[]

Apple bir Yazılım şirketi mi? Yoksa bir Donanım şirketi mi?

Yazılım ise neden?
Donanım ise neden?



 
her ikisi de

yazilim cunku mac os x / ios vs.
donanim cunku iphone/ipad/imac falan filan

adamlar sana anahtar teslim cozum sunuyorlar. cihazi aliyorsun icine genel ihtiyacin olan yazilimi da koyuyorlar

30 yasindalarmis bu arada www.apple.com
  • exlibris  (27.01.14 15:00:12 ~ 15:13:46) 
donanım diyemeyiz. son tüketiciye yönelik tasarımcı bir şirket bence. tasarlıyor, parçaları farklı firmalar üretiyor ve onları en uyumlu şekilde bir araya getiriyor. bence yazılım daha ağır basar. donanım diyebileceğimiz ürün, iphone, ipad ve mac'ler işlemcileri, ana kartları, ekranları hep farklı donanım firmaları tarafından üretiliyor. tek ortak noktaları sadece bu sistemlerde kullanılabilen yazılımları :)


  • andy kaufman  (27.01.14 15:10:13) 
cevaplar jobs filminde.


  • cha  (27.01.14 15:26:31) 
apple abartılmış balon bir şirket.


  • namus ninjası  (27.01.14 15:29:22) 
Bal gibi de donanım şirketi yazılım şirketi olmasının yanı sıra.

Aldığın ürünün üzerinde elma var mı yok mu? Mac pro'yu alan adam intel işlemcili diye almıyor, mac diye alıyor.

Parçaları başkaları yapıyor olması bunu değiştirmez. O zaman Mercedes, BMW, Audi falan da otomotiv firması değil, onlar yapmıyor bütün parçaları.

Adamlar ünlü bir yazılımcının dediği "donanımını kendi yapmayan, iyi bir yazılımcı olamaz" tadında bir laf vardı, onu felsefe edinmişler. Bir yerde izlediydim.
  • burfak  (27.01.14 15:58:31) 
apple komple bir ürün ortaya koyan bir şirket. donanım şirketi değil demek ayıp olur. çünkü donanıma tasarımla hayat veren bir şirket.

sağdan soldan parça alıyor üretiyor demek, komik olur. küreselleşmeyi ve herkesin uzman olduğu konuda üretim yaptığı bir sanayileşme gerçeğini kabul etmemek olur.

intel, amd, qualcomm,arm gibi şirketlerin ulaştığı kaliteli ve üst düzey ürünler mevcutken apple, htc, dell gibi firmaların cpu, gpu gibi ürünleri üretmesini beklemek ahmaklık olur.

apple bir fikirle çıkar ortaya, "ben telefon üreteceğim ama insanlar dokunarak kullanacak, uygulama geliştiriciler bu telefon için 3. parti uygulamalar geliştirerek bir çok ihtiyaca cevap verecek yetenekleri kazandıracak."

oturur nasıl bir yazılım geliştireceğini, bu yazılımın koşacağı donanım ve yan bileşenlerini belirler. gider donanımları(lcd ekran, cpu, storage vb.) sağlayacağı üreticilerle görüşür ve bir kaç tanesini bir araya getirirek ürün tasarımını gerçekleştirir.

seri üretim için gider foxconn gibi şirketlere "al bak benim ürün tasarımım(iç donanım diziliminden, kasa yapısına kadar) bu, malzemeler bu üretim standartlarım bu. şu kadar zamanda bunu üretebilir misin?" onunda işine gelir, yapabileceğine ve kar edeceğine inanırsa yapar. apple ürününü pazarlar, kar elde eder montaj yapan şirket'de parasını alır.

bu sebeple, hem donanım hem yazılım şirketi olduğu için; bütünleşik ürün şirketi diyebiliriz.
  • coder6006  (27.01.14 16:01:33) 
hem donanım şirketi hem de yazılım şirketi.

"parçaları başkaları yapıyor o zaman donanım şirketi değil" demek de saçmalığın daniskası. her şeyini sıfırdan kendisi yaratması gerekmiyor donanım şirketi olabilmesi için.
  • cthulhu  (27.01.14 16:36:43) 
Bu konu ile alakalı Steve Jobs'un hem otobiyagorafi kitabında hem de bir çok röportajında referans gösterdiği bir söylem vardır. Bu sözü söyleyen kişi bütün bu personal computer furyasının başlamasına neden olanların başında gelen Alan Kay diye birisidir. Bu Alan Kay abimiz yıllar yıllar önce şöyle buyurmuş;

"People who are really serious about software should make their own hardware."

Iphone lansmanının yapıldığı keynote videosunun da 34:05 'e gidersen sen de kendin duyabilirsin.
youtu.be

Son tahvil de ise apple kendini hardware firması olarak konumlamıştır çünkü hem mobil cihazlar için hem de personal computer'lar için yazılımlar artık tamamen ücretsiz hale gelmiştir. Yazılımdan para kazanmıyorsa o zaman bir yazılım firmasıdır demek doğru olmaz.

Gel gör ki apple tam bir kam emici olduğu için aslında yazılımlarını ücretsiz vererek kullanıcıların hardware'lerini uzun dönemde kullanılmaz hale getirip bu ürünleri yenilemeye zorluyor.

Iphone'da denenen ve büyük başarıya ulaşan bu strateji artık tüm apple ürünlerinde uygulanıyor.

Şöyle eskiden sen bir imac alırdın ve bunun içinde yazılımı da gelirdi. sen bu yazılıma uygun 3rd party yazılımlarını da kurar buna göre kendine bir sistem yaratırdır. Bu sistemi hardware'in başına bir şey gelmediği sürece yıllarca kullanabilirdin. Çünkü operating sistemin belli buna bağlı olarak çalışan 3rd parti yazılımların belli, major bir değişiklik olmadığı için sistem sağlıklı çalışırdı.

Şimdi ise durum şöyle, sen bilgisayarın alırsın içinde OS ile birlikte gelir sonra sen de buna uyfgun 3rd party yazılımlarını kurarsın ve işini görürsün. Sonra birden bire apple der lki buyrun size yeni OS hemde ücretsiz. Sen ilk başlarda dersin ki ya ne gerek var benim ki çatur çutur çalışıyor bana ne kurmam ben. Sonra bir bakarsın ki senin işini yaptığın 3rd party'ler birer birer update'ler yayınlarlar ve seni de bu update'leri yapmaya zorlarlar. Sen 3rd party yazılımları update edebilmek için OS'ini update etmek zorunda kalırsın sonra 3rd party'leri update edersin sonra bir bakarsın ki senin o çatur çutur çalışan bilgisayarın bir kağnıya dönüşmüş. İş yapamaz hale gelirsin ve gider paşa paşa bilgisayarını yenilersin.

Iphone'larda bugüne kadar olan buydu şimdi diğer hardware'lerde de bu stratejiyi uyguluyorlar. Eskiden 5 yılda bir bilgisayarını yenilerken artık 2 yıl sonunda küfür eder hale gelmenin nedeni bu.

biraz uzun oldu ama durumu açıklamıştır.
  • naughtyfisherman  (27.01.14 17:48:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.