[]

Yüzüklerin Efendisi'nde tanrı var mı?

mesela şu sahnede nasıl bizimkilerin olduğu yer çökmüyor:
www.youtube.com

yoksa gandalf büyü mü yapıyor orda?

edit: oha. "eru iluvatar" diye bi tanrı varmış. o mu yardım ediyor o zaman? filmde geçiyor mu hiç tanrının adı?

sadece "the silmarillion" kitabında mı geçiyor? bunun filmi gelecek mi?

 
gandalf efsunlu bir karakter olduğundan ötürü bulunduğu bölgenin çökmemesi normal.

tanrılar varlar ama ortamlara dahil olmayan, ekmeğinin peşinde koşan türdenler.
  • phoera  (31.01.14 02:49:52) 
silmarillion'un da her bölümünden ayrı film çekebileceklerinden kaçırmazlar o fırsatı kanımca.


  • phoera  (31.01.14 02:55:25) 
silmarillion'u çekemezler. çekselerde film gibi çekemezler. asıl mitoloji ve tanrılar orada ve çok felsefik, çok derin bir konusu var. şu anda ki teknoloji bence yeterli değil ve herkesin hoşuna gidecek bir hikayesi yok bence.

ha bir gün hakkıyla çekerlerse işe o zaman kaos yaşanır dünyada ermanoviç
  • GibsonRules  (31.01.14 02:56:00) 
eru -iluvatar elf dilindeki adı yanlış hatırlamıyorsam, sindarin'de olabilir- neyse, valar var, meleksi varlıklar, onlarla büyük müziği yaratıyor, oradan da evren ve orta dünya'nın da içinde buluduğu dünya yaratılıyor -ea mıydı neydi ya la?- yani tanrı kavramı var, ancak tolkien'in herhangi bir ilahi dinden etkilenmediğini savunuyor eserleri üzerinde çalışan araştırmacılar. bir de maiar -maialar- var yani, (valar: valalar, maiar: maialar) gandalf ve saruman da o maialar'dan işte. sahneyi izleyemedim durumumuz yoktu -hakkaten açılmıyor yutup :( - geri kalan sorularını bilmiyorum.


  • pasp  (31.01.14 02:58:55) 
tolkien etkilenmedim diyordur da aynı kızılderililerin yaratılış mitlerindeki gibi müzikle yaratıyor dünyayı.

gerçi ilahi din denilince kim ipler amerikan yerlilerini, üzüldüm şimdi.
  • phoera  (31.01.14 03:03:03) 
silmarillionproject.tumblr.com şöyle çizimleri yayınlanacakmış sanırım.
filmde de dikkat edersen arkadaki orklar da gömülmüyor. kitapta bir kısmının dağlara kaçtığı falan yazıyordu. tabi gandalf'ın maia olduğu gerçeği var bir de.

  • bass solo take one  (31.01.14 03:03:59 ~ 04:07:40) 
eru iluvatar'ın adı. sonra iluvatar'ın çocukları ve daha alt türden olanları var. tanrı baş melek ve melekler gibi düşün. aynı şey değil ama kafanda bir nevi canlanması için anlattım. gandalf bir istari. Olórin adlı bir Maia ruhu. biraz önce ki bahsettiğim melek şablonunda alt meleklere yerleştirebilirsin. ancak yanlış anlaşılmasın bu bir çok kademeden oluşuyor.

sorduğun soruyu araştıracağım tekrar ancak hatırladığım kadarıyla yüzük ve onun kötülüğünün yok olması ile ilgili bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam. ancak dediğim gibi tekrar bir araştırıp yazarım.
  • iorveth  (31.01.14 03:57:00) 
silmarillion yapı olarak okunması zor bir kitap olarak geçer. çok bilgi, çok isim ve taslak halinde kalmış bir metindir. daha sonra JRRTolkien'in oğlu, Chris miydi adı?, o derliyor notları ve metni öyle yayınlanıyor. o zamana kadar okuduğum en kronolojik ama en yorucu kitaplardan biriydi. hala da öyle ki aradan 10 yıl rahat geçmiştir. o arada ben de lineer zaman izlemeyen tonla kitap ve teori okudum, ona rağmen çok yorucu bir metin. ama çok öğretici. onun için halen daha Tolkien ertesi fantastik kitaplara tam manasıyla saygı duyamam (yalan söylüyorum, aslında zerre saygı duymuyorum). neyse bu karmaşık, çok karakterli, çok fazla bilgi dolu kitabı filme çekmek aşırı zor olur diye düşünüyorum ben de. bütün dünya mitolojisini ve dinlerinin inanışlarını bir filme sığdırmaya çalışmak gibi bir şey olur.
tanrıyı zaten diğer hobbitler, elfler, cüceler, orklar ve insanlar açıklamış. hatta orcların "yaratılış"/ortaya çıkış hikayesini ekstra severim. çok dokunaklı. tabii yanlış hatırlamıyorsam, ki şüpheliyim. (:

post-ed: NARNIA'yı asla post-Tolkien almam. o ayrı. CSLEWIS ve JRRTOLKIEN de kanka zaten.
  • fauxhumanitas  (31.01.14 05:54:22 ~ 05:55:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.