[]

French Press Kahve en iyi nasıl yapılıyor?

Merhaba arkadaşlar, French Press ile Kahve yapmaya yeni başladık.
Siz nasıl yapıyorsunuz, özel olarak dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Hangi kahve türünü seçmeliyiz. Uygun fiyata nereden alıyorsunuz gibi sorularım var.
Cevaplarsanız sevinirim :)

 
kaliteli kahve aldıktan sonra nasıl yaptığın çok ufak şeyler değiştirir. işte kaynar su koymayacaksın kaynadıktan sonra bir yarım dakika kadar beklemiş suyu tek seferde değil de önce bir yarısını iki dk sonra da diğer yarısını koyacaksın falan fişmekan acı istersen çok demlersin hafif istersen az falan deneye deneye bulursun.

ben eskiden hazır çekilmiş kahve alırdım ama afedersin en kalitelisi bile bok gibi yani sanırım onların. çekirdeğini alıp kendin çekersen çok daha lezzetli olur ama önerebilecek kadar bilgili değilim zira kendi kullandığımın bile kalitesini tam bilmiyorum ama hazır çekilmişten güzel orası kesin.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.01.14 21:15:43) 
sinbo'nun kahve çekme makinasi gayet fiyati iyi performansi da iyi. işini görür.


  • kobretti  (28.01.14 21:25:06) 
tchibo'da 100gr 4-4.5 lira. hafif ya da sert olanları sor, yardımcı olurlar. deneyerek sevdiğini bulursun.


  • unalub  (28.01.14 21:44:31) 
tchibodan al kahveni. guatemala grande. git bi tadına bak seversin. ama benim sana önerim ki bunu uzun süre french press kullanmış biri olarak diyorum çok da heveslenme. en kötüsünden örneğin yakınlarda rossman mağazası varsa 30 tlye filtre kahve makineleri var ki ben kullanıyorum gayet yeterli başlangıç için.


  • kablelvuku  (28.01.14 21:45:42) 
Öncelikle kendimize bir adet değirmen alıyoruz ki taze kahve çekip direk yapabilelim çekilmiş kahvenin tazeliği max 2 saat içinde biter. Mümkünse sinbo gibi çelik bıçaklı olanlardan değil onların kahve tadı üzerinde etkisi iyi değil burr(değirmen tipi) olursa çelikte olsa olabilir Delonghi KG79 gibi. Ama bunun dışında Hario Skerton, Porlex vb. dışardan gelen ürünler son olarak da Sözen olabilir. Sözen aslen türk kahvesi için üretildiğinden komple ayar vidasını çıkarınca anca french press ayarına gelir. O bile hatta ince kalabilir el yapımı olduğundan her sözenin kendine has oluyor.

İhtiyaçlar
-Mutfak Tartısı
-kronometre

Şimdi French press en kalın öğütme ile yapılan kahve çeşidimizdir google dan "french press grind" diye aratırsanız kalınlık hakkında daha net fikirleriniz olur.

300 ml bir french press için 17,5-18gr kahvemizi öğütüyoruz uygun kalınlıkta French pressimizi önce sıcak suyla ısıtıyoruz. sonra içini kupkuru olacak şekilde kağıt havlu ile silip öğütülmüş kahvemizi içine koyuyoruz. Daha sonra 93-95 Santigrad derece olan suyumuzu (kettle attı 30 saniye bekledik asla direk kaynar dökmüyoruz kahve yanar) yalnızca kahvemizin üstünü biraz geçecek kadar yavaş yavaş dairesel hareketlerle boşaltıyoruz. Kahve hafif böyle köpük köpük olacak hemen kronometremisi çalıştırıyoruz. 1 dakika kadar bekleyip(kronometreyi durdurma) kalan suyu yine ağır ağır dolaştıra dolaştıra döküp 300 ml ye ulaştığımızda french pressimizin kapağını kapatıp bekliyoruz. Yaklaşık 3,5-4 dakika arası bekleyeceğiz (totalde 5 etti). Bu süreçte kahveyi içeceğimiz fincanın içine de sıcak su koyuyoruz o da ısınıyor. Dakika dolduğunda bastırıyoruz kahvemizi içiyoruz.

Şimdi bu benim de kullanıdığım klasik yöntemlerden biri. Kahve daha doğrusu en iyi kahve dediğiniz zaman göreceli bir kavram oluyor. Ancak French press te değişkenler çok değil. Isıtmalar ve su sıcaklığı sabit hep böyle yapmalısınız.

Kahveyi ince öğütürseniz acı, kalın öğütürseniz tadsıza gider.
Bekleme süresini uzatırsanız acı, kısaltırsanız tadsıza gider.

1 Dakika bekleme olayı blooming dediğimiz olay için aslen Chemex veya Hario Drip tarzı drip yöntemlerde kullanılır kimisi frenchte kullanmaz ben kullanıyorum. Size kalmış tadı koyulaştırır bu. Kimisi suyu full doldurduktan sonra metal olmayan bir nesneyle(tahta/plastik)kahve tanelerini şöyle bir karıştırır iyice kendilerini versinler diye . Kısaca yöntemlerde farklılıklar var siz acılığa lezzete göre kendi sistemlerinizi geliştireceksiniz, bir tek genel geçer kural var her seferinde yalnızca tek bir şeyi değiştirin. Yani hem öğütme kalınlığını hem bekleme süresini değiştirmeyin.

French pressle her kahve giderde ben Colombia Mesa de los Santos seviyorum iyi oluyor.

taze kahve için kahvefabrikasi.com
  • wallcan  (28.01.14 21:51:32) 
kahve çekmek eziyetli falan değildir, zaten taze taze çekip içtikçe farkı anlayacaksın ve hazır çekilmiş almayacaksın. öğütücü alırken incelik ayarı yapabilen bir şey tercih et mutlaka.


  • falafila  (28.01.14 21:59:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.