[]

oy kullanmama sorunsalı

seçmemekte bir hak değil midir?




 
Oy kullanmazsan iktidardaki partiye 2 tane oy atmış gibi oluyorsun.


  • Beckwith  (09.03.14 23:07:38) 
sisteme alet olmamış oluyorsun. hakkındır, kullanmayabilirsin. zaten tüm partiler, kime atılırsa atılsın, oy kullanılması taraftarıdır. işlerine geliyor her türlü.


  • lesmiserables  (09.03.14 23:13:21) 
oy kullanmak anayasada siyasal haklar ve 'ödevler' başlığında düzenlenmiş. yani kullanmak haktır ama kullanmamak ödevi yapmamak anlamına geliyor.

kişisel olarak bakarsanız aday olanlar arasından sizi temsil edecek kimse bulamıyorsanız kullanıp kullanmamak size kalmış. ama gerçekten seçim bölgenizden aday olmuş a parti b parti, bağımsız vs tüm adayları inceledikten sonra karar vermeliniz. çünkü gerçekten bir oy bir oydur. bence tabi ki.
  • elorelia  (09.03.14 23:19:33) 
en doğal hakkındır. oy vermek bir şeyleri değiştirseydi yasaklanırdı diye bir söz var malum. ayrıca: eksisozluk.com
bunun dışında zaten sizin kullanacağınız oy matematiksel anlamda çok az şey ifade ediyor yani büyük anlamlar yüklemeye gerek yok. oy kullanmamanın da bir cezası var ama sanırım 25 tl ve pek uygulanmıyor. ben mesela sadece yüzyıllarca uğraşılarak elde edilen bir hak olduğu için önem veriyorum ve cidden içime sinen aday varsa oy veriyorum.

  • acccra  (09.03.14 23:21:31 ~ 23:24:47) 
boş oy kullanarak hem oy kullanmış hem de seçmemiş olabilirsin. ilgilenmiş gibi yapıp ilgilenmemek de bir tercihtir.


  • candanag  (09.03.14 23:22:30) 
en temizi.
hiç kullanmadım. kullanmayacağım da.

  • oraletarya  (09.03.14 23:25:08) 
oy senin sesin, olan bitene ses vermek istemiyorsan kullanma. zaten şunu diyorsan kullanma. bir fikri olanlar kullanmalı.


  • kirazıseviyorum  (09.03.14 23:28:27) 
oy kullanmayınca akpye 5 oy chpye 3 oy vermiş gibi oluyosun. kullanmalısın. ayrıca oy kullanmamak fikrin olmaması anlamına geliyo, yani oy kullanmazsan oy kullananlar ellerindeki damgayla alnına "fikirsiz" diye damgalıyolar sonra da "duysrsız" diye ekliyolar ardından hep bir ağızdan "cık cık cık" diye seni ayıplıyolar. böyle sakıncaları var.


  • dafaiss  (09.03.14 23:38:14) 
bu soruyu buraya soracak kadar takıyorsan verme bence.


  • velhasilkelam  (09.03.14 23:55:16) 
ilgilenmiyorum pff .ss


  • ontheroad  (10.03.14 00:15:07) 
sen önce yaşadığın ülkenin dilini doğru yazmayı öğren. seninle ve türevlerinle eşit seçme hakkına sahip olmak çok büyük acı. kesinlikle kullanma. belki biraz olsun avunurum.


  • blossom  (10.03.14 00:32:33) 
oy kullanmamanın "seçim kanunu" "seçimde oy kullanmayanlar" başlığına göre cezası var. her şeyi geçtim bu ülkenin ekmeğini yeyip oy kullanmayacağım, ilgilenmiyorum demek ne bileyim bana garip geliyor...

hangi partiyi benimsiyorsun, hangi görüşe sahipsin umurumda değil. ama ülkenin "geçersiz" oyuna bile ihtiyacı var. git ve seçim günü sandık başkanına oyumu kullanacağım diye imza ver...

ilkokulda öğretilen bir şey var;
vatandaşlık hak ve görevleri
- seçimlere katılmak ( hem hak hem de görevdir... )

