[]

astronotlar dunya'ya dondukten sonra bi ulkeye vizeye basvururken gecen

sene hangi ulkede yasiyordunuz sorusuna ne yaziyorlar? adam gitmis 6 ay uluslararasi uzay istasyonunda kalmis mesela. dondu tatile gidecek vize almasi lazim -farzedin ki vize almasi gereken bir ulkeye gidecek- formda bu yaziyor. ne yaziyorlar?

bu orijinal sorum icin bir alkis hakediyorum sanirim.

cok ciddiyim ha bu arada tasak gecmiyorum ama siz gecebilirsiniz tabi, ustune dusunmedim muhtemelen cok basit bi aciklamasi var. ama cok merak ettim lan.

 
bence uzay yolculuğuna başladığı yeri yazıyordur.


  • a darkness coming  (17.02.14 23:50:49) 
hangi ulkenin vatandasi ise o ulkeyi yaziyor, ikametgahi farkli ise o ulkeyi de ayrica belirtiyor.

hakikaten alkis :)
  • nicki martin  (17.02.14 23:50:56) 
@nicki martin ikameti diyorum iste. ikameti nere gorunuyor uzaydayken? uluslararasi uzay istasyonu bir ulkenin topragi degil sonucta degil mi


  • babamasoliimbananickaldirsin  (17.02.14 23:56:02) 
sen is gezisi icin sehir disina ciktiginda ikametgahin degisiyor mu kardesim? sen disarida olsan bile kayitli kuyutlu oldugun yer belli.

ikematgah sadece fiziki olarak bulunan yer degil ki, resmi belgelerde yasiyor olarak gozuktugun, vergini odedigin, secimde oy kullandigin yer demek ayni zamanda. istersen bir yil ayril, sonucta ikametgahinda olarak gorunursun.

sonucta gittigi yerde yetkili merci yok ki gidip marstan ikametgah ilmuhaberi alsin adamlar.
  • nicki martin  (18.02.14 00:28:01) 
Buyuk ihtimalle abd vatandasi old. Icin vize sorani olmaz


  • geyikkosandede  (18.02.14 01:12:52) 
@geyikkosandede onu dusundum de avrupa disinda bir suru yer var soran en.wikipedia.org:US_Citizens_Visa_Req_Map.PNG


  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.02.14 01:19:31) 
bak bi de su geldi aklima, zaten bu astranotlar dunyaya geldikten sonra hemen oyle tatile falan gidemezler. bir suru test yapilir, rapor hazirlanir, falan filan. hem yercekimsiz ortamda kaldiklari icin kaslari zayiflamis oldugundan doktor gozetiminde kalmalari gerekir hem de hastalik, alien (!) tehlikesine karsi falan karantina altina alinirlar.
son 6 aylik ikametgah yeriniz sorunu da boylece hallolmus olur :)

  • nicki martin  (18.02.14 01:23:23) 
@nicki martin abi once yazdigin mantikliydi ama bu sacma geldi bana zira son 5 senede yasadigim her yeri ve son 10 senede ziyaret ettigim her yeri sormuslardi vize basvurusunda :) ulkesinden ulkesine degisir tabi


  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.02.14 01:27:59) 
mir yazar, iss yazar, intergalaktik seyyahatteydim yazar, yörünge yazar, oort bulutu yazar. hem havalı da olur bence, oralar da bizim sayılır. açılın amk ben günde ortalama beş defa üstünüzden geçtim siz kimsiniz yazar. özgüvenine kalmış.


  • namus ninjası  (18.02.14 01:31:26) 
@zetahead yahu heralde oyle yapacak o ayri, ben resmi basvuruda o ulke kutucuguna ne yazdigini dusunuyorum. space mi yazacak international space station mi yazacak.. aciklar o ayri aciklanmayacak bir durum degil sonucta ama forma ne yaziyolar onu merak ediyorum


  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.02.14 01:35:06) 
harbiden allkış!!!!

ingilizce'de sihirli iki harf vardır böyle durumlar için: N/A

yani Not Applicable.

Götünün sıkıştığı her yerde N/A basar geçersin forma. Hayat kurtarır!
  • compadrito  (18.02.14 01:38:31) 
@compadrito n/a yi unutmusum ahaha dogru


  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.02.14 01:41:22) 
hacu uzak yol kaptanları bilir aslında bunu. adamların çoğu vakti uluslararası sularda geçiyor.


  • namus ninjası  (18.02.14 01:52:15) 
gemi adami is icabi giderken o vize tabiiyetinden yararlaniyor ama tatile gidecegi zaman senin benim gibi turistik vizeye basvuruyor.

tatil icin diyosan hala ikametgah konusunda israrliyim. astronot icin de gemi kaptani icin de.

ha sen diyorsan ki astronot uzaydan donerken kel alaka bi ulkeye dustu uzay araci, o zaman vizesiz nolacak. onu da dusunmusler ulkeler ve antlasma yapmislar kurturma ve yetkililere teslim etme diye.
  • nicki martin  (18.02.14 02:15:05) 
lan arkadaş adam uzaya gitmiş uzaya, siz başka bir ülkeye giderken vize soronu yaşar mı diyorsunuz :p


  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (18.02.14 07:34:56) 
@cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam sorun yasar demedim canim sadece merak etmistim ne yazdiklarini


  • babamasoliimbananickaldirsin  (18.02.14 07:54:02) 
alkis +1, hatta gulucuk de cabasi :)

gecenlerde nasa astronotu ron garan'in (twitter icin tiktik twitter.com) oldugu bir konferansa katilmistim. bu soru aklima tabii ki gelmezdi ama kendisine twitter dan bi sormayi dene cok merak ediyorsan?
  • balli borek  (18.02.14 08:00:39) 
astronot yanlış ülkeye düşerse proplem yok kanka. de facto bi giriş olur. çoğu ülke o konuda rahat. zaten tekneyle okyanus turlarında ada devletlere uğrayacaksan falan öyle yapıyormuşsun, tek tek vizeyle uğraşmıyor, yola çıkıyor, karaya ayak basınca "e ben geldim artık bi vize verirsiniz" diyormuşsun. de facto işte. gecekondu gibi. önce çökerim sonra resmi ikamet alırım gibi.
bu arada afganistana ya da k.koreye ya da liberyaya falan düşerse şimdiden geçmiş olsun astronot karşime. vizeden daha önemli problemleri olabilir.

  • namus ninjası  (18.02.14 14:27:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.