[]

zarf içinde para vermek

Sözlükte baktım pek bir şey yazılmamış. Birine para verirken zarfa koyar mısınız? İlk ne zmn çıkmıştır, halende para verirken zarfın içine konulur mu?




 
İlk ne zaman çıktığını bilemem ama iyi ki çıkmış. Eğer birisine elden para vermek zorunda kalırsam, mutlaka zarfa koyarım. Parayı karşıdakine öylece uzatmak çok çiğ geliyor bana.


  • istinyede bekle  (11.02.14 18:47:50) 
her zaman koyarım.


  • aincrad  (11.02.14 18:49:36) 
eskiden maaşlar elden verilirdi. zarfla. maaş zarfı denirdi buna. einstein was here

sanırım o zamandan kalma.
  • [silinmiş]  (11.02.14 18:49:44 ~ 18:50:39) 
Nereden çıktığını bilmiyorum lakin yazın tatilde ise girmiştim, ramazan bayramı'na girerken çalışanlara o güne kadar çalıştıkları gün kadar maaşları elden zarf içinde verilmişti.


  • materyalist imam  (11.02.14 18:52:51) 
sanayi kapitalizmi öncesi dönemde her tür teşhir (dışarıda bugünkü gibi camekanlı falan yerlerde yemek yemekten ve bugünkü dükkan-mağazlarından tut dükkanlara dek vitrin kültürü olan her yerdeki vb.) ve reklam hem bazı yerlerde yasaktı hem de ayıp kabul ediliyordu. eskiden eve lüks bişy alınınca koyu poşete konurdu mesela falan onun gibi.

ki merkantilist dönemde, protestanlığın ortaya çıkışı bir parça bununla da ilgili. mesela bizim buralarda böyle şeyler sadece ayıptı ama kimseye de bi yasak yaptırım falan yoktu. ama kilise bildiğin böyle şeyleri yasaklıyodu. protestanlık da bu yasakların antiteiz bi nevi sermaye kavgası. tacirler ürünlerinin teşhirini istiyor reklam falan ama kilise izin vermiyor vb.

yani benim tahminim, burdan yola çıktığım için böyle anlatmaya çalıştım kendimce, bu teşhir yasağı ya da ayıbına dahildi bu para meselesi de.

ya da bir çeşit karşılıklı güven simgesi de olabilir. parayı görmüyo alan da veren de ama o an açıp kontrol de etmiyosun. bunu yaptığında doğrudan "sana güvenmiyorum" havası oluşuyo falan.
  • dafaiss  (11.02.14 18:55:41) 
escortlara verirken ya da düğünlerde falan olur. ya da divitin dediği gibi elden maaş ödenen küçük şirketlerde bu şekilde veriliyordur.


  • baldur  (11.02.14 19:21:42) 
Her zaman koyarım. Bana görgüsüzlük gibi öğretildi elden para vermek. Ailem bayram harçlıklarını bile zarfın içinde veriyor. Onun dışında ne bileyim işte sadece kapıcıya aidat verirken zarfa koymuyoruz galiba.


  • aguilas negras  (11.02.14 20:03:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.