[]

Gezi'den daha fazla sebep olmasına rağmen?

Merhaba,

Başlıktan da anlaşılacağı gibi, bana kalırsa şu an gezi direnişinin içinde yaşananlarla birlikte, tepki gösterilecek, karşı çıkılacak bir çok skandal gerçekleşti. Gerek 17 aralık cemaat-akp savaşları olsun, gerekse ortaya çıkan ses kayıtları, bilal erdoğan mevzusu, Ali İsmail Korkmaz davası, son günlerin en büyük haberi internet yasağı vs. Neden gezideki gibi bir direniş yok şimdi? orda da baskıcı hükümete, yasakçı hükümete genel bir tepki vardı, kimsenin derdi "sadece" ağaç değildi, toplu bir hareketti. E şimdi bu kadar sebep varken neden hepimiz oturuyoruz. Bu duruma mı alıştık? Korkuyor muyuz? Bekliyor muyuz? Noluyor? Şimdi değilse ne zaman?

not: İstanbul'da yaşanan internet yasağı için gerçekleşen eylemden haberim var fakat gezi'de daha toplu, tüm şehirlerde bir şekilde örgütlenilen bir yapı vardı. Örneğin İstanbul'da polis müdahalesi varken İzmir bomboştu.

 
"gezi direnişi" ismini verdiğimiz hareket, sizin de söylediğiniz gibi çok büyüktü. tüm şehirlerde örgütlenildi, genci yaşlısı herkes sokağa döküldü. bunun sürekliliğini sağlamak, hele ki türkiye gibi insanların "protesto yasaksa yapmayacagsın kardeşim!" kafasında olduğu bir ülkede, çok zor.

gezi ayrıydı ve önemliydi ama ülkedeki her gelişmeyi de onunla ilişkilendirmemek lazım bence. böyle halk hareketleri her zaman olmaz, olamaz. yani mesele tepkisizlik, eylemsizlikten ziyade asıl patlamanın zaten gerçekleştirilmiş olması.

bence tabii. bunlar hep fikir.
  • der meister  (11.02.14 15:55:10 ~ 15:56:31) 
gezi siyasi bir olay değildi. direniş ağaçların insanlara sorulmadan katledilmesiyle başladı. sonra oradaki insanlara karşı polisin berbat tutumuyla giderek büyüdü.

bu son zamanlardaki olaylar ise siyasi olaylar. bu olaylar türk insanını sokağa dökmez. dediğinize katılıyorum bunlar küçük olaylar değil tabii ki. ama türk insanı siyasi olaylardan dolayı sokağa çıkma alışkanlığını 80 ile yitirdi. şu anda zaten siyasetten çok daha büyük dertleri var insanların. kaldı ki "yiyor ama çalışıyor" kavramı bu ülkenin temel mottolarından biri zaten. insanların büyük çoğu bunu skandal olarak görmüyor. hepimiz sağda solda adam kayırma, torpil bulma, rüşvet verme laflarını duyuyoruz. biri bir işe torpille girdi diye en son ne zaman dava açayım gerçek ortaya çıksın lan dediniz? ya da diyen biri var mı? torpil, rüşvet olayını zaten içselleştirmiştik toplum olarak. bu ortaya çıkan şeyler çok şaşırtıcı gelmiyor. medyaya baskı hikayesi de öyle. açıkcası şu ana kadar ortaya çıkan kasetlerin hepsini zaten tahmin ediyordum.

zaten gezinin özel olması, eşsiz olması da bir anda büyüyüp türkiye'ye yayılması da siyasetten bağımsızlığıydı (kısmen). mecliste birbirine selam vermeyecek milletvekilleri orada bir aradaydılar.

bir de gezi insanların gazını aldı. söylemek isteyip söyleyemediklerini kustu insansanlar. taraftar grupları kendi dertlerini bağırdı, atanamayan öğretmenler öyle. yüzbinlerce grup kendi dertlerini bağırdı çağırdı. şu anda kimsenin gazı yok.


son olarak da güvenecekleri biri yok. sesini kim duysun? sokakta biri sana saldırsa, haksızlığa uğrasan mağdur olsan bağırırsın ki biri duysun yardım etsin. kim duysun insanlar sokağa çıkıp bağırınca? yargıya bile gücen duyulmuyor. zaten eleştirdiğin şey yürütme. yasama duysa da kimse takmıyor. bir kısım insanlar da kendi kendilerine bağırıp çağırmaktan bıktı.
  • godsparticle  (11.02.14 16:11:52) 
Gezi direnişi kaç senede biriktirdiğimizin kontrolsüz patlamasıydı. Yakın vadede benzer kitlesellikte eylemler olacağını sanmıyorum. Belki biraz önümüzdeki 1 mayıs o kadar. Ama Gezi direnişi esnasında sokaklarda olup da 1 mayıslardan kaçınan bir sürü insan biliyorum.


