[]

Filipinler-inanc

Merakimdan soruyorum, Filipinlerde ulkenin yuzde 85-90lik kesimi asiri katolik, kanunen bosanma resmen yasak olmasa da imkansiz denecek kadar zor. Bir kac arkadasimin soyledigine gore farkli inanclardan insanlarin birlikteligi de toplum tarafindan kabul gormuyormus. Inanclarini yasantilariyla bu denli bagdastiran bir toplumda nasil oluyor da evlilik disi birliktelikler, kucuk yasta cocuk sahibi olmak hatta ulkedeki sex ticareti normal karsilaniyor? Tek sebep uretmeyen, egitimsiz toplum olmalari mi yani?

-Bunlari arkadaslarimin kendilerine soramadim tabi.


 
Kolombiya ve Bolivya da aynı gibi. %80 katolik bir halk, boşanma yasak değil ama beğenilmiyor. Şundan 5-10 sene öncesine kadar kadınlar meme veya rahim kanseri olduğunu utanmadan söyleyemiyorlarmış, biraz utangaçlar hastalığın adını söyleyemediği için 3-5 senede ölüyormuş. Kürtaj falan yasak ama reggeaton ve perreo diye müzik ve dans türleri var ki perreo'yu çevirince zaten doggy style dance demek. Aynı zamanda bu insanlar sağlam seksi, iç çamaşırı kullanma oranı kadınlarda çok düşük (varsa belki tanga) ve senin-benim tunik diye giydiğimiz giysileri elbise olarak kullanıyorlar. Çılgınca da evlilik dışı çocuk var, bir arkadaşım bunu "Kadınlar bilmiyor, kimse onlarla önceden konuşmuyor. Hemen inanıyorlar. Ondan sonra adam sorumsuzsa terk edebiliyor. Kadın hamile kalıyor ve kürtaj da yasak. Dolayısıyla kız tarafının ailesi yetiştiriyor. Ailesi de bir kızıyor, iki kızıyor, sonra kabulleniyor. Dedesi babasıymış gibi büyüyen çok çocuk var" diyor. Sonra hatta o iç çamaşırsız tunikliye soruyorsun "Tabii ki kürtaj yasak olmalı, cana kıyılmamalı. Tanrı gözünde hiç boşanmadık zaten kocamla" diyor. "Bu ne perhiz, bu ne turşu" diye sorunca da her şeyin tutarlı olduğunu, bizim yaşantımızın tutarsız olduğunu söylüyorlar. Onlar da öyle tutarlı olduklarını düşünüyorlar.

Bu din olayını sordum. "Sen yeterince iyi bir insansan zaten hristiyansındır. Başka inanca da mensup olsan senin için iyilikle kaynıyorsa, hristiyan olmak için bilinçaltında çırpınıyorsundur zaten" gibi bir şeyler söylediler.
  • aychovsky  (16.02.14 22:57:19 ~ 22:59:37) 
Toplumun inanç yüzdesi ne olursa olsun, dini kendi yorumladıkları gibi yaşantılarına uyguluyorlar yani. Hayır, ağızlarından düşürmedikleri kutsal şeylerle görünürde taban tabana zıt yaşam şekilleri. Katolik mezhebinin bu konuda ne kadar katı kurallarının olduğu tarihte de görülmüş bir gerçek. Benim bunu mantığım almadı. İçlerinden biri açıklarken müslüman olan benim kendisiyle cinsel birlikteliğimin olabileceğini ama evlilik söz konusu olduğunda din değiştirmemin icap ettiğini söyledi. Bir diğeri de bekaretin dinlerine göre önem verilen bir değer olduğunu söyledi. Bunlardan biri 18 yaşında çocuk sahibi olmuş ve şu an çocuğun annesiyle birlikte yaşarken başkalarıyla da birlikte olan biri. Bunun da çok anormal bir durum olmadığını söylüyor.

Benim çıkabildiğim tek sonuç dinin arkasına sığınıp 'etik' değerleri çiğnedikleri
  • portakallipekinordegi  (16.02.14 23:41:42) 
Aynen öyle. Aslında o da bir nevi "Benim dinim bana" durumu. Kim nasıl dini yorumlarsa, o şekilde yaşıyor.

Bir de "Ben hristiyan değilim, katoliğim" var ki tadından yenmiyor. Mezhep olduğunu kabul etmiyorlar. Onu ayrı bir din olarak görüyorlar. "Hristiyanlar bizim İsa'mızı çaldı" diyorlar.
  • aychovsky  (16.02.14 23:51:43 ~ 23:57:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.