[]

Sizce kötü mü?

Ben kitap okumayı sevmiyorum. Şimdiye kadar çok fazla kitap bitirmişliğim yok. Zorlasam 1 veya 2 kere kitap bitirmişimdir. Onun yerine film, bulabilirsem tiyatro seyretmeyi daha çok severim.

Sizce bu çok kötü birşey mi? Kötüyse neden kötü olduğunu söyleyebilir misiniz?


 
kötü değil, eksik dersen daha doğru olur. sonuçta bu iş genel kültür ile alakalı ve hepsini belli bir seviyede tutmak lazım. yarın öbür gün hangi ortamda kimlerle karşılaşacağını bilemez insan.


  • pluto the planet  (26.01.14 16:36:24) 
Kitapların okuyucuyla daha özel bir bağı var. Ve çok sağlam öyküler/durumlar var henüz filmleşmemiş ya da tiyatrolaştırılmamış.

Çok kötü bir şey mi? Yooo, dünya bunca kötülükle doluyken.
Ama kitap okumak zihni eğitiyor, konsantrasyonunuzu, o süreçte daha derin düşünmenizi sağlıyor. Artıları fazla.
  • sharon and hope  (26.01.14 16:40:30) 
önce neden sevmediğine bakmak lazım. kitap okumak maalesef küçüklükten kazanılan bir alışkanlıktır.

yazıları aklında görsel birer imgeye dönüştürme kısmında insanlar sıkıntı yaşar. bunun nedeni ise hayal kurmamalarından kaynaklanır. ayrıca okumak için meraklı olmak gerekir. kitap sevmek herkesin edinebileceği bir duygu değildir evet, ama kitap okumayı sevmemek çok iyi olmayan bir düşüncedir ve üzerine gidilmelidir.
  • thracian  (26.01.14 16:41:56) 
  • compadrito  (26.01.14 16:43:36) 
@sharon and hope
Peki bu dediklerinizi filmle, tiyatro ile yapamaz mıyız? Yani filmle zihnimizi eğitemez miyiz, konsantrasyonumuzu, derin düşenmemizi sağlayamaz mıyız?

  • Barbaros59  (26.01.14 16:44:20 ~ 16:45:01) 
gün gelir, kendinizi yüzeysel hissedersiniz. sizi rahatsız eder bu yüzeyselliğiniz. bi türlü sebebini de bulamazsınız, bilemezsiniz. kendiniz üzerinde bi deney yapın. bir kaç kütüphane gezin. biraz zaman geçirin kütüphanelerde. ne hissedeceğinize bi bakalım. sonra gene konuşuruz.


  • compadrito  (26.01.14 16:47:36) 
@Barbaros kitap filmden çok daha yavaş ilerliyor. O sebeple daha derinleştiriyor düşüncelerinizi, sindire sindire. Film size sunulan bir şey, zihinde anlamlandırmanız gereken şeyler kitapta olduğu kadar fazla değil.

Ayrıca kitaptan kastedilen sadece roman mıdır? Ben en son Sartre'ın biyografisini okumuştum, yaptığım sadece kitabı okumak değildi tabii ki, metinler arası gezinip durmuştum. Arada ilgili belgesel bulmuştum, arada bağlantı kurduğum bir film olmuşsa onunla ilgili araştırmalar yapmış ve filmi tekrar izlemiştim.
  • sharon and hope  (26.01.14 16:52:12) 
Kotu oldugunu dusunuyorum epey. Dah dogrusu keske hemen sevmiyorum diyip kapatmasaniz da okusaniz diye temenni ediyorum.

Kelime hazmesi kisitlayan, genel kulturu setleyen ve kendini dogru ifade edebilme yetisini bastiran bir durum kitap okumamak. Bir de kacirdiginiz oyle dunyalar var ki, izlemekle olacak gibi degil yani asla esdeger olmaz zihninizdeki insaa ettiginize benzemez.

Zamanla eksikligini hissedersinir muhakkak bir de, sevmemeniz de ilgi duydugunuz bir konuda bir kitap okumamisliginizdandir diyorum. Zorunluluk da degil elbette ama okusaniz iyiydi.
  • elmali kurabiye  (26.01.14 17:03:17) 
kitap okumak kötü veya iyi bir şey olarak adlandırılamaz, kitap okumadan kendini geliştirebiliyorsan eğer ya da kültür seviyeni artırabiliyorsan, düşünebiliyorsan çok da büyük bir eksiklik değil.

ama sadece kitaplardan öğrenebileceğin çok fazla şey var, onları nasıl edinirsin bilemiyorum.

mutlaka ilgini çeken bir tür vardır, emin ol kitap okuyan çoğu kişinin derdi 'oturayım kendi kendime psikoloji konusunda eğitim vereyim, felsefenin dibine vurayım' değil, sevdiğin bir tür olur mesela fantastik kurgu, açar okursun bu senin iç dünyana bir renk katar, misal ben post apokaliptik şeyleri seviyorum, bunu okumak da bana bir yükümlülükten ziyade bir zevk gibi geliyor, açıyorum okuyorum bu kadar basit yani.

elime örneğin bir das kapital versen 'bu ne lan benim ne işim var ekonomiyle filan' der atarım bi kenara.

ama işte das kapital okuduğun zaman harbiden çok şeyi anlarsın, en azından dünyanın niye böyle olduğunu ve bu dünyanın alternatifinin nasıl olabileceği gibi şeyleri.

