[]

yüksek lisans, doktora

bir süredir lisans mezunu, yüksek yapmadan direk doktora yapabiliyormuş. sadece müfredatı değişik oluyormuş ve 2 yıl okuyormuş. kafam karıştı. bakınca avantajlı gibi duruyor ancak işin aslını bana anlatabilecek biri var mı? yüksek + doktora ve bütünleştirilmiş doktora'nın avantajları eksileri nelerdir? makbulü hangisidir? hangisini yapmak daha doğru olur? açıklayan biri çıkarsa çok memnun olurum. teşekkürler şimdiden.




 
Ortalama, ales, dil kosullarinizi sagladiginizda butunlestirilmis doktoraya kabul alip, normal doktora derslerinden birazcik daha fazla ders alarak tez asamasina geciyorsunuz. Bence buyuk avantaj, masterin tez yazmayi ogrenme disinda pek bir faydasi olduguna inanmiyorum. Hatta doktora teziniz yerine belli sayida makalede adiniz olmasi da yetiyor, baktiniz tez kasacak sizi, ona harcayacaginiz eforu daha daha avantajli bir duruma cevirebilirsiniz. Kaldi ki tez yazsaniz dahi yine sure avantajiniz olacagindan, onu da bir sekilde kivirirsiniz. Bu dedigim sekilde 27 yasinda dr. Unvanini alan yakin arkadaslarim var. Avantaji bol, tecrubesizlik vs. gibi dezavantajlari da muhim degil halledilir muhakkak zaten. Kisacasi yapabiliyorsaniz durmayin.


  • elmali kurabiye  (08.02.14 19:54:13) 
  • kayranin kedisi  (08.02.14 19:55:47) 
dogrudan 4-5 yillik bi ise girismeden once ufaktan baslayip, once yuksek lisansla isinma turu yapmak bence daha mantikli. birden bire dersler, sinavlar, her derste yuzlerce sayfalik okuma, paper yazma, ustune bi de tez derken kafayi usutebilirsiniz.


  • halanne  (08.02.14 20:10:54) 
Nerede yapacağınıza bağlı olarak değişir. Bazı üniversitelerde elmali kurabiye +1'in dediğine tam uyar (bunlar genellikle yurtdışındaki üniversitelerdir), bazı üniversitelerde ise hiç ısınma hareketi yapmadan ağır spor yapmaya benzer. Çünkü bildiğim birkaç üniversitede tez yerine makale kabul edilmiyor (bildiğim çoğu Türk üniversitesinde edilmiyor). Üstelik mezun olabilmeniz için tez+ belirli bir sayıda makale şartı aranıyor. Yüksek lisans araştırma ve hazırlanma için yeterli zamanı verir, doktoraya başladığınızda fazladan 1-2 makaleniz daha olur. Böylece mezun olurken belirli sayıda makaleye ulaşamadığınız için elinizdeki bitmiş tezi, makaleleriniz basılana kadar bekletmemiş olursunuz.

Hatta bunlar enstitüden enstitüye bile değişebiliyor. Bazı enstitüler "Basılan makaleler tez konusundan olmalı" der, bazı enstitüler "Basılan makaleler her konudan olabilir" der, bazıları "Tezini ver, makale bastırma ama Türkçe bir yayın yap" der, bazıları da "Makale ve yayına gerek yok, tezi ver yeter" der. Bazısı "Bir makale yeter" der, bazısı "İKi tane gerek" der, bazısı "Makalelerden en az şu kadar Tübitak puanlı" der, bazısı da "gerek yok" der.

Bence en zorlu kısım yeterlilikte olur. Bulunduğum bölümde yeterliliğin yazılı sınavlarının ilki sadece lisans derslerinden ikincisi ise tüm yüksek lisans+doktora derslerinden oluyor. Bütünleşmiş doktoradakilerin en çok zorlandığı kısım burada oluyor. Fazladan dersleri almış olsalar bile tüm dersleri alamadıklarından yeterlilikte kalanlar daha sık oluyor.

Ama diyorsanız ki yurtdışy, yeterlilik/qualification/qualifier, vb yok ve üstüne de okul master koşulu aramıyor. O zaman ne güzeldir bu doktora.
  • aychovsky  (08.02.14 20:44:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.