[]

Akademisyenler bi bakar mı hocam?

tez yazıyorum. kitaplarda bulamadığım bazı bilgilere nette rastladım ve alıntı olarak kullandım. (makale ya da akademik bilgi) gel gelelim sayfa altı dip notta kaynağı nasıl belirteceğimi bilemedim. site linki zaten yazılmaz da site adları da garip oluyor. atıyorum: 'mor kedi', 'denyo adam' benzeri site isimleri var. napsak siz nası çıktınız bu işin içinden?




 
bir kere üniversiten hangisi ise ve o üniversitenin hangi enstitüsünün öğrencisi isen, onların tez yazım kılavuzları vardır. orada kesin gösterilmiştir.
yine de sana önerim şu: alıntı yaptığın sayfanın linkini kopyala ve dipnota yapıştır. eğer yazarı veya belge ismi var ise onları başına ekle. en sona da parantez içinde erişim tarihi: 33.33.3333 şeklinde tarihi gir. olay bu.
ancaaak bazı linkler çok uzun olabiliyor. bu durumlardan ben bazen sadece web sayfasının adını giriyorum (isim vs tarih aynı kalmak şartıyla). ama esas olan okuyucuyu direkt alıntıya ulaştırabilmendir.
bu arada bir fikir vermesi açısından şu anımı anlatmak isterim. ilk yazdığım makalelerden birisini baltık ülkelerinden birinin indeksli dergisine göndermiştik. makalenin dayandığı ana teoriden bir tanımını acemiliğimden/cahillikten web alıntısı olarak vermiştim. hakemin birisi aynen şunu yazmış: "makalenin temelindeki kavramı webten açıklamak uygun değil. hem nerden bilelim yazar bu web sitesini kendisi yapmış ve uydurduğu tanımı webten referansla kullanmış olabilir. buyur burdan yak. e tabi makale ret almıştı. ama çok şey öğrenmiştim o retten. kolay gelsin
örn:
hasan basan. geriye dönüş. www.aksekili.com/oduller/felanfilan/xy.pdf (erişim tarihi: 01.01.01)
veya:
hasan basan.geriye dönüş. www.aksekili.com (erişim tarihi:)
  • fempusay  (26.01.14 00:38:39) 
tiny url falan tarzı bi şeye soksanız sitenin linkini sonra paylaşsanız. ama tiny url ne kadar uzun ömürlü bilmiyorum sadece aklıma geldi önereyim dedim.


  • nickimin hakkini veremedim  (26.01.14 00:39:38) 
hadi makaleler için durum daha kolay. site adı, makale adı, yazar adı falan daha ciddi görünüyor. ama iki cümlelik önemli bir tanıma rastlamışım, ne yazanı belli, ne başlık var, ne de bu bir makale.
örn: "ışık, hedelerin hede olmasıyla hedeleşir ve bu sebepten hede olur" diye bir cümle. sitenin adı da "hayvanınevlâdı" ben şimdi bunu dipnota koysam prof. gözlük üstünden bi bakıp ince ayar verir bana gibi geliyo. asıl bunu nası kotarıcaz ?

  • vasatov  (26.01.14 00:47:52) 
açıkçası ben olsam o alıntıları teker teker çıkarır ve hiç risk almam bu konuda ki kendim de tez yazıyorum bu ara, aynen dediğim şeyi uyguluyorum.


  • devilred  (26.01.14 00:52:06) 
zaten internette buldugunuz her seyi de teze yazmamaniniz gerekiyor. normalde wikipedia tarzi sitelere bile hos gozle bakilmaz, cunku akademik degildir. dolayisiyla hayvanin evladi gibi bi sitede ne kadar akademik bi bilgi oldugu cok daha supheli.

yok ben illa bu bilgiyi kullanicam diyorsaniz,
fempusay +1

eger yazar adi makale adi vs gibi bi bilgi yoksa, sadece sayfanin linki ve erisim tarihi yeterlidir.
  • halanne  (26.01.14 00:52:37) 
@halanne ben de senin gibi düşünürdüm bu örnek karşısında. tabii ki bu "hayvanın evladı" ismini örnek olsun diye ben uydurdum ama buna çok benzer isimde bi kaç site var ve ciddi akademik bilgiler içeriyor. siteyi hazırlayan arkadaş biraz değişik belli ki.
@devilred olmazsa çıkarıcam ben de dediğin gibi. başka çarem kalmıyor galiba.

  • vasatov  (26.01.14 01:00:26 ~ 01:00:50) 
belirli bazı siteler dışında (üniversite ya da konuyla ilgili çalışma yapan kurumların siteleri (onların uzantıları da ya edu olur ya da devlet kurumu olup olmadığına bağlı olarak gov ya da org) dışındaki sitelerden kaynak kullanmamak en iyisi bir istisna olarak bu sitelerde herhangi bir dergide-kitapta yayınlamış makale görürsen onu kullanabilirsin. öyle bir makalenin de bir künyesi vardır zaten. eğer o künye yoksa boşver kendini riske atma.


  • tururo  (26.01.14 01:13:35) 
sitenin adindan ziyade ne kadar bilimsel oldugu onemli. eger kullandigin bilgi onemliyse, dogruysa, mantikliysa site adi onemli degil tabi ki.

eger cok garip olcaka, hocalar anlamayacak diyorsan dipnotta 3-5 cumle ile siteyi tanitici bilgi koy.
  • halanne  (26.01.14 01:20:54) 
Illa internetten yararlanacağım diyorsanız evronos gazi'nin PDF hakkında dediklerine uyun. başka türlü hiç interneti karıştırmayın işin içine


  • iorveth  (26.01.14 01:24:36) 
Sitede iletisim bilgileri vardir. Oraya mesaj at ve icerik icin kaynak talebinde bulun. Eger o arkadastan olumlu bir geri donus alamazsan bulasma derim bende,diger arkadaslar gibi.cogu zaman hos karsilanmaz,icerik ne kadar degerli olursa olsun degmez o riske. Olmadi o sitedeki bilgileri googleda ara, belki google seni gercek bir kaynaga yonlendirebilir.


  • vaygi  (26.01.14 04:52:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.