[]

fizigi anlamak, sevmek - nasil yapilir bu?

lise hocalarim sagolsun nefret ettirdiler. online egitimle bi universiteden fizik dersi aliyorum. kitabi acip calismam gerekiyor yani, daha ilk konudan nefret ettim biraktim tek duzlemde hareket sorusu cozemiyorum lan. matematik kimya severim yaparim ama fizik olmuyor arkadas. ne yapabilirim? calculus-based fizik de degil ki o daha kolay diyorlar, algebra-based benimki su an resmen formul ezberleyip lys ye calisir gibi soru cozmek lazim.

khan academy falan dedim ama o da duzgun anlatmadi benim istedigim kisimlari.

tesekkurler cevaplar icin simdiden

 
@vfgerty fizik okumuyorum yav. ama fizik dersini almak durumundayim her halukarda zira muzik sanat tarihi falan okumak lazim fizik 1-2 derslerini almamak icin


  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.02.14 01:39:15) 
@vfgerty farzet ki biyoloji okumak istiyorsun ilk senende fizik 1 2 yi vermen lazim ne yapacaksin abi tarih bolumune mi gececeksin? fizikten nefret ettigim kadar tarihi sevmiyorsam ne olacak :)


  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.02.14 01:43:37) 
mit opencourseware walter lewin'in derslerini takip et derim. benim inanılmaz hoşuma gitmişti. gerçi ben zaten genel olarak fiziği çok severim. ama walter lewin bu işte usta bir adam.

sevmek zorunda değilsin aslında. ama mecburiyetten bu dersi geçmen lazım. onun için de ezberleyeyim geçeyim demek işi az biraz daha zorlaştırır motivasyonu düşürür. sevmesen de inatlaşıp ne bok olduğunu anlamaya çalış. böylelikle en azından karşına gelen soruya az çok yorum yapabilecek duruma gelirsin. az çok yorum yapabilmek demek en köt sana sallama gücü verir.

bir de inatlaşıp iyice anladıkça belki de daha kolay gelip sevebilirsin de (sevme kısmı çok şart olmasa da). ama walter lewin iyi başlangıç olur.
  • godsparticle  (19.02.14 01:47:35) 
@godsparticle bi lecture ini izliyorum simdi de cok eglenceli adammis cok sevdim neden simdiye kadar kesfetmemisim bilemedim cok tesekkur ettim :)

@zetahead evet hepsinden ayri gicik kapiyorum elektrik basta olmak uzere :) atisa bile gelemedim daha. formuller onlar evet
biliyorum cikislarini ogrenmek kolay da sinavda cok kisitli zaman oluyor onu onun yerine koy degistir vs. cok uzun surebiliyor istedigin formulu bulmak. bilsen bile ezberlemek gerekebiliyor. ezberlemek sorun degil hangi soruda hangisini kullanacagini bilmen lazim ezberlemekle bitseydi herkes yapardi. mantigini anlamak lazim yani
  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.02.14 02:11:00) 
bizde serway serisini okutmuşlardı. sıfırını almayın, 2. el bi kitapçıda serway fizik in 1. cildine bir bakın. tarzı hoşunuza giderse temiz bi tane alın. internette pdf si var. basılı kağıt olmasa da olur diyorsanız indirin.


  • AWD  (19.02.14 02:53:39) 
benim tüm eğitim öğretim hayatım boyunca başaramadığım bir konu bu. fizikten nefret ettim, haal daha da ediyorum. hiç realistik gelmiyor bana. gözümde canlandıramıyorum

ama öss'de en iyi olduğum konu fizikti. çünkü böyle beceremediğimden üstüne daha fazla düştüm. bir de geçene kadar ayıya dayı deme durumları var, onu kabullenince daha rahat oldu.

bir de yaşlıca iyi bi hocayla hazırlanmıştım öss fiziğine. adamın tarzı falan bi ilginçti :)
  • la noix  (19.02.14 07:57:19) 
şimdi fizik benim en fevdiğim dersler arasındadır sebebi gerçek hayatta rahatça görebilmem test edebilmemdir.(temel fizik kanunlarını tabi bana quantum fiziğini görebiliyormusun diye gelmeyin)

Örneğin fiziği hiç sevmeyen ve anlayamayan bir öğrenciyi bağıl hareketi anlatmak için asansöre bindirdim ve dedim asansör yukarı çıkıyor sana göre yanında ben hareket ediyomuyum hayır ama 2. kattaki eleman hareket ediyomu evet ediyor işte bağıl hareket budur dedim kafasına yatmıştı.

