[]

İhbarnamesiz Elektrik Kesimi

Daha önce de, hem de yakın zamanda benzer bir duyuru daha açılmış, buradan buyrun: eksiduyu.ru

Benim yazacaklarım da hemen hemen aynı sayılır ama daha farklı.. Düşüncelerimi kusmadan önce, zamanında ne yazmışım, bak bakalım: antik.eksisozluk.com

Bu olayda yaklaşık 2 ay sonra gene aynı şey geldi başıma.. Gene evdeyim, bu sefer izin günüm, gene elektrikler gitti zannettim, kediyle falan oynadım, sonra dışarıya çıkınca gördüm kesildiğini.. Öncesinde bir ihbarname olmaması bir yana (ki bu şarttır), iki aylık faturanın ödenmemesi üzerine kesme işlemine girişilebiliyor.. Öyle kafalarına göre sayaç okuyucu memuru yollayıp "kessene şunların elektriğini" ile olmuyor işler..

Başlığa geri döneyim; ihbarnamesiz elektrik kesiminin tek şartı üç adet faturanın yatırılmamış olması.. Eğer üç ödenmemiş faturanız varsa "bir gece ansızın" olabiliyor ama ikinci faturanın son ödemesi gelmemesine rağmen "bir gündüz ansızın" durumu da var.. Sizde de aynı türden bir kesinti olursa, öyle paçalarınız tutuşa tutuşa en yakın banka şubesine ya da elektrik veznesine koşturmaya çabalamayın, kasmayın hiç, aşağıdakileri uygulayın:

- Sayacın olduğu yere gidin, kapağı açın, kırmızı kapama mührünü söküp atın (ciddiyim)
- Sayacın altına giren 4 tane kablo olacak, kahverengi olanlarından birini çıkarıp şalteri indiriyorlarmış genellikle, aynı işlemi aynı sırada tekrar edin
- Önce kabloyu takmayı sonra şalteri açmayı unutmayın yoksa şehir elektriği iflahınızı öpebilir

Yukarıda saydıklarım birkaç gün içinde en eski faturayı ödeyecekseniz ya da elektriksiz kalınamayacak bir durumdaysanız (evde bebek olması, buzlukta et olması, hasta ve yaşlı olması, vb.) yapabilecekseniz.. Aksi takdirde keyfe keder mührü koparıp elektriği açmaya kalkışmayın elbette..

E biz n'aptık? Hemen panik olup mesai bitimine kadar 80 küsur liralık faturayı halletmeye çalıştık, sonra da akşam 6 civarında 186'yı aradık gelin açın la hadi diye.. Yaklaşık 1 saatlik debelenme sonucunda bize söyledikleri şunlar:
- "Bu saatten sonra elektriği gelip açacak elemanımız yok sahada."
- "Sistemimizde görünüyor faturayı yatırdığınız ancak şimdi açamayız."
- (Bir sürelik çemkirmeden sonra) "İsterseniz bir elektrikçi çağırıp kendiniz de açtırabilirsiniz."
- "Yapacağı çok fazla bir şey yok zaten, kabloyu takacak, kolay iş"
- "Mührü kaldırmanıza izin veriyoruz elbette ama kendiniz yapmaya çalışırsanız doğabilecek sorunlardan soumlu dğeiliz."

Ben güreştim adeta sayaçta, kabloların hepsinin yerlerini değiştirdim falan.. Elektrik yok ama.. Sonra esnafa sordum, aralarında sıklıkla elektriği mühürlenenler vardı ve "açıyorum ben, tavukçuyum lan, elektriksiz nasıl satacam" diyorlardı.. Sordum, "şalteri de indiriyorlar, onu da kaldırman gerek" dedi.. Öğlen 12'de kesilen elektriği akşam 9'da anca açabildik, hem de aynı gün içinde fatura ödenmiş olmasına rağmen biza yardımcı olunmadan..

Soru: Aynı tür elektrik kesintisi sorununu siz de yaşadınız mı? Yaşadıysanız ne yaptınız? Elektriği kesmeye gelen elemanı sonradan gördüğünüzde tepkiniz ne oldu?

 
eskiden, babamın çok zengin bir arkadaşının çocuğu ile eve çıkmıştım beşiktaş'ta. çocuk düzenbazın dalaverecenin şahı piri. ev sahibiyle beni hiç tanıştırmıyor, sözleşmeyi göstermiyor. bana ver ben öderim kirayı diyor. ben de babamın hatrına bir şey demiyorum.

kira 1500 tl demişti bana, ben 900 tl veriyordum o da 600 verecekti. öyle anlaşmıştık. meğer, 1200 tl'ymiş. 300 tl veriyordu haspam, altında da ferrari var piçin. neyse elektrik doğalgaz faturalarını ödesin diye para veriyorum, onları da ödemiyormuş. hatta elektriğimizi kesiyorlarmış, çocuk mührü koparıp şalteri kaldırıyormuş. 3. ayda eve gelip ağzımıza sıçtılar, suçmuş bu mührü koparmak.
  • [silinmiş]  (03.02.14 10:19:52) 
@douchebag, coll story bro desen bile daha iyi bir ironi yapmış olurdun.. AZ daha çalışman gerekiyor espri yeteneği üzerine sanırım..

