[]

Köpek ve kedi karakteri neden bu kadar farklı?

ev ortamına en alışmış iki hayvan. yıllardır insanlarla beraber yaşamış iki tür. karakterler neden bu kadar farklı? nasıl farklı evrimleşmişler?

bonus:

sahibini 6 ay sonra gören köpek:
www.youtube.com

sahibi 6 ay sonra gören kedi:
www.youtube.com

 
bildiğim kadarıyla evcilleştirdiğimiz ilk hayvan köpek daha doğrusu köpekgillerden kurtlar, bazı kurtlarda evcilliğe yatkın genler varmış ve insan ateşi bulupta avını pişirip yemeye başlayınca kokuyu alan genetik olarak evcilliğe yatkın bazı kurtlar insanlara zarar vermeden bekleyip sadece yemek artıklarını yemek için insanların yanında gezmeye başlamış zamanla bu koruma kollama ilişkisine dönüşmüş falan kedilerin evcilleşmesi ise bin yıllar sonra mısırda falan tapınınca götleri kalktı tabi.çoğunlukla genetik olsa gerek yani


  • panthera onca  (02.02.14 21:49:09) 
Iki kedi ya da iki kopegin bile karakterleri farkli oluyor, kediyle kopegin cok farkli olmasi normal bence.

Burada da bonus bir video var:

www.youtube.com
  • crown  (02.02.14 21:50:17) 
kedilerin evcilleştirilmesi köpeklerden çok sonra.
ayrıca @misterturist de haklı, köpekler sürü hayvanıdır, liderini takip eder. kediler genellikle yalnız yaşar, arada sosyal grup oluşturdukları görülür ama bu bir sürü gibi bağlılık veya liderlik içeren bir şey değil, aynı ortamda birbirleriyle kavga etmeden, bazende birlikte uyuyup ısınma, birbirinin tüyünü temizleme gibi işleri yaptıkları sosyal bir grup şeklinde olur.

köpekler sahibini tanrı olarak görür, tanrı ona yemek verir, mutlu eder, yatak verir. kediler kendilerini tanrı olarak görür, kulları ona yemek verir, mutlu eder, istediğinde okşar falan.
  • r_u_h  (02.02.14 22:24:35) 
videodaki zavallı çarlinin sahibi çok salakmış. ben de onu 6 ay sonra görsem dönüp bakmam :P


  • mea maxima culpa  (02.02.14 22:48:35) 
kedi videosunun espri amaçlı yapıldığı çok belli...

kediler de gayet özlüyor sahiplerini. bizimkileri tatile giderken 3 günlüğüne vet.e bıraktık, geri döndüğümüzde deli oldular. kucağımızdan inmediler. miyavladılar da miyavladılar. evde nereye gitsek takip ettiler...

evet köpekler sahiplerine daha fazla düşkündür ama kedi düşmanlığı da yapmayın...
  • m e l t e m  (02.02.14 22:52:38) 
bugün ciğerdelen nikli arkadaş bir duyuru yazmıştı. kedileri evin içinde devamlı peşinde diye, aynen tarkan konserindeki hayranları nasıl tarkan'a yaklaşmak için kendilerini yırtıyorlarsa öyle yapıyorlar demişti.

www.eksiduyuru.com

valla benimkiler de aynen öyle. geceleri ayrı yatıyoruz sabah kalkıyorum tuvalete oturur oturmaz bazen teker teker bazen ikisi birden üstüme çıkıyor, kalkıyorum masaya bilgisayar başına geliyorum ufacık masa üstünde birbirleri ile cenk ediyorlar yer kapmak için.

bazen illallah bırakın beni Allah, peygamber aşkına diyorum.

ayrıca 1-2 günlüğüne gördükleri insanları 1 sene sonra gelsin hemen tanıyorlar. eğe sevdikleri bir insansa hemen kendilerini sevdreye çalıyorlar.

kedi efsaneleri fasa fiso.

hatta bu aralar sıkı çalışmam lazım. evde bunlar beni rahat bırakmıyor kitap açayım, klavye başında oturayım bişi yazayım diye dışarı çıkıp çalışıyorum. o kadar bunaltıcı bir muhabbet var.

yanıma gelmesinler diye başka odaya kitliyorum bunları. sonra vicdanım elvermiyor.
  • mea maxima culpa  (02.02.14 23:22:08 ~ 23:27:21) 
kediler karakterlerini biraz daha sahiplerinden bağımsız oluşturuyor sanırım ama köpekler, sahiplerinin teşvikiyle bu olayı halleder. kediler yalnız başına farklı kişilik sahibi olabilir ama köpek, insan tarafından yapılan eğitimle, sahibinin istediği gibi biri olmaya kediye nazaran biraz daha eğimli. bu yüzden genel anlamıyla kediler ile köpekler baya farklı karakterlere sahipler. bence bu, kedileri gözümde biraz daha öne çıkaran bir şeydir ama başkasına göre tersidir.

yalnız genel bir kanı var hani kediler nankördür, sahibine değil evine sadıktır gibi. ben bir gece evde olmayıp, döndüğümde daha apartman kapısının kapanmasıyla kapının önüne gelir, ki normalde hiç öyle her seste kapı önüne gelen bir tip değildir, eve girdiğimdeyse kapıda karşılar, 1-2 saat boyunca kucağımdan inmez, mırlar, kafa tokuşturur, türlü türlü kendi çapında şirinlikler yapar. bunu benim onun üzerinde kurduğum otorite sayesinde değil de (öyle bir otorite kurulamıyor pek kediler üzerinde) tamamen kendi isteğiyle yapması da ayrıca ilginç bir durum bence.
  • tonoto  (02.02.14 23:44:00 ~ 23:44:56) 
köpeğin haline ağladım lan. nasıl ağlıyor mutluluktan kıyamam. gidip köpeğime sarıldım hemen video bitince.

ama kediler öyle değil. daha doğrusu öyle de, umursamamazlıktan değil, "beni bırakıp nereye gittin lan sen bunca zaman" diye trip attıklarından. üç gün sürer o halleri, dördüncü gün bir sarılırlar sahiplerine. yerim.
  • mutevazi  (02.02.14 23:50:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.