[]

tiyatro

tiyatro geçmişim pek yok. pek demeyelim şuna hadi hiç yok. gidilecek tiyatroya bilet bulma, tarihi belirleme işi bana kaldı;


sap gibi kaldım. devlet tiyatrosuna mı yönelmeli? özel tiyatrolara mı? şu sıralar veya yakın gelecekte oynayan, oynayacak şöyle kallavi bir oyun var mıdır? lisede uyuşturucuya karşı bilinçlendirme müsamerelerini saymazsak bu benim için tiyatroyla buluşma manasına geleceği için beni şöyle saracak, oh lan tiyatro ne kadar da güzel bir şeymiş diyeceğim bi oyun önerirseniz sevinirim. film önerisi istesem muhtemelen konu falan sorarsınız. tiyatroda böyle bir şey var mıdır bilmiyorum ama filmlerde beni senaryosuyla etkileyen filmlerden hoşlanırım. savunduğu bir fikir olsun, ne bileyim gerekirse şaşırtması twisti olsun ama bunlar yoksa dediğim gibi saracak herhangi bi oyun da olabilir.


yahu bi de hani tiyatro ölüyordu amk? hangi oyunu açsam full çekiyor? eksik bir şey mi var?

edit: istanbul avrupa yakası. bütçe sıkıntı değil.

 
Tiyatro 3000 yıldır ölüyor, boşverin öyle diyenleri.
Öncelikle bütçeniz nedir, ne taraflarda olsa daha rahat olur?
Şehir tiyatrolarına gitmeyin, yeni sezonu çok fena, ya da müzikli bazı oyunları var eskiden kalma, onlar eğlenceli olabilir, İstanbul Efendisi, Kabare gibi.
Özel tiyatrolarda bir sürü seçenek var. Daha vahşi, vurucu örnekler genelde DOT'ta var, onun dışında daha dramatik olarak mesela Duru Tiyatro var. Bilginer'in oyun atölyesi'nden ayrılanların kurduğu Moda Sahnesi var, şu anda 2 oyun var biri Hamlet, diğerini hatırlamıyorum, fena değilmiş. Ayrıca çok hoş bir mekan gerçekten.
Devlet tiyatrolarında bazı iyi oyunlar var ki onlara da bilet bulmanız imkansıza yakın olabilir.
  • whoosie  (10.02.14 08:28:06 ~ 08:28:37) 
Bilet bulma konusunda ben de sıkıntı çekiyorum, 1 ay önceden alıyorum şehir tiyatrolarından bu da biraz sıkıntılı olabiliyor, cenaze dolayısıyla, kaza dolayısıyla yanan biletlerim oldu mesela.. Ama en garantisi o.. şehir tiyatroları online bilet bölümünden rezerve yapıp alıyorum biletleri.. Devlet tiyatrolarını mybiletten alabiliyorsunuz ben genelde gişeden alıyorum, oyun tarihinden 13 gün önce sabah 10:10 gibi başlıyor netten satış..

Tavsiye oyun:
Küçürekkız (özel)
Şark Dişçisi (şehir tiyatroları)- Yeni sezonda pek düzgün seçenek bulamadım..

Devam ettiğine emin olduğum oyunlar bunlar.. Şehir ve devlet tiyatroları ucuz zaten, konusuna bakıp bilet alabilirsiniz, herkesin zevki farklı oluyor..
Şehri yazmamışsınız ama ben tavsiyeleri İstanbul için yazdım..

Semaver kumpanya oyunları güzeldir, bilet fiyatları da çok değil biletixten almayı değil gişeden almayı tavsiye ederim..
İyi seyirler..
  • mutekebbir  (10.02.14 08:35:30) 
şehir tiyatrolarına gitmeyin ne demek ya! (buraya sonra dönücem)

ist.da olduğunu varsayarak yazıyorum;

1.dt'de bu sezon hamlet, cimri, 3 kız kardeş michelangelo (yazarı yerli) ağababa oyunlar var. aynı şekilde
ayrıca sana duyuru açma bonusu olarak şubat sonu (sadece 4 gün) bir anarşistin kaza sonucu ölümü'nün eskişehir şehir tiyatrları'ndan geleceğini müjdelemek isterim. (yıllar evvel ist. dt'nin oynadığı kadar iyi olur mu bilmem ama metin çok sağlam bi kere)

ayrıca yine bu ay; ülkü duru&musa uzunlar ; yaşamak denen bu zahmetli iş'le döndüler. bence onlardan kötü iş çıkmaz.

