[]

Hitler sonrası Almanya'yı kim şaha kaldırdı ? ve Almanya'nın ödediği bedel.

bissürü hitler belgeseli izledim bu dallama hitler sonrasında almanya'yı kim şaha kaldırdı ? vikipedia'dan bakıyorum hitler gittikten sonra yine naziler gelmiş en üst makamlara. bunlart tamamen ne zaman temizlendi almanya'dan ?

birde hitler'İn yaptıklarından sonra almanlar diğer devletlerden özür diledimi ? maddi olarak nasıl bedeller ödediler ?


 
hic bi zaman temizlenmedi abi. temizlense ne yazar. o adamlarin kurdugu sirketler ya da naziler sayesinde guclenen sirketler almanya'yi saka kaldiran sirketler zaten. biraz arastirirsaniz gorursunuz buyuk alman sirketlerinin otomotivden bankaciliga beyazesyaya giyime kadar hepsi ya nazilerin kurdugu sirketler, ya batmak uzere olup nazilerle calistigi icin guclenen buyuyen sirketler.

ulke olarak ozru bilmiyorum da bu sirketlerin bir kismi hala ozur dilemis degiller. tazminat odemis olmayan sirketler var..
siemens vw hugo boss thyssen krupp vs bunlari bir arastirin.. daha cooook var. olum kamplarini kimler kurmus o insanlarin yakildigi firinlari kim uretmis bakin. bunlar hitler olunce bir anda yok olmadilar, devam ettiler ve bugunku almanya yi almanya yapan sirketler oldular.

deutsche bank in hikayesini hatirliyorum da.. auschwitz in insaasi icin nazilere kredi veren banka bu arada, ve bunu 1999 da acikliyor. 15 sene once sadece. cok ayrintilar var aklimda ama savastan sonraki kismini anlatayim boluyorlar bankayi 10 ayri bankaya. bunlar sonra 3 bankaya birlesiyor gene. sonra gene deutsche bank oluyo 50li yillarin sonunda. saka gibi resmen.

neyse.. almanlarin hayvan gibi borcu vardi zaten. borcun yarisini sildiler ingilizler amerikalilar diger yarisini da odeme plani tarzi bir sey yaptilar heralde oyle hatirliyorum. ee sonra urettiler ihracat yaptilar parayi kirdilar..

uzun zaman oldu okuyali boyle hatirliyorum yanlisim olabilir
  • babamasoliimbananickaldirsin  (30.01.14 07:58:19 ~ 07:59:21) 
abd dünya kadar yardım yaptı almanyaya ikinci dünya savaşı sonrasında baya akıllıca değerlendirdi onu almanlar da. babamasoliim'e ekliyim onu da.


  • tescillimarka  (30.01.14 08:06:14) 
Konrad (Hermann Josef) Adenauer'dir. Başkaları da var ama savaş sonrarı en önemli işleri bu adam rayına sokmuştur.
Not: Ihtiyar bir evsahibimiz vardı, söyle demişti: biz tam on yıl günde 3 patatese çalıştık. Anladın!

  • gece lampulu  (30.01.14 08:14:15 ~ 08:15:38) 
Amerika sırf insanlık namına dünyanın bir ucuna (amerikaya göre bir ucu) asker indirip savaşa katılır mı sence? Nazilerin sonunu sadece amerika değil rusya getirmiştir. Leningrad direnişinde ruslar normandiya çılartmasından mislice kayıp vermiş ve resmen nazilerin rusyayı işgali durdurmuştur. Bundan sonrası tam bir köşe kapmaca. Amerika ve rusya nazilerin boşalttığı cepheleri resmen kapışmıştır öyleki rusya leningrad'dan berline kadar olan yerlerin tamamını topraklarına katmış hatta amerika ile o kadar burun buruna gelmişlerki avrupanın ortasına o utanç duvarını çekmişlerdir.

