[]

Türkiye'de internet adresı uzantısı neden "com.tr"?

Diğer ülkeler doğrudan ülke kısaltması ya da "co.uk, co.il" gibi şeyler kullanırken bizimkiler neden ".tr" kullanmıyorlar da "com.tr, net.tr..." kullanıyorlar?

Sadece ".tr" kullanan varsa da görmedim...


 
"alanadı.tr" biçiminde bir alan adı alamaz mıyım?

Türkiye, 1990 yılında TÜVAKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı) tarafından alınan karar doğrultusunda "ikinci düzey alt alan adı modeli"ni benimsemiştir. Dolayısıyla, "alanadı.tr" biçiminde alan adı kaydı yapılmamaktadır.

nic.tr sitesinden. (aha bu arada tek istisna da nic.tr galiba. kendilerine almış, bize vermiyorlar)
  • kibritsuyu  (16.05.09 16:17:01 ~ 16:27:39) 
Bunun icin nic.tr adresinde gerekli aciklama bulunabilir. alt gruplara bölerek daha fazla gelir elde etme amacli bir sistem gibi dursa da, oldukca kötü bir sistem tabi.


tabi tc yerine tr nin benimsenmesi (kullanim hakki elde edilmesi) ayri bir komedidir, onu da arada bahsetmis olalim.
  • aheste cek kurekleri millet uyanmasin  (16.05.09 16:19:00 ~ 16:21:19) 
.tc uzantısı var zaten. bilmem ne adalarının uzantısı.


  • blackdog  (16.05.09 17:05:39) 
artık var
www.tsk.tr

  • zapake  (16.05.09 17:09:05) 
diğer ülkelerin öyle kullanması bir avantaj değil, daha çok seçim gibi. fransa com.fr i brezilya da com.br i kullanıyor mesela. neden böyle kullanıyoruz bilmiyorum ancak dünya da ".com" en yaygın uzantı olduğu için, "insanların buna alışması daha kolay olur" diye düşünülmüş olabilir.


  • crystalsoul  (16.05.09 19:00:37) 
.com.tr neyse de birisinin gerekli başlıktaki entrysindeki gibi k12.tr 'tarzı saçma sapan şeyler var. hoş çoğu bilgisayar kullanamayan vekillerin yönettiği, bilgisayar sahibi olanlarında çok büyük bir kısmının google'da aratmakla adres satırına adresi yazmak arasındaki farkları bilemediği bir ülkeden bahsediyoruz.


  • darknum  (17.05.09 02:50:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.