2.şehir tiyatroları'nda lysistrata, vişne bahçesi, sevgili doktor gibi yine -sanırım bu sezona has- klasik oyunlar var.
kabare, istanbul efendisi, dar ayakkabıyla yaşamak, ölü adamın cep telefonu kaçırılmaması gereken oyunlar.
ayrıca henüz rastalamadım ama tarla kuşuydu juliet'i repertuvardan çıkarmamışlar sezon bitmeden oynayacak demektir. aynı şekilde kaçırma. @whoosie'e katılmakla birlikte (evet bu sezon çok piyesvari temsiller , baygın bezgin oynayanlar,lysistrata'ta bile arkasını dönüp sahende su içen tipler gördüm ama yine de) hal böyleyken şehir tiyatrolarını tümden tu kaka yapmak bence yersiz.


bunlar dışında dot var, şemola performans var, ikinci kat var güzel şeyler yapıyorlar, tatavla'nın aktör kean'i var (biri daha yoktur herhalde benim kadar aktör kean'nin reklamını yapan : )
Pürtelaş Tiyatro'nun savaş oyunu geliyor (tilbe saran wuhuuu)
duru tiyatro'nun bombası; nafile dünya

eyorlamam bu kadar.
  • jimjim  (10.02.14 08:39:39 ~ 08:46:01) 
bütçe çok problem değil yaw. verilir bir şekilde. gittiğim zaman ''tiyatro ne güzel bir şeymiş lan'' demek öncelikli.


  • syozkn  (10.02.14 08:42:46) 
bu arada ; dt' 15 gün önceden saat 10:00'da gün gün, şehir tiyatroları da henelde 20 gün önceden bir kaç hafta şeklinde satışları açıyor.
özel tiyarolarda oyun atölyesi dışında bilet bulmakta sıkıntı çekmiyorum zaten.

ayrıca ''tiyatro ne güzel bir şeymiş lan'' demek için iksv'nin uluslararası tiyatro festivalini kaçırma. 2 senede bir tekrarlanan festival bu sene var mesela.
  • jimjim  (10.02.14 08:49:28) 
Şehir tiyatrolarına gitmemek biraz da prensip meselesi.
Ayşenil Şamlıoğlu zamanında çok güzel atılımlar yapılmıştı, repertuvar genişlemişti ve şaşırtıcı işler çıkıyordu. Sonra ne oldu, edebi kurul seçecek artık oyunlarınızı dendi. Lisede bile olmayan şey. Hepsi istifa etti. Şehir Tiyatroları baştakilerin çiftliği oldu tamamen, elbette yeni oyunlardan 1-2 tanesi güzel çıkabilir ama güzel oyunların çoğu eski sezonlardan. Şimdi kim GSY bilmiyorum ama başarısız kendisi. Oyun seçiminden afiş tasarımına kadar.

  • whoosie  (10.02.14 08:53:20) 
ona bakarsak tal stüdyosu kapandığında bitmişti. orhan alkaya'lar zamanında da iyi yerle gitmiyordu.
asla şu anda yapılmaya çalışılan şeyi -bilmeyenler için açıklayalım biraz; ulaşım aş. gibi sanat aş kurmaya çalışılıyor. baya, belediye memuru alır gibi oyuncu, yönetmen toplar oldular,sadece bu da değil bazı metinler ya da yorumlar "sakıncalı" bulunur diye kabul dahi edilmiyor- savunmuyorum. sadece tamamen sırt çevirmek, başka yerde seyretme imkanı bulunmayan oyunları, yine başka yerde pek mümkün olmayacak sahnelemeyle (bknz ödenek) ve ücretle görmek hala biraz avantajlı kılıyor bence şehir tiyatrolarını.

ha ama sürekli iktidar (hangi iktidar olursa olsun) yalakalığı yapan adamları, yorumları duymak/görmek için üste bir de para vermek elbette saçma. bu durumun diğer bir sonucu olarak; torpille gelen yetersiz oyunculardan/ekipten oluşan oyunları da tabii ki boykot etmek gerek. sadece seçelim diyorum.

@whoosie'nin diğer yorumlarına katılıyorum.
  • jimjim  (10.02.14 09:04:35) 
Evet, o da işin diğer tarafı. Tiyatro sanatını takip etmeyen halkın büyük kısmı için bir oyunu belli bir seviyede sunmak kötü diyemeyiz. ŞT'nin kapanması herhangi bir şekilde fayda sağlamaz, o yüzden gözümüzü kapatmamız gerekiyor biraz da.


  • whoosie  (10.02.14 09:09:43) 
Devlet Tiyatroları'nda Michelangelo var, Hamlet var, Çehov Makinesi var, Sinan Süleymaniye'de var, Son Tango var. Bunların hepsine gidebilirsiniz hepsi çok güzel oyunlar. Bazı oyunların biletleri internette satışa çıkınca siz alamadan bitebiliyor ama aynı oyunun bileti için gişeye giderseniz rahatlıkla alabiliyorsunuz. Gişeye gidip de bilet alamadan döndüğüm olmadı henüz. Ayrıca, "Tiyatro öldü" diyen insanlar "Benim dizim başladı senin dizin başladı" diye dizeleri kendi aralarında taksim eden insanlar hep, ciddiye almayın siz onları.


  • syd  (10.02.14 09:57:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.