şöyle genel bir örnek vereyim, trainspotting'i çok yüksek bir ihtimal izlemişsindir, ben de izledim, sonra açtım kitabını okudum ve şunu farkettim ki filmi, kitabının trailerı gibi bir şey, çok kısa ve bir çok şey atlanmış, gösterilmemiş.

kitap kısıtlamaların dışında sunar her şeyi, film ve tiyatro hiç bir kısıtlamaya takılmasa bile zaman kısıtlamasına takılır ve kitap kadar güzel yansıtamayabilir.

bir de kitap insanın zihnine daha çok işler ama bir film bu kadar kalıcı olmaz, uçar gider kafandan.
  • Mackinaw  (26.01.14 17:09:16 ~ 17:17:42) 
@Machinaw
Ben de onun gibi birşey söylüyordum. Yani insan kitap okumadan da kendini geliştiremez mi? Konunun dışına çıkmak gibi birşey olacak ama yani mesleğiyle ilgili bir kitap okuyorsa aynı bilgiyi görsel yayınla elde edemez mi?

  • Barbaros59  (26.01.14 17:19:00) 
abi işte elde edersin etmesine de, bi kitaptan elde edebileceğin kadar elde edemezsin.

sonuçta derinlik açısından dağlar kadar fark var bi film ve bi kitap arasında, kitap daha sağlam anlatır derdini ama aynı kitabın filmi bu kadar güzel anlatamayabilir, yüzeysel kalabilir, konudan uzaklaşabilir, ticari çıkarlar doğrultusunda hareket edebilir vs vs daha bir çok etken var.

kitap daha bozulmamış bir şey, ama bir film öyle değil.

tiyatro bile kitap kadar verimli olamaz, bir hayvan çiftliğini izlemekle, okumak harbiden çok farklı şeyler.

okumadan izlersen eğer anladığını sanıyorsun, çok güzel icra edildiğini sanıyorsun ama okuyup da izlediğin zaman yanlış replikleri, kötü oyunculukları, konudaki sapmaları görebiliyorsun, en basitinden bunu katıyor sana.
  • Mackinaw  (26.01.14 17:24:37 ~ 17:25:42) 
Kötü bir şey. Çok okuyan bilir güzel kardeşim. Film, tiyatro bunlar güzel şeyler ama günlük hayatta işe yarayacak bilgiler sunan film ve tiyatro oyunu sayısı kaç tanedir?


  • roket adam  (26.01.14 17:44:15) 
ben kötü bir şey diyemezdim ancak kitap okumakla kitaptan edineceklerini film/tiyatro gibi görsel kaynaklardan edinme arasında şöyle bir fark var: kitapta sen kendi hayal dünyanı, tecrübelerinden ve karakterinden de yararlanarak oluşturuyorsun. kitapla sana sunulan bir cümle senin zihninde milyonlarca renk, ses, koku, dokunuş olarak canlanıyor. ve sen bundan keyif alıyorsun çünkü senin zihninde oluşan artık senin dünyan oluyor, yazarın dünyası değil. halbuki görsel sanatlarda senin zihninde herhangi bir şey canlandırmana gerek kalmıyor, yönetmen sana kendi dünyasını dayatmış oluyor. sen de "ben bu sahneyi zihnimde nasıl canlandırırdım" diye düşünmüyorsun. ya da hiç düşünmüyorsun. sırf bu nedenle, yani acaba önümdeki bir metni ben kendi hayal dünyamda nasıl var ederdim sorusuna cevap vermek için bile, kitap okumak çok değerli benim gözümde.


  • imla kilavuzu  (26.01.14 17:46:59) 
Sinemaya asigimdir ancak soyle bi gercek var ki filmde gozunden kacan seyler veya sure kisitlamasindan derinine inilememis seyler cok daha fazladir eger bi kitap filmi izliyosan ozellikle bu yuzden kitap okumak da sinema da tiyatro da hepsi cok onemlidir. Borges abimizin dedigi gibi bi kitabi begenmediysen birak okuma ama baska kitaplarda sansini denemekten de cekinme o kitabi sevmedin diye. Herkese hitap edecek kitap vardir emin ol sadece baslangici yakalaman lazim bitanesiyle


  • ozymandias10  (26.01.14 20:05:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.