek dozda tost makinesi çekimi içerir, göz bozukluklarına karşı sorumluluk kabul edilmez), bilginize: imgur.com

edit son: son parti fotoğrafları çektim, bir öncekilerin beterliğini biraz olsun yok edebildiğime inanıyorum, bilginize: imgur.com

 
olum ne iyi insanlar var lan

soruna cevap veremiyorum ama tebrik ederim sizleri eşşek kadar adamım gözlerim yaşardı lan okuyunca
  • prezarlatif  (13.03.14 11:13:16) 
hoş gelmiş minik patileriniz (:

1. el kadar bebekler sıkış tepiş olurlarsa daha iyi, ısınırlar hem. ellemeyin bence kolilerini. belki bir süre sonra değiştirirsiniz.
2. yaş mama önerebilirim. recovery di sanırım, veterinerler daha iyi bilir tabi.
3. ışık-ses çok olmasın yeterli. kendi kedinizi de pek sokmayın salona.
4. radyatör güzel fikir, fakat abartmadan. çok yakın olmasın, ısı ayarı çok yüksek olmasın vs.
5. anne sütü daha kıymetli. süt verilmez zaten yavru kedilere. bakarsın yetmez ise annenin sütü kediler için sütü tozları var onu kullanabilirsin fakat anne beslenince emzirebilir.
6. yalnız kalsınlar.
7. sanmıyorum annenin rahatsızlık duyacağını, siz gene de çok elleşmeyin.

ilaveten eğer altları çok battıysa ki batmıştır muhtemelen eski nevresim falan serin. kan çiş kaka karışır mikrop bulaşmasın bebelere. bu hareketle de kolilerini değiştirebilirsiniz. kendimle çeliştim. ama şimdi aklıma geldi.
  • biliyorum ki ben  (13.03.14 11:20:41 ~ 11:22:31) 
1- daha geniş bir koliye koyabilirsiniz problem olmaz, anne zaten size ve yerine alışkınsa taşımaz
2- plasentaları yediği için bir süre tok olacaktır zaten. yememesi ondan. bağırsakları da artık sıkıştırılmadığından rahim tarafından, tuvalate de geç çıkabilir, korkmayın.
3- süt ve ev yapımı yoğurt aklıma gelen. hem de kendinden giden kalsiyumu tamamlar. sakatatçılardan dalak vs alabilirsiniz, gücünü toparlasın hayvan
4- anne onları ısıtır zaten, kolı de korunaklı geldi ama dilerseniz tek kat kolı yerıne bırkac kat kolı kapatın, anne yorgun, bebekler küçük. kolinin ağzından da rüzgar girmesin içeri. yün eski bir kazak filan da serebilirsiniz altlarına.
5-emebilirler biberonla, hatta dişleri çıktığında parçalıyorlar biberonu :) süt yerine kediler için anne süt tozları var. onlardan satın alabilirsiniz. hatta anneye de ondan alıp içirebilirsiniz, doğum yapmış kediler için de kullanılıyor. anne emzirirken yavruları dışarıdan beslemeyin. ama uzaklaştırıp beslemeyi ve ısıtmayı reddederse ve siz memeye koymanıza ragmen yavru emmezse mudahale edebilirsiniz. hatta o yavruyu anneden ayırıp eve alın, ısıtmayacaktır ve kendınden uzaklastıracaktır.
6- ayrı tutun, anne kedi paralar onu. strese sokmayın hem anneyı hem dıger kedıyı.
7- yavruları sizden kıskanmaz. ama ara ara sevin, kontrol edin yavruları. hem yavrular insan kokusuna alıssın hem de anne güvensin size.
  • kaymaktutmayansicaksut  (13.03.14 11:30:06) 
@prezarlatif, abi iyi insanlıktan değil de, gözümüzün önünde hayvan, aylardır sev, orasını buraını mıncır, mama ver, "kızııım" diye çağır geceleri, damlardan falan takır tukur atlaya ataya gelsin.. ee, bunları yaşadıktan sonra "sittirsin gitsin, dışarıda bir yerde doğurur nasıl olsa" diyemedik tabii haliyle.. insanın içi elvermiyor sonuçta en basitinden.. elimizden ne gelirse -ki şu ana kadar pek bir şey gelmedi- yapmaya çalışıyoruz işte.. desteğin için teşekkürler.. madem bu yazdıklarım seni duygulandırdı, fotoları yükleyince dikkatli bakmanı öneririm o zaman =)

@biliyorum ki ben, cevaplar için teşekürler.. birkaç yerde ekleme ve tekrar soru sorma niyetim var, affola..