"düşünün ki toplumun çok büyük çoğunluğu oy vermiyor (ki çok az gelişmiş demokrasilerde görülür bu), halkı temsil etmesi gereken insanlar nasıl seçilecek? sadece oy vermek isteyen, fikirlerini beyan etmek isteyen insanları temsil edecek olanlar seçilecektir. eğer halkın büyük kısmı oy vermezse, halkın kendi kendini yönetmesi mümkün olmaz. bu durumda demokrasiden de bahsetmek mümkün olmaz. demokrasiden bahsetmiyorsak eğer, ayrıcalıklı bir grup sadece kendi çıkarlarını gerçekleştirecek şekilde ülkeyi yönetebilir. totaliter veya otoriter rejimlere giden yol açılmış olur. vatan, birilerinin malı haline gelebilir. vatan birinin malı olursa, vatandaş kavramının da içi boşalır.

ekşi sözlük - 26.03.2009 18:25 ~ 18:27 mist"
  • synche  (10.03.14 01:50:58 ~ 01:59:46) 
Bak bu konuda kelimesi kelimesi harfi harfine katildigim entry bu;

eksisozluk.com
  • mahseryerikalabaligi  (10.03.14 05:20:24) 
oy kullanmamayı fikirsizlikle, mallıkla itham eden gerizekâlılar görüyorum.
kibar bir deyişle siktiriniz gidiniz lütfen.

hakmış. görevmiş.
benimsediğim fikri mecliste yansıtabilecek bir parti var mı?
baraj altında kalan kısımda bile yok.

sırf vatandaşlık görevi, hak vs. diye hiç alakam olmayan partilere neden oy vereyim? d'hondt sistemi ile zaten alıyor olması benim problemim ve sorumluluğum değil.

e be yarrağım bu nasıl demokrasi demiyor kimse.
hem oy kullanmak boynumun borcu, hem de iktidara ya da sadece iktidar olabilecek partilere vermek zorundayım. yani gidip oy kullanmak da yetmiyor bazılarına.

onun için başkalarını fikirsiz, düşüncesiz, mal diye yaftalamadan önce sırf karın ağrınız var diye insanları oy kullanmaya teşvik etmeye çalışmayın. oy vermek "kişisel doğrular" işidir. dileyen dilediği gibi davransın.
  • oraletarya  (10.03.14 07:50:11) 
tavşan dağa küsmüş dağın sikinde olmamış lafını hatırlattı verilen bazı cevaplar. öyle ya, tamı tamına beni temsil etmiyor, hıh yok size oy moy küs küs. bu trip ne lan! sen boş oy verip protesto ettiğini sanadur partilerinde çok sikindeydi ya zaten senin boş oy proteston.

a.q sistem belli, sabaha kadar tartışsan da konuşsan da beğenmediğin demokrasi ile dönüyor bu işler. sonuçta iyi kötü bundan yine etkilenen sen olacaksın. rakamlar ölçüsünde apaçık belli verilen boş oyun nerelere kaydığı. eee ? sorun ne o zaman ?

ama yok, şikayet etmeye gelince, tatlı su eylemcisi olmaya gelince en çok bağıran adamlar elini taşın altına koy dediğimizde olmaz beni temsil etmiyür...

idealist takılmaya devam edin siz, götünüze kazığı soktuklarında ilk ağlayan siz olmayın da sonra...
  • mahseryerikalabaligi  (10.03.14 10:27:04) 
bazı andavallar bu ülkeyi 12 yıldan ibaret sanıp götümüze girecek kazıklardan bahsetmiş. tabi kendi götü hiç zoru görmemiş olduğu için alışık değil. boşuna dememişler alışmadık götte don durmaz diye.

ulan zaten sizin ve partinizin yüzünüzden ülke bu halde.
zamanında gösterdiğiniz, daha doğrusu göstermediğiniz, demokrasi, anlayış, nezaket, yaşam hakları, insan haklarının birikimi sonucu şuan yaşadığın her şey.

