[]

Facebook WhatsApp için neden 16 milyar dolar verdi?

Yani tamam hisseleri %5 artmış ama yani dile kolay 16 milyar dolar. Facebook bu paranın karşılığını nasıl alabilir? Bu parayı nasıl amorti edebilirler ki?




 
amorti etmekten çok pastadaki dilimleri başkalarına yedirmemeye çalışıyor bana kalırsa.
sonuçta messenger uygulamasının önünü açmak istiyordur. rakibini yenemiyorsan satın al mantığı olabilir.

  • nwnd  (20.02.14 00:01:37) 
nwnd+1. bir de hafife almamak lazım, üyeliği yıllık 5$ yapsalar bile çoğu insan yine satın alır. 430m kullanıcısı varmış, yılda 1 milyar dolar getirisi olabilir pekala.


  • megafon  (20.02.14 00:05:17) 
4 milyar dolarini cash vermis gerisi facebook hissesi.
ve facebook un atyorum piyasa degeri 90 milyar dolar diyorlar.
bazi ekonomistler google facebook gibi sirketlerin yani aslinda reelde hic bir sey uretmeyen (elle tutulabilir product tan bahsediyor burda yazar) sirketlerin bu piyasa degerlerinin aslinda sisirilmis degerler oldugunu soyluyor.
  • rentts  (20.02.14 00:08:13) 
ne olacak araya iki reklam sokar, yavaş yavaş arttırır biz de alışır kanıksarız, sonra bi bakmışız 3 mesaj arası bi reklam, adamlar parayı götürür.


  • r_u_h  (20.02.14 00:11:05) 
whatsapp direkt olarak facebook'un rakibi veya benzeri değildi. aynı şekilde whatsapp kullanan ama fbook kullanmayan kısım %5den fazla değildir.

bu bakış açısıyla satın almanın büyük bir mantığı görünmüyor. ayrıca fbookun whatsapp'ın altyapısını bozması onu tarihten silmeye çalışması biraz manasız olur çünkü temelde whatsapp büyük bir iş yapmıyor. benzeri işler yapan programların türemesi ve pazarı hızlıca ele geçirmesi hiç zor olmaz.

görünüşe göre bu bir rakibini silme veya teknoloji devralma hamlesi değil. uzun vadede facebookun genel değerini arttıracak ve elinde ilereye yönelik koz tutacağı bir hamle bana kalırsa.
  • orpheus  (20.02.14 00:55:43) 
yahu jenerik marka whatsapp bu teknolojide. google, facebook'tan sonra facebook benzeri ürünler sundu ve tutmadı. facebook'u satın alabilseydi şu an çok daha farklı bir konumdaydı google.

her neyse, şimdi bu whatsapp'ın önü halen açık. şöyle ki; dünyada önümüzdeki 5 yıl içinde akıllı telefon kullanımı çok daha fazla artacak. Ucuz telefon satılan afrika kıtasında da akıllı telefon kullanımı yaygınlaşacak mesela. Bu da değerli kılıyor whatsapp'ı.

bence facebook messenger'ı ayrı, whatsapp'ı ayrı devam ettirecek. whatsapp'ı öldüreyim de facebook messenger'ın şanı yürüsün diye bi dünya yok :)
  • armagan  (20.02.14 01:10:48) 
facebook'un dikkat çekelim !!!***^^^ günlük !!!***^^^ reklam geliri 32M$ ve artıyor.
e sen hesapla işte.. yarın türkiye'den teklif isteyebilir "komple kaça buralar ?" diye.

  • nudistadam  (20.02.14 01:56:40) 
Şöyle düşün, bu uygulamadan 5 yılda 10 milyar dolar gelir elde et ve 20 milyar dolara sat, belki daha fazlasına satar.

10+20-16=14 milyar dolar
  • grimer  (20.02.14 02:16:01) 
burada asıl amaç rakip yok etmek. facebook'un çok sık yaptığı bir şey. friendfeed'i alıp öldürmeseydi şu anda twitter'dan daha büyük olacaktı ama şimdi kimse bilmez friendfeed nedir. oysa ilk zamanlarında friendfeed vs. twitter çekişmesinde friendfeed açık ara öndeydi twitter'ı eziyordu. facebook da bunu görüp satın alıp yok etti öldürdü. twitter'a yapamadı tabi aynı şeyi ama en azından ileride başına büyük dert açabilecek ezeli rakiplerinden birini silebildi piyasadan.


  • cthulhu  (20.02.14 05:00:27 ~ 05:01:23) 
Onceki cevaplarda da belirtildigi uzere 4 nakit 12 hisse olarak bir odeme yapilmasi soz konusu. 12'lik hissenin nakit karsiligi farkli olacaktir ama 4 icin konusmak gerekirse, satin alinan 450 milyon telefon numarasi ve "bunlarin arasindaki baglanti" icin fazlasiyla deger.

instagram'la karsilastiranlar olmus, hatta neden 1'e 16 fark var denmis; whatsapp'da kullanici olmak icin telefon numarasina ihtiyac var bu da belirli bir maaliyet demek, bunun sonucu sacma sapan yumurta hesaplar ve botlar yok. yani 450 milyon hesap hemen hemen 450 milyon kullaniciya esit.

sonuc olarak 4 milyara satin alinanlar:
450 milyon telefon numarasi / kullanici
kullanicilarin hangi kullanicilarla sik iletisim kurdugu bilgisi
telefon numarasi - isim/nick karsilastirmalari
  • cench  (20.02.14 06:47:29 ~ 06:48:23) 
ekonomik getirilerden çok politik getirilerden dolayı bence.
google'ın her alanda hem iyi hizmet verip hem ücretsiz hizmetler vererek neredeyse her ürününü herkese kullandırması gibi. daha doğrusu kullanan kişilerin verilerini saklayıp birileriyle paylaşması gibi.

  • seksli harf  (20.02.14 11:00:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.