[]

Şarabı bilmek istiyorum

Merhaba,

Haftada 3-4 akşam içen biriyim, genelde bira olmak üzere şarap, votka, nadiren rakı içiyorum.

Şaraba karşı özel bir ilgim başladı, genel eğilimimi şaraba kaydırmak üzereyim, sadece içmek değil, evde yanında şarap içebileceğim yemekler hazırlamak, hazırlık esnasında şişeyi açıp ufak ufak içmek, peynir tabağı, makarna mmmhhh off çok fena oldum :)

Bilmek istiyorum şarabı, tanımak öğrenmek. Entel, dantel olayım merakında değilim, kültürünü öğrenmek istiyorum cidden, derinlemesine.
Nerden başlamalıyım, kılavuzum ne olacak?

Bi' elimden tutun he, olmaz mı ?

 
Hocu bu kadar bok atildigina bakma, entelektuel olmak sadece turkiye'de hor gorulen bir sey. Bir de entel olmaktan ziyade keyif pezevenkligi aslinda (kendimden biliyorum). Sarap ile ilgilenmeye basladiysan peynirle de ilgilenmeye basla derim. Yagsiz, sade krakerlerin uzerine cheddar, blue cheese gibi guclu tada sahip peynirler sarapla super gider. Eski kasar filan da olabilir tabi ama burada bulamiyorum ben (: Iste kiz arkadasimla boyle boyle kic buyutuyoruz, eyyorlamam bu kadar. afiyet olsun.


  • fortisvita  (20.02.14 17:13:25) 
Bilgi açlığım var diyeyim basitçe, severek yaptığım birşeyin her yönünü bilmek istiyorum.


  • charlesbukowskiineksi  (20.02.14 17:23:14) 
şu an turların reklamı yapılamıyor ama bağbozumu turları var ağustos-eylül-ekim zamanı. genelde ekime kalmıyor. buralara gidebilirsin zamanı gelince.
nerede yaşıyorsun bilmiyorum ama şirince köyü'ne yolunu düşürürsen pişman olmazsın, hem tadarsın değişik değişik hem de sohbete başladın mı, her şeyi anlatırlar zaten :)
hangi şarap ne ile iyi gider sorularının cevabı zaten google'da var. bir dolu yerli yabancı blog var.
  • kaymaktutmayansicaksut  (20.02.14 17:31:20) 
ben de gecenlerde boyle bir duyuru acacaktim ama entel dantel diyecekler diye vazgectim. sarap - peynir tabagi - meyve - kraker dortlusunden inanilmaz zevk aliyorum. hatta bazi aksamlar yemek yerine bu komboyu yapiyoruz. ben de sarap konusunda cok bilgili degilim ama soyle bir taktik izliyorum: beyaz saraplardan basladim; riesling, rioja, pinot grigio vs. diye her cesidini deneyip, not almaya calisiyorum. genelde sarabi sectikten sonra internetten onunla gidecek peynirleri ve meyveleri aliyoruz. ben genelde yumusak peynirlerden cok gouda, pecorino romano gibi sert peynirleri aliyorum. yanina da uzum, cilek, elma super oluyor.

turlara gitmek en dogru yol olur sanirim ya da bizim gibi keyfinize gore denemek de olur.
  • little miss rejectee  (20.02.14 17:53:54 ~ 17:54:17) 
Marketlerde satilan cogu sarap sofra sarabi dedigimiz kisa omurlu saraplardir, bu isi hard core yapanlar yilina bolgesine uzumune gore detaylandirip hakkaten kaliteli saraplar iciyorlar. Onun icin heme entel dantel mi olucaz diye korkmayin :)) eheh

Little'in izledigi yol mantikli. Once uzumleri taniyin ve buna local olarak baslayin. Oncelikle bulundugunuz ulkenin uzumlerini taniyarak hangisi nerde yetisiyor ona bakin. Ayni uzumu farkli bolgelerden yapilmis saraplarla deneyin ve unutmamak icin not alin. Karma saraplar da oluyor onlardan uzak durup tek uzumlu saraplar deneyin. Elinize aldiginiz her sarabin etiketini okuyun, etiketinde de bilgilendir e ve tavsiyeler olur.
Kirmizi sarap etle beyaz sarap balikla deriz ama mesela bazi kirmizi saraplar aperatif icin onerilirken bazilari oncelikli olarak makarnalar veya kirmizi et icin onerilir. Bu tadinin yogunlugu ve benim bilmedigi aklima gelmeyen baska seyler ile alakali.
Unutmayin ki ictiginiz bir sarabin aynisini bir daha bulamiyabilirsiniz, x senesi x uzumunden yapilmis sarap y senesi x uzumunden yapilmis sarap ile ayni olmayabilir. Bu fark sofra saraplarinda cok ortaya cikip fark edilebilir mi bilmiyorum ama bence yine de fark vardir.
Ictiginiz sarabin kokusunu, bardakta biraktigi yagimsi tabakayi (daha govdeli olmasiyla alakali sanirim o tabaka) dilinizde biraktigi tadi ve icerkenki yumusakligi sertligi ve en son damakta kalan hissiyati not alabilirsiniz. Internette kesin daha profesyonel bir tadim chek-list i vardir. Nasil tanimliyacaginizi bilmiyorsaniz begendim begenmedim sundan iyiydi bundan kotuydu gibi bir not sistemi ile baslanabilir.

Sarabi tadarken herhangi bir yiyecekle tatmayin, damaginizda baska bir seyin tadi olmasin ki sarabin % 100 kendi tadini alabilesiniz. Hemen ilk yudumla birlikte veya oncesinde peynir vs gibi guclu tatlari olan bir sey sarabin tadini bastiracaktir. Onun icin ben ilk kadehin 3-4 yudumunu herhangi bir gida olmadan icmenizi oneririm. Sonrasinda peynir meyve veya yemek ile devam edilir. Ama tadim asamasinda baska tatlar katmayin. Peynir sarapla cok guzel gitse de yaninda meyveyi eksik etmeyin kesinlikle.
Ilk akla gelenler bunlar.
  • nwnd  (20.02.14 19:20:07) 
sarabin tarihinden ve nasil yapildigindan baslayarak ogrenmistik biz. sonra uzum cesitleri ve ulkeler bolgeler ogrenmistik. sonra sarabin yapisini, ozelliklerini ogertmislerdi. bunlar ilk sene konulariydi, 3 sene oluyor. hepsi eski bilgisayarimda kaldi notlarim. wine fundamentalsdi.

su an baktim aesthetics of food and wine, food and wine matching, wine marketing gibi seylerin notlari, pdf leri duruyor. ingilizcen varsa mail ver bir musait zamaninda atayim. su ara cok yogunum sehir degistiriyorum. sen bu arada girisi yukarida bahsettiklerimden baska kaynaklardan bularak yaparsin.
  • modlar bu benim feykim silebilirsiniz  (21.02.14 01:15:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.