[]

Anne Sütü?

Merhaba,
her yerde anne sütü emmenin hem fizyolojik hem psikolojik açıdan çok önemli olduğu konuşuluyor/yazılıyor. Anne sütü içmeyen bir bebek fizyolojik ve psikolojik açılardan nasıl etkileniyor biliyor musunuz? Teşekkürler



 
Anne sütü emmemiş biri olarak takipteyim. Çocukluğumda hastalıktan kurtulmadım hiç.


  • farabi  (14.02.14 10:54:00) 
engin geçtan'in insan olmak kitabinda amerika'daki bi arastirmadan bahsediyordu bi dönem orda modaymis emzirmemek. o dönemde dogan insanlar üzerindeki bi arastirmaydi. ilgini cekebilir.


  • slalom  (14.02.14 11:03:33) 
@farabi, mutlaka okuyacağım kitabı teşekkür ederim.


  • hulahop  (14.02.14 11:07:28) 
18 ay emmisim.
Ciddi anlamda grip olup da ilac icmisligim yok.
Bir iki saat sumugumu cekerim, ay ben grip miyim ki derken gecer.

Ilaclarin yan etkileri bana pek islemez hatta ilaclar bana pek islemez.
Cilt icin kullandigim roccutanne da bu durumu cok net yasadim.
Gunluk 30mg da millet serilirken ben 60mg da kullandim.

10 yasina kadar peynir ekmekten baska birsey yememisim. Yesem de hep kusarmisim. Ama butun fotograflarimda arkadaslarim icinde en uzun en etli butlu benim.

Bir de sesim gurdur, konusurken bile coskuluyum :))
Annem bunu "18 ay emdin ya bogazin delik degil yarik" diye ozetler.
  • cecilia  (14.02.14 11:37:23 ~ 11:45:53) 
anne sütünü 6 ay almış biri olarak bünyem acayip kuvvetli. kolay kolay hasta olmam, olsam da çabuk iyileşirim.


  • tuborg yesili  (14.02.14 11:37:53) 
ben 1 ay bile anne sütü içmemişim sanırım. ablam 6 ayı doldurmuş. hiç hasta olmam, soğuğa çok dayanıklıyımdır. ablam ise en küçük rüzgarda hasta olur.


  • katredin  (14.02.14 11:42:24) 
want2die, sen çok yaşa emi :)
her gün bir saatlik emzirme iznimde kilometrelerce yol tepip emzirmeye gidişlerimi hatırlattın. yağmur çamur yorgunluk uykusuzluk... herşeye rağmen o gücü nasıl bulur bir insan, ancak anne baba olunca ve anne sütünün önemini bilince.
sanki bir asır geçti üzerinden, demesen hatırlamayacaktım.

anne sütü önemli, emzirmeseydim nasıl olurlardı bilmiyorum, ancak anne sütü tek başına belirleyici değil. üç çocuğumu da emzirdim, fiziksel ve psikolojik durumları birbirlerinden epeyce farklı. çocuk, genetiğinden, yediğinden içtiğinden, aileden, çevreden, yaşadığı zamanın koşullarından etkileniyor. aynı şeyi veriyorsun biri alıyor diğeri almıyor öbürü istediği kadarını alıyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (14.02.14 11:50:24) 
bu konuda uzman değilim tabii ama benim çevremde gözlemlediğim kadarıyla bir fark yok (kendi çocuğum da yok arkadaşlarımın çocuklarını karşılaştırıyorum)

yakın çevremde 4 bebek var 2 si anne sütü ile beslenmiş en az 1.5 yıl, 1'i hiç almamış, 1 i de ilk hafta almış. şimdi en büyüğü 2.5 yaşında. biri bir hafta hastaysa diğeri öbür hafta hasta. hiç hasta olmama gibi bir şey yok.

içlerinde en enerjik yerinde duramayan, kilosu normal olan ve diğerlerinden bir adım önde giden (konuşma-yürüme-zihinsel gelişim anlamında) yaş olarak en küçüğü olup, anne sütü hiç almamış olan.

şunu da farkettim; ilk 6 ay yani sadece mama ya da anne sütü alınması gereken zamanda fark oluyor kilo bakımından. ama ek gıdaya geçildiği zaman anne sütü içmeyen çocuk arayı kapatıyor.

tabii bunu genele yaymak yanlış olur, bilimsel araştırmalara bakmak lazım.
  • yue  (14.02.14 12:02:54 ~ 12:05:38) 
Öncelikle anne ile bebek arasındaki bağ kuvvetleniyor, anne sütü alan çocuklar daha az güven sorunu Yaşar diye bir rivayet var. O sebeple anne mama verse bile yakın temasla vesin denir.
Anne sütü güzel bir şey, insan yavrusu için en doğru besin ama içen hastalanmaz diye bir şey ne yazık ki yok, grip oluyorlar. Ama kronik rahatsızlıklar, sindirim problemleri daha az olur deniliyor, bu bilgi de net değil.
Anne sütü az maliyetli, bebeğin gelişimi ve sindirim sistemi için en uygunu, en tazesi ve en doğalı. Ilerde çok daha fazla lehine araştırma sonuçları çıkacaktır. O sebeple anneler gerekirse ücretsiz izinlerini alsınlar ve çocuklarını emzirsinler. Kim ne derse desin en önemli sorumluluk ve görev insanın çocuğudur.
  • urasil  (14.02.14 12:29:37) 
dayımın oğlu içmedi , 7/24 hastanede.


  • glamdr1ng  (14.02.14 12:54:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.