eklemeyi unuttuğum bir detay daha var. araştırıp anlatacağım sonuca ulaşman biraz uzun süreceği için burada anlatayım;
şimdi, ses dalgaları mikrofonlar ya da çeşitli alıcılar(magnetik ya da piezo falan) vasıtasıyla elektrik dalgasına çevirilip o şekilde kaydediliyor. buna analog kayıt deniyor. genelde 2 - 24 kanal arası magnetik teyplere kayıt yapılır.
analog kayıtta, ekipmanların kendi ürettiği elektrik gürültüsü ve satürasyon hariç sinyalde bir bozulma olmaz. yani sinyalin yumuşaklığı korunur.
80'lerden itibaren, özellikle 90'lardan itibaren, analog-dijital çeviricilerin kalitelerinin artması, non-lineer edit imkanları ve kapasite durumları neticesinde analog kayıt yavaş yavaş terk edildi.
analog-dijital çeviriminde sesi oluşturan sinüs dalgaları, kendinden daha küçük kare dalgalar şeklinde ifade ediliyor. örnek için eklediğim resme bakın. ( git:
www.penstarsys.com 
)
bu kare kare olma durumu, seste kesinlikle istenmeyen bir durum. hiçbir enstrümanın üretemeyeceği bir sinyal. doğal değil ve genelde kötü duyulur.
analog-dijital çeviriciler ne kadar kaliteli olsa da, o kareler ne kadar küçülse de yine de varlar. dolayısıyla bahsedilen o soğukluk ve sertliğe biraz da bu sebep oluyor.
babaanneye anlatır gibi anlattım sanırım.