@sivrisinek, heh, şimdi de hem suçlu hem güçlü olduk? Demokrasi neresinde yahu bu işin, adaletse habersiz, ihbarnamesiz elektrik kesiminden ne haber peki?

bak, benim amacım kimseye kötü örnek olmak falan değil, yalnızca ihbarname gelmeden kesilen elektriğin sonuçlarını bir nebze azaltmak.. evet bunun için mührü koparmayı sert bir yol olarak görebilirsin, bunu anlıyorum.. ama çirkeflik, varyemezlik ney lan? para babasıyım da, altınının üstüne yatan ejderha gibi paraları saklayıp gelen elektrik faturasını bilerek mi ödemiyorum? ayrıca iyi okuman lazımdı cevap vermeden önce bana göre.. 2 aylık fatura değil, ikinci ayın son ödemesi gelmemiş durumda, ilkinin son ödemesinin üzerinden ise 1 hafta kadar geçmiş durumdaydı.. bu ay bendensin diye düşünmüyorum elbette parlak zeka, ihbarname yapmadan kestiği elektriğin evin içine nasıl yansıyacağını düşünmeyen bir elektrik idaresini eleştiriyorum; kimisine göre en ağır, en "kötü örnek" şekliyle..

yapmayın anam babam, yapmayın.. hem faturayı hemen aynı gün yatırın, hem de diğer günü akşamına kadar bekleyin evin içinde kar kış, soğuk sıcak, akacak kokacak derdini hazmederek.. ayrıca ne kaçağından bahsediyorsun? bir sonraki ay nasıl olsa kullandığım elektriği ödeyeceğim gene.. sayacı mı söktüm, kabloların yan dairenin sayacına mı taktım da kaçak olsun? düşünüp yazın şuraya, yalvarıyorum..
  • lake of the hell  (03.02.14 10:34:26 ~ 10:37:55) 
Geçen hafta bizim de elektriği kestiler. Akşam 7 gibi eve gidince gördüm ihbarnameyi. Normalde fatura geldikçe yatırıyorum ama aralık ayınınki ben şehir dışındayken kaybolmuş, yahut gözümden kaçmış. Her neyse hemen internetten ödedim ve dağıtım şirketini aradım. Niçin daha önceden ihbarname bırakmadıklarını sordum, kadın aynen şu cevabı verdi:

''İhbarname gönderdikten sonra 1 ile 5 gün içinde elektriğinizi kesiyoruz. Bu aynı gün de olabilir, takip eden 5 gün içinde de olabilir.'' Mealen diyor ki önce elektriği kesip sonra ihbarnameyi bırakıp gidiyoruz.

Kan beynime sıçradı, ihbarnamenin mantığını daha anlamamışlar. Sizin de dediğiniz gibi evde bir bebek olsa, ağır bir hasta olsa resmen kış gecesi işkence çekecektik.
  • johan sebastian  (03.02.14 12:31:37) 
neyse hem suçlu hem güçlü durumu olmuş gerçekten.
önce bir soluklan yeğenim.
elektrik faturasını ödemek senin sorumluluğun. ödemediysen kapatmak onların sorumluluğu. fakat ödediysen açmak ne hikmetse onların sorumluluğu değil ;)
senin artık bu tecrübesizliğin olmuş bundan sonrakilerde halledersin.
aynısı benim de başıma geldi. eve taşındığımda borç varmış. onları kapattım sonra sayacın yanına gidip mührü söküp elektriğimi paşalar gibi kullandım fakat bunu da daha önceden edindiğim bilgi sayesinde yapabildim.
yani tecrübe böyle böyle ediniliyor merak etme ama sen sen ol haklıyken haksız duruma düşme.
mesela elektrik faturasını ödemeyip sonra da niye açmıyorlar yaaa diye ergen ergen böğürme..
not: ben bu sorunu sistem arızası bilmemne dışında yaşamıyorum ve yaşamayacağım çünkü faturalarımı takip ediyorum!
  • ozdek  (03.02.14 14:23:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.