[]

Annede unutkanlık

Sevgili duyuru,

Annem son zamanlarda birçok şeyi unutmaya başladı. Rutin günlük şeyleri bile hatırlamakta zaman zaman zorlandığını hissediyorum. Mümkün olduğunca hatırlatmaya çalışıyorum ama sanırım durum kötü, dün anladım. Annem 63 yaşında ve yıllardır sigara kullanır. Neredeyse son 5-6 yıldır da aynı sigarayı içer. Ama dün sigara almak için bakkala gittiğinde sigaranın adını hatırlayamamış. O kadar üzüldüm ki ne yapacağımı bilmiyorum.

3-4 yıl önce bir devlet hastanesinde nöroloji bölümüne gitmiştik. Abuk subuk sorular sorup (ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı, vs.) eline boş bir kağıt ve kalem tutuşturarak saat çizmesini istediler. Artık yaptıkları ne testiyse, annem de dalga geçmişti hatta. Bu kadar da değil diyerek..

Planlıdır, biraz tezcanlıdır, her gün saatlerce bulmaca çözer. Hatta daha önce bu yüzden unutkanlığının başladığını düşünüyordum. Çünkü hep onu yapacağım, sonra bunu yapacağım diye düşünüp, gereksiz şeyleri de aklında tutardı. Sürmenaj olduğunu düşünürdüm yani, ben de zaman zaman bu durumda oluyorum. Günlük gereksiz şeyleri hafızasında tutmaya çalıştığı için onun için önemli şeyleri unuttuğunu düşünüyordum. Ancak durum daha korkutucu sanırım.

Doktora gitme konusunda da inatçı. Ne yapmam gerekiyor, unutkanlığını nasıl önleyebilirim? Hangi doktora/hastaneye götürebilirim? Ne olur bir yol gösterin bana, çok korkuyorum ve üzülüyorum.

 
üzülmeyin lütfen. nörolojiye tekrar gidin. belki sadece b vitamini eksiktir. pozitif olmaya çalışın ve zaman kaybetmeyin.


  • female demon  (04.03.14 10:23:02) 
demans ya da alzheimer başlangıcı gibi görünüyor, ama muhakkak bir hekime gitmesi lazım. günlük alışkanlıklarından çok kopmaması gerekiyor. unutkanlığı önlemek zor ama bir takım önlemler alınabilir. sağa sola ufak notlar yazmak gibi...


  • eyup sabri tuncer  (04.03.14 10:24:05) 
Hani bulmaca, sudoku falan gibi beyin çalıştıran şeyler çözmeye yönlendirebilirsiniz ancak halihazırda bir durum varsa sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok malesef. O yüzden zorla da olsa doktora götürün.

Ama sürmenaj durumu da var. Benim annemde de aynı durumlar yaşandı, kendi de rahatsız olup doktora gitti. Doktor testleri yaptıktan sonra "sen benden iyisin teyze, bu yaşta o kadar unutkanlık da olur" demiş. Tabii birkaç yılda bir, özellikle de semptomlar belirginleşiyorsa testi tekrarlamakta fayda var. O yüzden doktor tek çare.
  • whoosie  (04.03.14 10:25:55) 
en iyisi en kısa zamanda hastaneye gitmek. geçici bir durumsa içiniz rahat eder, önemliyse bile erken teşhiste ilerlemesi önlenebilir. umarım önemli bir şey değildir, Allah yardımcınız olsun.


  • kakamelsokoban  (04.03.14 10:26:32) 
Hepinize çok teşekkür ederim.

@want2die saati düzgün çizdi, hatta doktor gülerek "kafanda çok tilki dolaşıyor, ondan unutuyorsundur" falan demişti.

@female demon rutin tahlilleri yeni yapıldı b vitamini normal değerlerde, d vitaminde düşüklük var. onun için tedaviye başladı. inşallah vitamin eksikliğinden kaynaklanıyordur..

@eyup sabri tuncer ben de ondan korkuyorum açıkçası. Ne yapıp edip mutlaka götüreceğim doktora. Günlük alışkanlıklarından kopma durumu yok çok şükür. Hatta fazlasıyla ilgili. Zaten bu yüzden sürmenaj diye düşünmüştüm. Ama bu aşamada not yazmaya gerek yok, hem onu ne kendime ne de anneme yedirebilirim, yapamam yani..

@whoosie düzenli çengel bulmaca çözüyor zaten. Hatta bu sabah bile "bulmaca çözmeyince eksiklik hissediyorum" dedi. Senin annene de geçmiş olsun, nasıl bir test yapıldı? Bahsettiğim gibi saat mi çizdirdiler?

@kakamelsokoban umarım.. Çok teşekkürler
  • kelrapunzel  (04.03.14 11:59:04) 
saat var mı bilmiyorum ama iq testi gibi değildi tabii, büyük ihtimalle sizinkine benzeyen bir şeydir, sorular, ufak tefek çizimler falan. Testler basit görünse de tepki süresini şunu bunu falan ölçüyorlardır herhalde, vardır bir bildikleri. Birkaç yıl oldu, benim de çıktı aklımdan neler sordukları.


  • whoosie  (04.03.14 17:17:48) 
Hangi şehirdesiniz? İst. Erenköy Ruh ve Sinir has. hastanesinde nöroloji bölümüne gidin. Ben de unutkan olduğumu düşünüp gitmiştim ve bir sürü detaylı hafıza testi, tomografi ve adını hatırlamadığım bazı testler yaptılar. Sonuçta hafızam normal çıktı yalnız sinüslerimde tümör varmış bu arada bu ortaya çıkmış oldu.

Diyeceğim şu ki belki ben genç olduğum için daha detaylı araştırdılar ama orası bu konuda gerçekten donanımlı bir hastane. İşlerini biliyorlar. Tavsiye ederim.
  • old possum  (04.03.14 17:30:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.