[]

5 yaşındaki kız yeğenim

çok içine kapanık. yani bana ve ailedekilere karşı değil ama yabancı biri olunca hiç konuşmuyor. yanına gitmiyor. çok utangaç. gelecek sene okula gidecek ve sınıfta biri vursun asla sesini çıkarmaz. hakkını aramaz.

çok dışarı çıkmıyor. televizyon izliyor sürekli. abim ve yengem öyle söylüyor yani. hatta geceleri kötü rüyalar görüp çok korkuyormuş.

bu durumda psikiyatra gitmek gerekiyor sanırım. bunu yapacağız ama onun haricinde sizlerinde önerisi olabilir mi?

 
bence erken. sosyalleştirip zaman tanıyın. yaşıtlarıyla bir araya gelebileceği ortamlarda bulunsun. kreş gibi.


  • icim urperiyor  (12.03.14 22:49:05) 
okula gidince açılır. televizyon ve evde tıkılı kalmak yerine kendi yaşıtları ile vakit geçirmeli. onun şu anda ihtiyacı kendi yaşıtları ile iletişim kurmak. bence okula şu anda başlayabilir.5 yaş okul öncesi eğitim için ideal. anaokulu çocukların hayatında çok önemli. hem kendi yaşıtları ile iletişim kurabilmeleri için hem de zihinsel, bedensel gelişimleri için. annem anaokulu öğretmeni olduğu için bu konuda bana anlattıklarından, kendi gördüklerimden yola çıkarak böyle bir varsayımda bulunuyorum.


  • tuborg yesili  (12.03.14 22:50:50) 
endişeli, korkuyor, güvensiz galiba. motive edin, dışarı çıkarın. yaşıtlarıyla birarada olsun.


  • rock n roll  (12.03.14 22:51:43) 
evcil hayvan evlat edinsinler.
mümkünse köpek.

  • blatta hiberna  (12.03.14 22:53:38 ~ 22:53:48) 
anaokuluna başlamış olmalıydı (3 yaşında). ana okuluna gidiyorsa o zaman genelde okulların danışman psikologları oluyor ve öğrencileri tanıyorlar. onunla iletişimöe geçin. eğer okula gitmiyorsa bence pedagogo/psikologa gidip yöntem öğrenmekte fayda var. psikolog illa "hasta bu" diyecek değil. sorun anne babada da olaiblir (fazla korkutuyor fazla kısıtlıyor olaiblirler fark etmeden)


  • ben smyrna  (12.03.14 22:55:24) 
psikologluk bir durum yok yahu abartmayın, kız çocukları biraz böyle olur ama ana sınıfı şart, biraz da siz destek olun sosyalleşmesine o zaman açılır.


  • in search we trust  (12.03.14 23:04:58) 
öncelikle televizyonu en az sürede izleyebilmesini sağlayın.

okul öncesi eğitim çocuklar için o kadar önemli bir dönem ki.
yaşıtlarıyla iletişim kurması, paylaşmayı öğrenmesi, sistemli bir şekilde yaşaması, motor becerilerinin gelişmesi ve dolayısıyla ilkokula hazır hale gelmesi, kendi işini görmeye başlayıp özgüven sahibi olması... bunların hepsi okul öncesi eğitimle hızlandırılır. yoksa kazanılır. ilk başta aklıma gelenleri hızlı hızlı yazıyorum.

çocukla iletişime geçerken açık uçlu sorular sorun.
markete, bakkala girdiğinizde al kendi çikolatanı ablaya sen göster ve öde diyin.
konuşmak istemiyorsa onu konuşmaya heveslendirin. konuştuğunda teşvik edin.
imkanınız varsa bir hayvan edinin ya da bir çiçek, bitki vs.
sanıyorum güven problemi yaşıyor.
psikiyatriye gitmek yerine psikolojik danışman, pedagog, psikolog daha faydalı olur diye düşünüyorum.

tahminim tek çocuk. değil mi?

hı rüya meselesi de, uyumadan önce yorulmasın, tv izlemesin. uyumadan en az 3-4 saat önce yemeği kesin. çay içiren ebeveynler sık görülüyor, öyleyse lütfen içirmesinler.

şimdilik bu kadar :)
  • dediysem dedim  (12.03.14 23:06:29 ~ 23:07:51) 
tek çocuk değil. 6 ay önce bi çocuk daha oldu ve toplamda 4 kardeş oldular. en küçükleri oydu. şimdi tüm ilgi yeni doğan bebeği geçince kıskandı galiba. zaten kıskanıyor bu biraz belli. ama abim ve yengem çok bilgili insanlar değil. ben en son bize geldiklerinde anladım durumu.


  • kambocya diasporasi  (12.03.14 23:12:22) 
yeni gelen kardeşle mi böyle bir değişim oldu acaba? yoksa hep mi böyleydi küçük hanım?

kardeşinin sorumluluğunu üstlenmesini, ablalık yapmasını sağlayabilirler. çoraplarını giydirebilir, yere düşen emziği yıkayabilir. demek istediğim o bunları yaptıkça yüreklendirilmesi, faydalı olduğunu hissetmesi. kardeşiyle yakından ilgilenmesi kıskançlığını törpüleyecektir diye düşünüyorum.
ayrıca yeni bebeğin onun yanında abartılı sevilmesi kendini ihmal edilmiş hissettirecektir.

anne- babanın bu konularda yetersiz olduğunu düşünüyorsanız önce onların harekete geçmesi gerekir.

umarım her şey güzel olur.
  • dediysem dedim  (12.03.14 23:25:20) 
bir erkek olarak yaziyorum bunlari.yani bu yaslarda cinsiyetin kisilikte ki onemini bilmiyorum . belki psikolog arkadaslar daha iyi aydinlatirlar ama gercekten ben de o yaslarda oyleydim ki aradaki 17-18 yila ragmen hala ayniyim. 4-6 yasin bir insan karakterinde ki yeri oldukca fazla. aile icinde ki otorite unsuru cok onemli yani yegeniniz annesinden veya babasindan normalden fazla cekiniyorsa mutlaka bu iliski duzeltilmeli.benim yakinlik kurma sebebim o gordugum kabuslar.daha dun gibi hatirliyorum . bilmiyorum her cocukta oluyor mu ama benim cocuklugumda cok sikintiliydi o ruyalar.
yani diyecegim kesinlikle akisina birakmayin. belki arkadaslarin dedigi gibi kres gibi sosyallesecegi ortamlar o na oldukca yardim edebilir.
bu yaslarda akisina birakirsaniz bu durumu , ilerde daha zor bir hayat gecirir.umarim yardimci olabilmisimdir.
  • desktopu  (13.03.14 01:07:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.