[]

Sansür, hakaret, hükümet ve Twitter ile ilgili

Son geçen yasa ve bugün twitter'da takip edenlerin bildiği cafer olayı sonrası merak ettim: Tor browser denen bir nane var biliyorsunuz. Deep Web'e erişimde kullanılıyor.

Ben teknik yönünü fazla bilmediğim için soruyorum, Tor (ya da benzeri bir prog.) ile twitter'a girdiğimizde ve hakkımızda dava açıldığında mahkemeler twitter'dan ip'mizi isterse bizi bulabilirler mi?


 
Yav zaten twitter da profiline kişisel bilgilerini yazmazssan bulamıyor ki seni. Kasmana gerek ypk.

Aç mehmet yılmaz diye bi hesap. Profil fotosuna da drogba koy. İstediğine istediğini söyle. Kimse kim oldugunu bulamaz. Twitter ip adresi paylaşmıyor
  • raskolnikov2  (06.02.14 00:59:07) 
artık alınıyor diye biliyorum dava açan açıyor haberlerde vardı


  • kirazıseviyorum  (06.02.14 01:00:46) 
temiz, sade bir anlatım.

www.youtube.com
  • veys zimmer  (06.02.14 01:14:41) 
aslında benim bir de kafamı ip'den adamı suçlu ilan etmek ne denli mantıklıdır sorusu kurcalıyor. yani bir ip'den atıyorum bir başkasının o suç! teşkil eden hareketi yapmadığı ne malum? belki biri kablosuz ağıma sızdı, belki de başka yollarla o ip adresinden yazılıyormuş gibi gösteriliyor? bunun ispatı nasıl yapılır ki? ya da ip tespiti yapıldıktan sonra, bir de bilgisayara el koyup o şekilde mi kesin karara varılıyor? bunu mesela sözlükler gibi anonim hesapların yazdığı siteler için soruyorum. bir şey yapacağımdan değil de merak ettim gerçekten, mantığım almadı, pek bilmiyorum bilişim suçlarında kesin tespit nasıl yapılıyor.


  • tonoto  (06.02.14 01:16:48) 
benim duyduğum twitter da ip adreslerini paylaşıyor. ama paylaşmadığını teyit edersek sıkıntı kalmaz.


  • niyeti bozuk http nesnesi  (06.02.14 01:19:15) 
@tonoto

"belki biri kablosuz ağıma sızdı" için mahkemeler diyor ki "beni ilgilendirmez kardeşim sahip çıksaydın modemine, modeminin, bağlantının güvenliğini sağlamak senin sorumluluğunda, bu sorumluluğunu yerine getirememişsen beni bağlamaz bu, o modemden yapılan her şeyden sen sorumlusun bu kadar basit" diyor çok kesin bir şekilde.

"belki de başka yollarla o ip adresinden yazılıyormuş gibi gösteriliyor" kısmına da cevap vereyim öyle bir şey mümkün değil. ip adresi taklit edilemez. teknik olarak imkansız yani.
  • localhost  (06.02.14 01:23:25 ~ 01:24:09) 
arkadaşlar temel mesele yeni yasa ya da twitter'ın ip adresi verip vermemesi değil.

temel sorum: tor ya da benzer bir yöntem ile twitter'da yazdıklarımızdan mesul olmama imkanına kavuşabiliyor muyuz? ya da buna hiç gerek yok, anonim bir k.adı ve profil fotoğrafı yetiyor mu?
  • niyeti bozuk http nesnesi  (06.02.14 01:26:28) 
tor kullandığın sürece bulamazlar ip adresini filan rahat ol. tabi flash, silverlight, java gibi pluginler devre dışı olmalı tarayıcıda.


  • localhost  (06.02.14 01:29:01) 
Tor cozum degil, baskasinin ip sini kullaniyorsun ve senin ip ini d baskasi kullanabilir. Senin ip ni kullanan insan suc islerse yine auclu sen oluyorsun. Bu yuzden ceza almis insanlar var.


  • gadanallah  (06.02.14 07:05:59) 
tor kullanırken senin ip'ni kimse kullanamaz bilip bilmeden sallamayın. tor'un default kurulumunda o ayarların hepsi kapalı gelir. senin özellikle ayarlara girip "ben relay olmak istiyorum, ben de bağlantımı tor networkünün hizmetine sunmak istiyorum" diye özellikle bilerek isteyerek farkında olarak ayar yapman gerek. default olarak senin ip'ni başkasının kullanmasına olanak sağlayacak hiçbir ayar açık gelmez.


  • cthulhu  (06.02.14 07:14:22 ~ 07:22:00) 
Savcılık IP üzerinden yürümüyor zaten artık, genellikle arkadaş - kanka - takip ettiklerini sorguya çekip doğrulatıyor o bilgiyi diye biliyorum. Şirketler IP vermediği için bu yola gidiyorlar. Yani belki sen TOR kullanıp korunursun ama arkadaşın olan salak bi kız öterse göte gelirsin, gibi.


  • roket adam  (06.02.14 07:55:09) 
e farzı misal ben tamamen anonimim, fakat mahkemede biri bu hesabı kullanan kişi a kişisidir dedi, nerede ispatı? bu yolla kolaylıkla iftira da atılabilir?


  • niyeti bozuk http nesnesi  (06.02.14 13:56:10) 
Arkadaşlar tekrar ediyorum twitter henüz ip adreslerini paylaşmıyor. Bu yasaklardan sonra da çok zor durumda kalmazsa hiç paylaşmaz.

Ama facebook, google, hotmail gibi şirketler paylaşıyor. Bunların türkiye ofisleri/birimleri var zaten.

Ama siz malak gibi kendi adınızı soyadınızı facebookadresinizi twitter a yazarsanız tabi bulurlar sizi.

Mesela Erol Köse ye sürekli suç duyurusunda bulunuluyor. Adam savcıya gidip hesap bana ait değildir diye ifade veriyor o kadar. Devlet bunu kanıtlayamıyor. Hesabın ona ait olup olmadığını belirleyemiyor.
  • raskolnikov2  (06.02.14 14:39:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.