Amerika'nın bu işten çıkarı neydi peki? Doğal kaynaklar açısından öyle çok ahım şahım bir yer olmayan yıkılmış almanya'yı kurtarmanın karşılığı muazzam bir teknoloji ve ar-ge alt yapısının ve dolayısı ile beyin göçünün amerika'ya yönlenmesidir. Şöyle düşün ülken yıkılmış herkes senin ırkından nefret ediyor, bir yandanda daha büyül bir baskı komünist rejim geliyor. Alternatifin ise özgürlükçü amerika. Sen olsan hangi tarafı seçerdin? İşte böyle böyle bütün bilimadamlarını toparladılar. Bu beyin göçünün en bük meyvesinide 69 yılında ay'a ayakbasarak aldılar. Almanya'nın başarısını. Arkasındaki güç amerika'dır. Hatta şöyle bir bilgi daha vereyim amerika'nın avrupadaki en büyük askeri üssü almanya'dadır ve hala devam edip etmediğinden emin değilim ama savaş sonrası alman ordusunun kapasitesinin ne olacağına da amerika karar vermeye başlamıştır. Yani almanya öyle kafasına göre asker istihdam edip tank üretemez.
  • naughtyfisherman  (30.01.14 08:24:45) 
naziler cephe mephe boşaltmadı, ruslar ve amerikalılar savaşa savaşa her adımda kan dökere berline kadar geldiler.

ABD almanya sonrası tüm nazi dönemi patentleri üstüne aldı, teknolojik gelişmeleri bilim adamlarını vb amerikaya taşıdı. Rusya ise fabrika parçasına dek soydular.
  • efrasiyab87  (30.01.14 08:30:23) 
peki hitler sonrası nazi olmayan ilk başbakan kimdi ? ve seçim kaç yılında yapılmıştı ?


  • fuskiyenin oglu  (30.01.14 08:31:03) 
bence olaya yanlış bir bakış açısı ya da algı var. nazi döneminde, nazi partisi o kadar büyümüştü ki ülkenin önde gelenleri hep nazi üyesiydi. yani nazi üyeliği standart bir şey gibiydi.

ülke savaştaydı sonuçta. burada hem kendi çıkarları için hem ülke çıkarları için ülkenin önde gelen pek çok kuruluşu naziliydi.

ama nazi deyince akla hemen savaş veya holokost gelse de, her nazi üyesini insanlık suçuyla suçlamak abes olur. örneğin valkyrie operasyonunda hitlere darbe yapıp onu öldürmeye çalışan subaylar da nazi üyesiydi, hatta bazıları üst kademeydi. ya da nazi deyince bugunkü anlamla antisemitist, faşist, hitler sevdalısı insanlar gelse de kanaatimce o gün nazi üyesi insanlar konjektürden ötürü nazi üyesi oluyorlardı. anti semitist, aşırı milliyetçi veya hitler hayranı oldukları için değil. tabi bunlar arasına holokosttan ya da savaştan bizzat sorumlu olanları katmıyorum. demek istedim nokta, nazi üyesi değilseniz kazanamıyordunuz o dönem.

özür konusunu tam net bilmiyorum. bazı iddialar toplama kamplarının içeriğinin sadece üst düzey kişilerce bilindiğini söylüyor. ha pek tabi bu doğru olmayabilir.

mesele deutsche bank aushwitz için kredi vermiş. ama benim bildiğim kadarıyla o zamanlar çok popüler olan her ülkede var olan çalışma kampı mantığıyla kurulmuş kamplardı bunlar. bu kampların daha sonra veya en baştan itibaren ölüm kampı olarak planlanması yani insanların sistematik olarak yok edildikleri bir yere dönüştürülmesi veya salt bu amaçla yapılmasında mesela kredi veren bankanın bilgisi ya da ne bileyim orası için gerekçler üreten bir fabrikanın bilgisi var mıdır bilmiyorum. herhalde hiç bir zaman da bilinmeyecek bu.

olayın savaş sonrası boyutunda şöyle bir pislik var, mesela nazi üyelerinin pek çoğu beyin göçü yaptı amerikaya. bunlar arasında gerçekten masum pek çok insan var. yani onlar sadece nazi üyesiydi, ama yaptıkları bilimsel çalışmalar veya başka tür çalışmalar (örn. mimari) nazi'nin güçlenmesiyle veya insanlık suçu işlenmesiyle alakalı değildi.