1-sıkış tepiş iyi güzel hoş da, anne yer değiştirirken birkaç kere altta kalan yavrunun ciyaklarıyla koşturduk salona.. gerçi ezerek öldüreceğini pek sanmıyorum, annelik içgüdüsü diye bir şey var sonuçta ama gene de fazla mı dar acaba diye düşünmüyor değiliz..

2-mamayı, suyu, kumu koyduğumuz yere bile yaklaşmadı henüz.. bir kere, o da biraz önce, koliden aşağıya indi kokladı bi' etrafı "neredeyim ben, ne oldu bana" hesabı, o kadar..

5- yavru sayısı biraz fazla olunca 6 meme yeterli gelir mi diye de düşünmüyor değiliz açıkçası =) kafası küçük, götü cıbıl kalanı kucağımıza alıp enjektörle süt tozu olayına girebiliriz, mantıklıymış süt tozu..

tekrar teşekkürler cevaplar için..
  • lake of the hell  (13.03.14 11:30:54) 
@kaymaktutmayansicaksut, cevaplar için teşekkürler, anca okuyabildim.. sanırım atadığın bir yer var, kedileri koliyle birlikte eve aldık zaten, salondalar, rüzgar gelme olayı yok yani.. dalak ve ev yapımı yoğurdu da bugün halletmeye çalışacağım.. süper açıklama yapmışsın bir de, aydınlanmadım dersem yalan olur.. tekrar teşekkürler..


  • lake of the hell  (13.03.14 11:37:38) 
ekim sonu ben de küçük bir kafileyle ilgilendim yakinen. anne eziyor sandım dediğin gibi, ama bir şey olmadı. şimdi canavar gibi hepsi (: tabi senin kafilede ne olur ne biter bilemem. ama dikkat eder anne gibime geliyor.
ama altlarındaki o eski gazeteleri vs alsan iyi olur. eski bi nevresim, tshirt falan süper olur. o değişim sırasında kutu büyüyebilir mesela (:
anne ancak kendisine gelir. bizim apartmana doğuran kedi 3. gün gezinmeye başlamıştı. kolay değil sonuçta. @kaymak şogzel demiş, anne emzirdiği müddetçe besleme bebeleri. çok meşakkatli bir iş. nasıl doğurduysa baksın kerata (: anne sütünün yerini bir şey tutmaz hem. anneye süt yapıcı ek bir şeyler verilebilir, ev yoğurdu, recovery, süt tozu vs. kolay gelsin.
  • biliyorum ki ben  (13.03.14 12:45:16) 
@biliyorum ki ben, gazeteleri de koliyi de çöpe atacağım zaten, büyük koliyi ayarlarken çektim fotoğrafları biraz önce.. kolinin tabanına gene gazete koyacağım kat kat, üzerine de el havlusu 1-2 tane.. sanırım yeter.. olmadı en üstüne de nevresim koyarım, şato gibin olur koli =)

şu anda anne ilk gününde daha işte, 12 saati azıcık geçti doğuralı.. tavsiyelerinize harfiyen uymaya gayret edeceğim efen'im.. bilgileri buradan aktarırım daha sonra, eğer sahiplenmek isteyen olursa 1 aydan önce vermiyoruz evlatlarımızı, haber vereyim dedim =)
  • lake of the hell  (13.03.14 12:51:30) 
Hemen foto koysana :)
Sen ve esin nasi guzel insanlarsiniz.
Baya dogururken karnini ovusturdunuz mu, anam cogh guzel yaa. Tam nat geo izleme kivami olmus.

Onemli; ben kedilerin bazen bir kac yavrusunu oldurdugunu biliyorum.
Eskiler sican sanmis ezmis oldurmus der ama zeki hayvanlar kitlik varsa gozune gucsuz birini kestirip digerinin yasama sansini ve yemek payini artiriyor. Sizin evde kitlik yoktur tabi, boyle stres yasayip oldurmez diye dusundum.

