[]

İş Kanunu'ndan anlayanlar?

Merhabalar,

İş kanununda, işverenin işçiyi çalışması için kısmi ya da temelli olarak (atıyorum minimum 6 ay için) farklı bir şehre göndermek istemesi durumunda ne olacağına ilişkin bir madde var mıdır?

İşin başka yönden bir özeti şu: Çalıştıığım şirketin farklı şehirlerde distribütörlükleri var. Yarın önüme bir sözleşme konacak. Bu sözleşmede "çalışma yerleri x-y-z şehirleri arasında değişebilecektir" gibi bir madde bulunursa zaten kabul etmeyeceğim ama eğer böyle bir madde BULUNMAZSA ama mesela ileride bana "Seni bundan sonra Eskişehir'e atıyoruz" derlerse ve ben gitmek istemezsem; benim bu konudaki haklarım nedir, ne olur?


Ek olarak: İşten ansızın çıkmam durumunda 10.000$ ödemeyi taahüt edeceğim. Yine bu şehir değiştirme meselesiyle alakalı olarak, sözleşmede şehir değiştirilmesiyle ilgili bir madde bulunmazsa ama ileride şehir değiştirmemi talep ederlerse ve ben bunu istemezsem ve bu sebeple işten çıkmam gerekirse, bu parayı ödemek zorunda kalır mıyım?

Teşekkürler.

 
iş sözleşmesinde yoksa ve şehir değişikliğini kabul etmezseniz, sizi başka bir şehire gönderemez.

iş sözleşmenizde varsa, işveren hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olmayan ve işin gereğinden doğan durumlarda şehir değişikliği talep edebilir. bu durumda talebi reddetme şansınız olmaz.
  • arma aski  (21.02.14 09:27:11 ~ 09:27:56) 
ek cevap;

onlar sizi çıkarmış oluyorken cezai şartı neden siz ödeyesiniz ki?

ayrıca tek taraflı olarak kararlaştırılan cezai şartlar hukuken geçersizdir.
  • arma aski  (21.02.14 09:34:54) 
hukukçu değilim ama iş hukuku dersinden bildiklerime göre hukukçu biri yorum yazana kadar (eğer bir hukukçu görüp yazmazsa diye) bildiklerimi yazayım:

ne iş yaptığınızı bilmiyorum ama işveren eğer işten çıkarsanız 5 milyar dolarlık tazminat ödeyeceğinize dair bir belge de imzalatsa eğer buna temel olacak bir şey göstermezse (size verdiği eğitimin bedeli vs.) bunun bir bağlayızılığı yoktur.

iş yerinin değişmesi çalışma şartlarında esaslı değişiklik demektir ve senin rızan olmadan asla yapılamaz. eğer sen eskişehir'e gitmek istemiyorum dersen seni gönderemezler tabii ki. ama bulunduğun şehirde artık eleman ihtiyacı yoksa seni işten çıkarabilir tazminatını da verir.
  • godsparticle  (21.02.14 10:11:26) 
ufak bir kaç ekleme yapayım;

eğitim giderlerinin ödenmesi ile sözleşmede cezai şart belirlenmesi farklı kavramlardır. Taraflar anlaşarak bir cezai şart belirlerlerse bu geçerli olur. Ama bunun gerçerlik şartı her iki taraf için de aynı cezai şartın öngörülmüş olması. yani çalışan öder ama işveren ödemez şeklinde belirlenen cezai şart geçersizdir. ayrıca haklı nedenle derhal fesih durumunda cezai şart ödenmeyecektir.

son not; özellikle belirtmek gerekiyor sanırım, iş hukuku alanında çalışan bir hukukçuyum.
  • arma aski  (21.02.14 10:35:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.