fakat örneğin mengele gibilerinin varlığı gün yüzüne çıkarılmadı. belki mengele'nin ölümüyle ilgili bilgiler çıktı sonradan ortaya, ama mengele gibi bizzat insanlık suçu işlemiş ya da işlenmesine bilinçli olarak katkıda bulunmuş pek çok kişi yargılanmadan, ceza almadan amerikanın kanatları altına alındı. işte bu iğrenç bir şey.
  • antonin artaud  (30.01.14 08:55:45 ~ 09:01:42) 
@antonin artaud son paragrafla ilgili: deutsche bank hadi tamam.. bilememis olabilir. siemens insan yakmak icin degil belki ekmek pisirecekler diye uretti firinlari. peki ya calisma kamplari icin tonlarca zehirli gaz ureten sirket icin ne dusunuyorsunuz? bunu ureten sirket insanlarin calistigi bir kampa biz neden on binlerce litre zehirli gaz satiyoruz diye dusunmemis midir hic?

edit: son paragraf degil sondan 3. olmus
  • babamasoliimbananickaldirsin  (30.01.14 09:03:32 ~ 09:04:40) 
bu konuyu kesinlikle daha doğru bilgi vererek yanıtlayanlar olacaktır, pek tabi o gazın üretilme amacını biliyorlarsa ve üretmeme fırsatları varsa, buna rağmen üretiyorlarsa, pek tabi o insanlar da insanlık suçunun bir parçası.

benim bahsetmek istediğim nokta ziyadesiyle şuydu ki, savaş dönemi herkes kağıt üzerinde naziliydi. ülkenin ileri gelenleri. birincisi, hitler despotluğu doruk yıllarına ulaşmamışken yani daha muhalefet varken, neredeyse bütün muhalifler ya öldürüldü ya da toplama kamplarına gönderildi.

hal böyle olunca bir korku imparatorluğu başladı, gestapo ve ss'in öncülünde. muhalefet bitti.

ikincisi ise ülkede kazanmak için nazi ile iş yapmanız gerekiyordu. mesele filmiyle de çok meşhur olan oskar shindler de bir nazi üyesiydi, hatta fabrikası, cephe için üretimler yapıyordu. oskar shindler için bazıları kahraman bazıları ise iş işten geçtikten sonra yahudileri kurtardı der. gerçekliğini bilemeyiz. ama mesela oskar shindler diyelim ki, filmde olduğu gibi, toplama kampları gerçeğini gördü ve aklına bir plan geldi. naziler için üretim yapacak ama bu sayede 2 bin kişinin hayatını kurtaracak. iki ucu boklu değnek gibi bir durum. adam nazilere yardım ediyor, çünkü eli mahkum gibi bir şey bir yandan, ama öte yandan da 2 bin küsür kişinin hayatta kalmasını sağlıyor.

ya da operasyon valkyrie'deki gibi. hitler'e karşı suikast planları vardı. tabi tarihin o boyutunu da bilmiyoruz. mesele valkyrie operasyonu başarılı olsaydı, yönetim hitler'i mi devirecekti sadece yoksa faşist, insanlık suçu işleyen bir rejimi mi? belki valkyrie'yi yapanlar sadece hitler karşıtıydı, yani hitler ölseydi bile toplama kampları faaliyetlerine devam edecekti.
  • antonin artaud  (30.01.14 09:16:17 ~ 09:19:18) 
almanya israile milyarlarca dolar tazminat ödedi soykırım nedeniyle. hala daha ödüyor olabilir.


  • kelepir  (30.01.14 09:33:24) 
Olayi o gunun kosullarinda degerlendirman gerekir. Bugun itibari ile bildiginiz gercekler o gunlerde insanlara fazlasi ile carpitilarak, saklanarak ya da abartilarak ulasiyordu. Zaten nazi almanyasinin bu kadar genis kitlelerce benimsenmesinin nedeni de bu propagandaydi. Yani "ulan hepiniz oradaydiniz be" demek dogru olur ama biraz haksizlik olur. Bence bu konulara merakliysan ve okumadiysan goebbels hakkinda bisiler oku mutlaka. Hayati falan degil ama yaptiklari uzerine akademik bisiler.


  • naughtyfisherman  (30.01.14 10:01:46) 
@naughtyfishermanekşi Goebbels kim ? tr.wikipedia.org bu mu ?


  • fuskiyenin oglu  (30.01.14 10:32:35 ~ 10:33:12) 
göbbels bu evet. ayrıca bildiğim kadarıyla alman hükumeti israil'e her yıl bütçesinden belli bir oran ayırmak zorunda ve yine bildiğim kadarıyla bunun sona erdiği bir tarih yok.