Hicbir cevabim yok. Hic kedi bakmadim.
  • cecilia  (13.03.14 12:55:30 ~ 12:59:55) 
@cecilia, koyduk ya foto linki, gözünden kaçmış heralde.. bu arada hemen de evlendirmişin bizi, daha dur, bu çocukları bi' büyütelim de, sonra biz de evleniriz belkim =)

öldüreceğini sanmamakla birlikte kötü bir ihtimal olarak aklımın bir köşesine yazdım onu.. zaten şu anki kolinin dar ve küçük olması da etken olabilir.. yeni koliyi yaptım, koyacağım birazdan.. orada en azından yer darlığı sebebiyle bilinçsiz bir şekilde ezemeyecektir..

destek için de ayrıca teşekkür ederim..
  • lake of the hell  (13.03.14 13:01:48) 
iki ay :) bir ay çok az yahu patilerini yediklerime... anne arar, yavru arar. 5 aylık olup da anayı devirip meme emmeye çalışan zibidi bilirim ben :))


  • kaymaktutmayansicaksut  (13.03.14 13:05:18) 
Abdala malum olurmus, evleneceniz hadi hadi :))

Ben yazarken sen foto koymusun, gordum. Cin karasi haspa.
  • cecilia  (13.03.14 13:05:53) 
@kaymaktutmayansicaksut, hangi konuda sen 1 aylık az dedin anlamadım ama 1 aylığı ben diğer kediyle kaynaşmalarına ithafen dedim, anca görücüye çıkarlar yani =) anne neyi arıyor yahu, zaten aynı evin salonu içindeler, arayan bulur yani anayı da çocuğu da..

@cecilia, konumuz kedi, özel işleri ayıralım bir kenara bence şimdilik =) bizim evdekiyle hemen hemen aynı yaşlardalar zaten, küçüklüğünü biliyoruz yani arabın.. en fazla 9 aylık falan bu anne..
  • lake of the hell  (13.03.14 13:34:47) 
bir ay olsunlar yavas yavas sahiplendirmeye başlayacaksın sandım. :) ona dedim.
allahımmm ben yerim onları... yeni yuva daha iyi olmuş :)

bu arada ben göremiyorum yahu, saklıyor hep anası diye bebek kuvetlerı var genıs ve yuksek kenarlı onlara koymustum :))bir süre sonra camasır sepetlerine geçiş yapabilirsin. :) sırf daha iyi görebilmek için.
  • kaymaktutmayansicaksut  (13.03.14 13:46:48) 
@kaymaktutmayansicaksut, hee vermek için evet, 1 aylıktan sonrası kabulümdür diye yazmıştım bir yerde sanırım.. biz bu evdeki kediyi bulduğumuzda 1-1,5 aylık kadardı ve annesini aradık aradık yoktu ortada, başka kardeş de.. 1 aylıktan sonrasında çok büyük sorun olacağını sanmıyorum.. anneyi biraz arayabilir ama hayat şartları daha iyi olacak, feda edilebilir bir şey anneyi araması buna karşılık..

koli iyi oldu da hiç göremiyorum bu sefer de ne kediyi ne yavruları.. arada bir sayım yaparım artık dışarı çıkarıp çıkarıp..
  • lake of the hell  (13.03.14 13:55:14) 
çok güzel bir şey yapıyorsunuz, helal olsun. küçük bir şey eklemek istiyorum sadece. mecburiyetten 1 aylık kedi annesinden ayrılıp yaşayabilir tabi ama eğer imkan varsa süt emdikleri süre boyunca anneleriyle kalsınlar. çok daha sağlıklı olurlar. en azından 2 ay sabredin mümkünse. sonuçta 1 aylıkken yuva bulsanız bile müstakbel sahipler biraz daha bekleyebilir.


  • klasikko  (13.03.14 16:41:00) 
@klasikko doğru demiş. emsin keratalar emebildikleri kadar. benim bebekler 4 aylık falan oldular, hala annelerini denk getirip emme peşindeler (:
fotoğraflarda da pek seksi çıkmışlar (: o yatık kulaklarından mıncırıyorum.

  • biliyorum ki ben  (14.03.14 10:44:29) 
sahiplendirme çalışmalarına şimdiden başlayın panpa. zor iş yuva bulmak.


