[]

şarap gurmelerine soru

edit: ya çıkmadı bi tane bile gurme, tekrar deneyeyim şansımı.

bu işten gerçekten anlayanlar cevap verirse sevinirim. şarabın havalandırma denilen bir ön hazırlık evresi var biliyorsunuz. bir karafa konulup kısa bir süre bekletiliyor. bildiğim kadarıyla 15-45 dk min. iki sorum var:

1.daha uzun süre açıkta ve geniş kapta bekletilmesi daha iyi olmasını sağlar mı?

2.bu şekilde bekletildiği sürece max. ne kadar sürede içilmesi gerekir.

ben akşam havalandırdığım şarabın kalanını sabah içtim heralde bozulmamıştır, tadında bir sorun yoktu. peki kaç ertesi sabah daha böyle içebilirim kalanı. neticede bir şişeyi açıp tek başımıza içmek istediğimiz olmuyor değil, çöpe gitmesin maksat :)

 
1- daha iyi olmaz ama dinlenir, elbet açıldıktan sonra hava alması gerekir.
2- öğrenciyseniz max diye bir şey yok ama min. 20 dk havalandırılması gerekir.

sabah içilen şarap bozulmaz ama alkol oranı değişir, tadında da değişiklik olur. açıldığında içilmesi tavsiye edilir. şişenin tamamını boşaltmadan tıpasını tıkayıp dolaba koyarak vs.
  • female demon  (04.02.14 21:34:32) 
Bütün şarabı havalandırmanıza gerek yok, kadehinize koyup hemen içmezseniz de havalanır.
Sık sık şarabı bitirmediğiniz oluyorsa tavsiyem tıpa almanız. Bazı tıpalar var, şişenin ağzına takıp ucunu aşağı bükünce hem sıkıca kapatıyor, hem de kıvırınca tıpa kısaldığı için buzdolabında şişe rafınız alçaksa rahat giriyor.

  • whoosie  (04.02.14 21:47:08) 
bana oyle geliyor ki bu tur uygulamalar vedat milor gibi azinlikta olanlar icin, ortalama ya da ortalama ustu bir sarap icicisi icin aradaki farkin anlasilabilecegine ihtimal vermiyorum.

birazi icilmis sise mantari kapali olarak 3-4 gun dolapta durdugu oldu, tadi da fena degildi.
  • anonimyususer  (04.02.14 22:41:26) 
15-20 dakika havalanmasi yeterli diye biliyorum, iceceginiz kadarini havalandirmaniz, gerisini serin bir yerde saklamaniz uygun olur, gordugum tum fransizlar bu sekilde yapiyor. mutfagin gunes gormeyen kosesinde 1-2 gun muhafaza edebilrisiniz. ben uzun sure saklanacaksa yine de bizdolabini daha uygun buluyorum.
bu arada bir sey sorabilir miyim ben de?
sarap tadimlarinda sunulan saraplar onceden havalandirilmiyor degil mi? hafifce kadehi dondurup sarabi bu sekilde havalandirmamiz yeterli mi?
  • dnznc  (04.02.14 22:48:50) 
şarap tadıcılarının davranışlarını izlemek bilgi verebilir.

şarabı açıp hemen kadehe koyuyorlar. kadehler de bildiğiniz gibi büyük boy ve içbükey oluyor. bu içbükeylikten dolayı buke kadehte korunuyor. burunlarını kadehe yerleştirip kokluyorlar, içip yutmadan yuvarlıyorlar. sonra yutuyorlar.

pek ara vermiyorlar gördüğüm kadarıyla bu süreçte..
  • conrad moricand  (05.02.14 01:19:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.