  • uckac  (30.01.14 11:57:39) 
Evet aynen o goebbels! Alman halkinin anti-semitist nazi ideolojisinin pesinden suruklenmesine yonelik propagandalarin hepsi bu adamin işidir. Sonuçlari her ne kadar çok trajik olsada hukumetlerin halki istedigi gibi manipule edebilmesi adina bugune kadar gelmiş geçmiş en başarili iletisimcidir. En one cikan soylemi;
"bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız insanlar ona o kadar fazla inanırlar. hıristiyanlığın bu kadar etkili olmasının sebebi 2000 yıldır aynı şeyi söylüyor olması."dir.

Hatta recep tayyip erdogan'nin bazi gercekleri israrla carpitarak soylemesini de bu adamin taktiklerini kullaniyor olmasina yoranlar hic de azimsanmayacak kadar coktur.
Orn; camii de icki ictile & basortulu kadinin uzerine işediler.
  • naughtyfisherman  (30.01.14 13:12:31) 
Onu bunu bilmem de gerçekten ilginç bir hikaye okumak istersen google'a " brezilya ikiz nazi" yaz. Okuduklarından şok olacaksın. ;)


  • naughtyfisherman  (30.01.14 17:20:52) 
bu arada yahudi ve israil kismini yazmis herkes. abi tamam da insan ölmüs sen onun ogluna torununa ya da onlarin kurdugu devlete para versen nolur. para nedir ki? ben seni oldureyim sonra torununa milyon milyar dolarlar vereyim ne yazar.. adalet yerini bulmadi yani. bulamaz da hic bir sekilde isterse almanyayi bolsunlar 4e birini yahudilere birini zencilerin torunlarina birini homoseksuellere birini cingenelere versinler yine adalet olmaz.. yok iste yahudiler israili kurmus cok guclenmis bilmem ne. sanki olen yahudilar guclendi aq.

bu arada zencileri homoseksuelleri cingeneleri dusunen kimse yok tabi onu da esgecmeyelim.

berlin'de yahudi aniti -ki ironik bir sekilde olum kamplari icin zehirli gazi ureten sirket bu aniti yapacakti, olay oldu bu sirketin o sirket oldugu ortaya cikinca, yapmasinlar vs muhabbeti olmustu heralde sonra neyse hadi yapalim da bedava yapalim dediler, yahudiler de inanilmaz bir olgunluk gostererek yapmalarina izin verdi- var. o anitta ve yahudi muzesinde almanlarin yaptiklari saygisizliklari gordukten sonra hic bir saygim kalmadi almanlara. sevgim zaten yoktu.. dedelerinin torunlari olduklarini dusunuyorum. midemi bulandiriyorlar artik yuzde biri disinda. o yuzde biri de denk gelirse tabi. sozlukte almanci cok var kendini alman olarak goren almanlarin tasagini yiyen ben onlari anlayamiyorum zaten su basit seyleri nasil goremiyorlar. adamlar o kadar yaptiklari insanlik disi seylerin ustune bir de o sirketlerin isimlerini bile degistirmemisler. heralde yikip yakicak halleri yok fabrikalari ama insan ismini degistirir lan? nazilerin isimlerini yasatiyorlar o sirketlerde calisabilmek icin gotlerini yirtiyorlar o sirketler sayesinde ekmek yiyorlar. bundan daha mide bulandirici bir sey yok benim gozumde

hassas oldugum bir konu uzun yazdim kusura bakmayin

ozet gec pic diyenler icin: almanlarin mina koyum.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (30.01.14 20:31:19) 
@freekara aslinda haklisin ama.. bizzar gorunce yaptiklari saygisizliklari.. igrenclikleri.. bu konuda cok hassasim. dogru yahudiler bile bu kadar ustunde durmuyor o anitin yapilmasi konusunda dedigim gibi.

atiyorum biz yapmis olsak, atiyorum ermeni soykirimi kanitlansa tamam kesin yapilmis.. turkiye'de anitlar yapilsa.. oraya geziye giden turk cocuklarinin o anitin ustune cikip oyun oynadigini gorsem tasak gectiklerini gorsem aynen barbar turkler derim.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (30.01.14 23:00:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.