  • hasmetizm  (14.03.14 10:46:04) 
@biliyorum ki ben, evin içinde kolide bakma olayı pek mümkün görünmüyor.. dışarıya da atmak istemiyorum ben biraz güçlenmeden genjler.. 1 ay ideal o yüzden.. sonrasında ne evin içinde bakabiliriz ne de dışarıya atabiliriz.. 1 ay olayı budur..

@hasmetizm, abi şimdiden neyin yuva bulmasına başlayacağız ki, bebintolar görünmüyo bile =) eşe dosta haber salmak lazım işte.. ilanla milanla olmuyor yuva bulma olayı zaten.. iş yerinden sorsen ya sen de, isteyen belkim çıkar..
  • lake of the hell  (14.03.14 11:56:45) 
uuu beybi. o yer onlara uzun zaman yeterdi aslında. anneleri daha önce doğurmuştur bence. önceki yerleri de yeterli gibiydi.
anne bir süre depodan yiyecek, yavruları beslerken kendi vücut kütlesi 4 yavrunun toplamı kadar falan olacak. doğal süreçler. analar taş yer (yarımşardan beş yer)
bi zaman sonra anne emzirmek istemese de yavrular birlik olup anneyi yıkıyor indirip sömürüyor.
  • ismail yk  (14.03.14 12:12:50) 
@ismail yk, önce doğurmuştur diye yazmışsın ama yukarıyı okumadın heralde, nat geo belgeselleri gibi saatlerce izledik karşısına sandalye koyup.. önce doğurma olayını ilk ikisi için söylediysen timam ama onları da doğurduğu gibi gördük büyük ihtimal, kan vardı çünkü bebelerin üzerinde ben koliyi içeri taşırken.. ne bileyim, koli küçük gibi geldi, buradakiler de "büyüt onu sen büyüt, rahat etsinler" deyince büyüttük evi işte.. taş attım da kolum mu yoruldu zaten.. bırak, büyük olsun ki rahatça takılsınlar içinde..

depodan yeme olayı iyiymiş.. yeni gelişmeleri aktarayım bu arada sayende bu vesileyle: dün geceden beri gezinmeye başlamış yer yer, mama yemiş, su içmiş, ben eve geldiğimde sıçmıştı da ama böyle bir şey yok aga.. hani kokuyu geçtim, yediği plasentadan sanırım, böyle bir boyut da yok.. ben o kadar kalınını yapamıyorum lan.. neyse, iğrençleşmeyelim, sabit durmuyor yani artık, gezinti halinde tek tük de olsa.. ayrıca bizim evdeki kedi ile karşılaştırdık gene, bizimki iptal, karşı karşıya geldiklerinde (anne yavruların yanında salonda değil de, geziyorsa) bildiğin kavga öncesi hırlaşma seslerini çıkarıyor ikisi de.. bizimki korkuyor gibi tıslıyor ama geri vites yok, anne de uzun uzun naralar atıyor.. sanırım en az 1 ay boyunca salon yasak bizim kediye..
  • lake of the hell  (14.03.14 13:31:04) 
@op

yav ben okudum, yanlış mı anlaşıldı yazdığım ki? anne tecrübelidir ilk doğumu değildir diye düşünüyorum. yani önceki senelerde.
4 yavru da sokak kedisi için fena değil. benim baktığım bi kedi şu sıralarda doğurdu:
3-5-7-5-7

evet, kum gibi doğururdu, çok doğurgan ve manyak bir hayvandı. hiç yavru kaybetmez, köpeklere 150 metreden dalardı. proaktifti. ilk doğumunda 2 çıkaran kedi de çok. 4 biraz orta bi rakam. ondan hareketle kedinin epey zaman önce olgunlaştığını düşündüm. ha bu fikrim eğitimli bir fikir değil. tamamen tecrübelerimden çıkardığım şeyler. yüksek sayıda yavrudan sonra mesela sonraki doğum öncekinden 1-2 eksik oluyor.
  • ismail yk  (14.03.14 17:41:38) 
@ismail yk, daha bunun ilk doğumu, 1 yaşında yok daha zaten.. ben 6 bekliyordum nedense, deli gibi yavru olsun etrafta istiyordum ama 4 oldu, dediğin gibi ortalaması 4 diye biliyorum ben de..


  • lake of the hell  (14.03.14 17:52:00) 
ilk seferde 4 yaptıysa ohoo doğurgan o bi dahakine mahalleyi siyaha boyar.


  • ismail yk  (14.03.14 17:58:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.