  • jamalbsf  (11.02.14 16:31:11) 
gezi provokasyonlarla büyüdü de ondan, birikmiş toplumsal öfkeyi boşalttılar. "boşalmak" yani özeti bu, gezi bi mastürbasyon gibiydi, ya da biriyle para karşılığında sevişmek gibi falan, bitti ve o "boşalma" sonrası durum mevcut şu an da. bir dahaki libido/öfke yükselişine dek de (ki bunu belirleyen tonlarca etken var) hiç benzeri bişy olmaz. ayrıca yerel haklı sebepleri olsa da dış mihraklar unsurunu da kesinlikle "tamamen yalan" diye kestirip atamayız, birdenbire o kadar medya organının buraya odaklanması tesadüf olamaz.

sadece izmirde ordaki birkaç ağaçtan çok daha fazlasını ifade eden bissürü şey gezi öncesinde de vardı hala olageliyor "hadi neden duruyoruz" denebilecek, ama hiçkmse bişyin çağrısını falan yapmadığı ya da olayı iktidar kavgasına dönüştürmeyeceği için fazla umursanmıyor. kentsel dönüşüm meselesi örneğin başlı başına bir direniş sebebi, ama neden böyle bişy olmuyor. izmirde chp belediyeleri hakim ve onlar da bundan nemalanıyolar, e kendilerine karşı direnişin mi çağrısını yapacaklar?
  • dafaiss  (11.02.14 17:13:11) 
Gezinin halk ayaklanması olmadığını anlasın sanırım. Belli güçler sana lojistik ve maddi destek sağlamasaydı gezi de olmazdı...


  • ne nicki be  (11.02.14 17:32:58) 
Başından beri Gezi'nin saf bir halk hareketi olduğunu düşünüyordum ama şimdi dönüp baktığımda saçma bulduğum komplo teorileri anlamlı gelmeye başlıyor. Evet, Gezi yılların getirdiği bir patlamaydı. Bu konuyla ilgili sosyologların da mantıklı açıklamaları var. Ama bi noktada Gezi'nin aslında planlanmış olduğunu, o kadar da saf olmadığını düşünmeden edemiyorum.
michaelsikkofield.blogspot.com.tr

  • jacque  (11.02.14 17:34:35) 
@ne nicki be, ben eylemlere izmirden katıldım, kimse bana ne lojistik ne de maddi bir destek sağlamadı açıkçası. bahsettiğin başka bir şey sanırım.


  • ilkot  (11.02.14 17:43:39) 
@ilkot
Gezi eylemlerine katılanların yüzde 99 U senle aynı durumda idi.. Mesele o yüzde 99 U oraya sürükleyen yüzde 1 in kimler olduğu, neler yaptığıdır...

  • ne nicki be  (11.02.14 17:47:27) 
hocam burada daha hala 'dış mihraktı onlar kutu lobisiydi' diye sayıklayan adama tenezzül edip de cevap verme, adam bariz saçmalıyor yani evinde 4 duvar + televizyon izler gazete okur, en çok ben biliyorum sanar kapısına badem bıyıklılar gelince kömür alır oturur yerine tekrar, muhattap olma.

gezi bi cinnetti, akp bunu iyi gördü ve herkesin sinirini atıp yatışmasını sağladı, sonra da camiye ayakkabıyla girdiler bacımı kovaladılar filan diye diye kendi seçmenine afedersin beyin mıncıklaması geçirtti, bu adamları kurdu bıraktı onlar da başladılar efendilerinin peşinden 'lobiydi gudiydi ama bacılar koca koca hacılar' deyü.

gezi bir direniş değildi, dediğim gibi gezi bir patlamaydı, geçti bitti, iyi değerlendirilemedi ve başıboş kaldı, chpnin kirli pençelerinin içine düştüğü gün de siyasete oyuncak edildi.

daha bugün işçi partisinin bile eline oyuncak olduğunu gördüm, kaldı ki chp o iğrenç gürültücü seçim arabalarıyla neler neler haykırıyor, insanlar her seferinde bir nebze daha soğuyup köşelerine çekiliyor ve meydan kafasında zibilyon tane tabu olan, atatürk deyince gözü dönen, tencere tava çalarak ölüyü diriltmeye çalışan teyzelere kalıyor.

akp de bu teyzeleri amcaları alıyor bir güzel, 'gezi cehapenin oyunuydu' diyor, çıkıyor işin içinden.

ben bunu gördükten sonra bir daha iner miyim o meydanlara şimdi?
  • Mackinaw  (11.02.14 17:51:01 ~ 17:51:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.