ona buna idealist, tatlı su eylemcisi diyen arkadaşın buna karşı anti tezi de oy vermek. sanki çankaya'nın kapısında yatmış amk. gelmiş burada bik bik ötüyor. keşke idealistin de anlamını bilse içim yanmayacak. senin oy kullanın diye çağrıda bulunduğun eylemin adı ne? mahmut mu?
  • oraletarya  (10.03.14 10:40:36) 
herkesi kendi gibi sanıp hariçten gazel okuyanların 'sanki çankaya'nın kapısında yattı amk. ' diye kendi yapmadıklarını başkasının da yapmadığını sanan fularlılar var aramızda. biz çankaya'nın kapısında yatmayı da iyi biliriz.

ulan sen benim hangi eylemlerde boy gösterdiğimi ( lafa değil icraate bakarım ) nereden bildin de üfürüp duruyon amk! zordan kastın kuru ekmek soğan yemekse o da oldu zamanında.

anti tezi de oy vermekmiş, esprimi de yapayım ' ne diyem mahmut mu diyem '

ulan zaten bunu diyen adamdan oy beklemek asıl mallığın daniskasıymış amk.

tekrarlıyorum, vermediğin oy hiç bir partinin sikinde değil, olan senin yüzünden bana ve benim gibilere oluyo ona yanıyorum.
  • mahseryerikalabaligi  (10.03.14 11:04:48) 
partiler oyumuzu siklemediği için tepki gösterdiğimizi zanneden mallar var.
sikimde olmayan biri varsa o da sensin.

  • oraletarya  (10.03.14 11:29:55) 
oy sensin sandık da sana girsin, deyip seviyene inmek istemiyorum ama zorluyosun.

ulan seni kim ne yapsın, al o boklu oyunu nerene sokarsan sok, boş adama boş oy atmayı anlatmaya çalışıyoruz, laf.
  • mahseryerikalabaligi  (10.03.14 11:38:26) 
oy kullanmadığın takdirde seni yönetenler hakkında en ufak bir eleştiri yapma ya da serzenişte bulunma hakkın yok. seni yüzde yüz temsil eden birini bulamıyorsan en çok karşı olduğun partinin karşısındaki partiye oy verirsin en azından. "sisteme alet olmamış oluyorsun" diyen arkadaş aynı sistem tarafından yönetildiği sürece istediğin kadar oy verme, o sistemin oyuncağısın. ayrıca ne sistemi? düzgün uygulanan çok partili seçimden daha düzgün bir sistem var mı insanoğlu için? pratikte yok da belki yeni bir teori üretmişsinizdir de götünüzün kılı olurum.


  • uckac  (10.03.14 16:48:09) 
sadece istemediğin bir dünya görüşüne sahip diye yine istemediğin karşıt/marjinal/paralel bir siyasi oluşumu sandıkta desteklemek içinizi rahat kılacaksa kullanın oyunuzu anasını satayım. Ama sonrasında iktidarda ya da muhalefette bulunan desteklediğiniz partinin saçma/anlamsız/ters... bulduğunuz bir söylemi/eylemi... sonrası vicdanınız rahat olsun. Dört yılda bir gelip gidelim sandığa, hatta %100 katılalım defalarca, çok önemli pozitif sonuçlar çıkacaktır, değil mi?


  • candanag  (10.03.14 17:11:16) 
eksisozluk.com
bunların yok olmasına karşı tepkisizim.

  • rakicandir  (10.03.14 17:14:39) 
arkadaşlar neden saygı duymak yerine sırf desteklediğiniz parti iktidara gelsin diye sosyal medyada kasıyorsunuz. Sanki 12 sene öncesi ülke güllük gülistanlıktı da şimdi bu hâle geldi. yapmayın lütfen. benim hükümetten nefret ediyor oluşum onlara karşı beni hiç bir şekilde temsil etmeyen bir partiyi desteklememi gerektirmez. kendi kafama sıkmış olurum sırf sizin için. zaten siz de burada kendizi düşünüyorsunuz. yarın aynı durum tekrar edecek. düşmanımın düşmanı dostumdur kafası ile hiç bir yere varılamaz. o zaman şimdi chp cemaat ile işbirliği yapacak bu mantığa göre ne değişecek?


  • oraletarya  (10.03.14 17:25:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.