[]

Bu telefon ile sosyalleşme işleri

Hep "İnsanlar sosyal medyada sosyalleştikçe gerçek hayatta sosyalleşmeler azaldı" diye. Burada gerçekten kendini bilgisayara ve akıllı telefona adayan bir grup olmasına rağmen; o kadar kabus gibi olduğunu düşünmüyorum işin.

Örneğin, şöyle bir uygulama yapıyormuş bazıları. Kafede, lokantada masaya oturunca telefonları üstüste koyuyorlarmış ve ilk kim bakarsa hesabı o ödüyormuş. www.pinterest.com
Ne bileyim, bana laf sıkarsa iki ortamda ne varmış diye bakmak kötü gelmiyor ya da bazı şeyleri kontrol etmek kötü gelmiyor o kadar. Kendime yapıldığında saygısızlık addetmiyorum. Dakika başı yanındakini sallamayıp "ne var ortamda" diye bakmak bir uçsa, bu da öyle bir uçmuş gibi geliyor. Ya da aynı şekilde "no wifi" cafeler türemiş, "Birbirinizle konuşun, telefona bakmayın" diye (rlv.zcache.com ) Bunlar da öyle geliyor. Ne bileyim, en azından bir otobüs saati kontrol etmek, işten önemli bir e-posta gelmiş mi diye bakmak isterim. Bunu da 15 dakikada bir yapmam ama ara sıra yapabilirim gibi.

Siz ne düşünüyorsunuz, merak ettim.

 
o bahsettiğin örnek uygulamaları ben "dinsizin hakkından imansız gelir" olarak yorumluyorum.
geçen 5 6 kişi bi kafede idik. aralarında en akılsızı benim telefonum olduğu için FB'ta check-in yapayım, foursquare'da işaretleyim gibi bir derdim olmuyor. onlar bi başladılar yok seni ekleyemedim yok benim internetim bitti, hadi internetini paylaştır ben de şuraya gireyim, şu fotoğrafı şurada paylaşayaım, dur şu herif bu fotoyu beğenmiş bu kimmiş. kimse birbirinin yüzüne bakmıyor ben de onları izliyordum.

bahsttiğiniz gibi otobüs saatine bakmak olsun, merak ettiğim bir şey olsun iki dk.da bakar kapatırım telefonu. bu haliyle oldukça faydalı olmasına rağmen arkadaşları protesto edercesine hepsinin gözüne sokarak "ne önemli insanlarınız kapatın telefonlarınızı" diyerek kapattım telefonumu ve masaya koydum.

dediğim, dinsizin hakkından imansız gelir olarak düşünüyorum. onlar o kadar yapışırsa telefonlara ben de o kadar uzaklaşırım.
  • dahinnotha  (09.03.14 11:58:50) 
O kısmı çok mantıklı. Sürekli onu tagleyeyim, bunu işaretleyeyim. Bir dakika paltomu asayım, check-in yapayım, "X ile Y keyfi" ve hatta "X ile Y qeyfi" bana da afakanları getiriyor.


  • aychovsky  (09.03.14 12:07:07) 
3g bize yaramadı olarak yorumluyorum ben.
edge hızında bi telefonum var. 100mb'lık da internet paketim. merak ettiğim ve kafamı kurcalayan bi şey olursa ağır aksak da olsa bakıyorum. popüler oyun uygulamaları olmadığı için de kafam rahat.

sağolsun diğer arkadaşlar teknolojinin hızında boğuluyor neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu kestiremiyorlar.
  • dahinnotha  (09.03.14 12:12:20) 
eğer kişi sosyal medyayı reklam yapmak için kullanmıyorsa sorun yok bence.
ama ne yazıkki bizim için sosyam medyanın işlevi %90 arkadaş çevresine reklam yapmaktan ibaret. o yüzden yukarıdaki iki taktik (hesap ödeme ve no wifi) hoşuma gitti. aferin.

  • yons  (09.03.14 13:00:55 ~ 13:01:28) 
bence tam tersi sosyal medyada sosyalleşmedikçe gerçek hayatta yalnızlaşıyorsun. yani şu "internet, insanı yalnızlaştırıyor" klişesi geçerliliğini kaybetmeye başladı. çünkü o kadar sıradanlaştı ki, dediğim gibi onu kullanmayan, toplumda garipsenmeye başlandı. dolayısıyla sosyalleşme imkanlarının çoğu artık bu yeni araçlarla oluyor. bunları kullanmıyorsan sosyalleşme olasılığın düşmüş oluyor doğal olarak.

ama onun dışında, sosyal medyanın ve internette başı çeken devlerin aracılığıyla insanların tek tipleştiği gerçeği de var tabii, ki uzun vadede daha belirgin bir şekilde görülür bu durum zaten.

ben gerçekten ihtiyacımız var mıydı bunca şeye diye düşünüyorum. yani kişisel olarak, ihtiyacım dışında kalan herhangi bir şeyi evime ya da yakınıma sokmamaya dikkat eden biriyim, dolayısıyla çoğu sosyal medya aracını ve akıllı telefon kullanmayı reddetme aşamasındayım hala. yani sadece haberleri rahat ve daha hızlı takip etmek için twitter kullanıyorum işte. bu arada yanlış anlaşılmasın tabii ki teknolojiyi severim, takip ederim ama telefon, televizyon kısmıyla pek ilgili değilim ve bunlara gereğinden fazla kafa yoruyoruz gibi geliyor bana. ihtiyacımız olanı alalım yeterlidir. ama ürünlerin de sana yeni ihtiyaçlar oluşturmasına engel olmak lazım sanki.
  • tonoto  (09.03.14 13:11:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.