Tabi bunu hız ivme gibi şeylerle yapmak mümkün değil tabi o kısımları ezber ama biraz sana temel mantığını anlatacak birisi lazım formülün nereden geldiğini neden böyle olduğunu gösterecek birileri lazım.

amma velakin formülleri ezberleyeceksin bundan kaçış yok.
  • basond  (19.02.14 08:01:37 ~ 08:03:12) 
@basond allaha sukur kafa calisiyor, olayi anlamak zor degil. formullerin nereden geldigini de anliyorum ancak dedigim gibi sinavda oturup sifirdan cikarmak icin ugrasamam zaman kisitli. ezberlemek lazim evet hadi ezberlemeyi gectim ondan kacis yok. konsepti anlasam da sorular cok zor oluyor dunyanin en kolay konusu da olsa adam istedikten sonra istedigi kadar zorlayabilir. icinden cikamiyorum. e eski bi nefret de var bu ne lan diyorum aciyorum virtual piano yu cakiyorum bi secret garden huzunleniyorum kendi kendime


  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.02.14 08:12:53) 
mutlaka kafan çalışıyodur orası kesin dostum
ancak dediğin gibi önceden kalan bir nefret önyargı seni frenliyor,
bunu yenmenin tek yolu yoğunlaşmak zorla güzellik olmaz ama köprüyü geçene kadar
çok soru çöz bi süre sonra anlayacaksınki sorular hep aynı temel mantık üzerinden boyanıp boyanıp soruluyor çok soru çözdükten sonra sana kolay gelmeye başlayacak,

Ha zamanım yok diyosun o konudada artık yapacak çok birşeyimiz yok tek diyebileceğimiz soru çözmeye odaklan bi süre sonra otomatikleşecek.
Hatta önce varsa çözümlü soruları çöz.
  • basond  (19.02.14 08:21:33) 
Fizikten nefret etmek nedir yahu? Fizik hocandan nefret edebilirsin, öğretim şeklinden nefret edebilirsin, ama fizikten nefret etmek de nedir?

Fizik dediğin etrafında gördüğün doğa olaylarının nasıl olduğunun açıklanmasından başka birşey değil. Öncelikle kafanızda fiziği ondan nefret etmenize sebep olan şeylerden arındırmanız gerekiyor. Öğrenmek isteğinizin oluşması lazım, dersi geçmek için soru çözmeyi halletmeyi değil. Formül ezberlemek soru tiplerini ezberlemek de değil. Boşu boşuna fazla nöron harcıyorsunuz; iki üç nöronla kavrayabileceğiniz bir olgu ile ilgili bir sürü soru şeklini ezberlemeye çalışarak, yazık.

Size fizikten anlayan bir hocayla sohbet etmeyi önerebilirim. Yukarıda arkadaşın belirttiği Walter Lewin ders videoları da çok faydalı ve iyidir.

Bence de kafan çalışıyor, en azından normal birisin, matematikten de yeterince anlıyorsun, fizikle böyle bir probleminin olması çok üzücü. Kahrolsun bağzı hocalar, kahrolsun bağzı eğitim sistemleri...
  • franz kafka  (19.02.14 08:46:15) 
@franz kafka bence de cok garip. o soyledikleriniz otomatikman fizikten de nefret ettiriyor iste insani. lisenin basinda fizik okumak istiyordum bir de onu da unutmayalim :) akademisyen olma gibi bir fikrim vardi yurtdisinda, ayrica olimpiyatlara katilma dusuncem vardi, kendi capimda calisiyordum da fizik ve kimya. ozellikle kimya. ee noldu .. egitim sistemi ve berbat hocalar iste. mezun oldugum lise de fen lisesinden sonra sehirdeki en kaliteli liseydi bir de.

kimya cok daha yakin geliyor bana. etrafimdaki seyleri hep kimya tarafindan goruyorum.

hoca bulamam ya, internet tek kaynagim su an.. biraz khan academy biraz walter lewin takilacagiz artik yapacak bir sey yok
  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.02.14 08:56:55 ~ 08:57:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.