[]

bateri çalan arkadaşlar yardım edebilir mi?

yaş 27, şuana kadar müzikle dinlemek harici temasım olmadı. ama bu aralara bateri çalmaya heveslendim.
1. bateri çalmak için yaşım geç mi?
2. bateri çalmaya nereden başlayabilirim?
3. beginer seviyesindeyken bateri almaya gerek var mı, yoksa PAD'ler de iş görür mü?
4. İstanbulda önereceğiniz kurslar var mı?
5. baterinizle çalışmalarınızı nerede yapıyorsunuz eğer evde ise komşulardan gelmesi muhtemel şikayetlere karşı çözümü nasıl ürettiniz?
Teşekkürler şimdiden.

 
Calisirsan gec degil.
Davul calmaya oncelikle ritmik okumayi ogrenerek baslayabilirsin. Yani nota okumaktan bahsediyorum.
Pad ancak baget kontrolu ve ritim calisma icin isine yarar. Davul setine hakimiyetini davul setinde gelistirebilirsin.
Tunel'de Davulcu diye bir yer var. Cok iyi adamlar ders veriyor. Notasini falan da ogrenirsin.
  • alperz  (20.01.14 11:56:25) 
1) geç değil
2) baget tutuşunu hallettikten sonra düz ritimlerle başlayın, attack, aksak ritim, twin vs bulaşmayın
3) gerek yok ama alsanız illa ki pratik açısından iyi olur, padler bence gereksiz
4) tüenlde araştırın derim
5) hemen hemen her gün pratik yapıyordum davul susturucu setler var iş görür
  • metehan01  (20.01.14 11:58:22) 
1-nope. 62-63 yaşında başlayıp sahne alanlar var. ki öyle çok kodaman popüler insanlar da değiller, senin benim gibi.

2-kursa git birkaç hafta/ay (paran ne kadarına yeterse). temel şeyleri kap sonra kendin kendi stilini buluyorsun. ondan sonra da zaten daha iyi davulcularla tanışmak falan istiyorsun.

3-yok. para varsa birkaç ay sonra 2000 tl+ dijital davul iş görür. yoksa da ped iş görür. ben 12 inç ped, trampet sehpası, kick pedi ve twin ile küçük bir çalışma seti kurdum onunla takılıyorum çalışırken.

4-ankara'dayım bro.

5-akustiği sormuyorsundur umarım. :) dijitale direk vuruyordum ben. sonra ayıp olmasın diye kick triggerına ince bir battaniyeyi 2-3 kez katlayıp serdim. şu anki kick pedimi de böyle kullanıyorum. hassaslığı %2-3 anca azaltıyordur, ancak o "pat pat" seslerini kesiyor. aşağı giden titreşim için de trıggerın altına baya bi halı falan sermiştim, toplamda 5-10 santim yükseldi davul.

sorun olursa başlarsan bir şeyleri anlayamazsan söyle.
  • zazazaraeta  (20.01.14 12:14:40) 
Guitar Hero'daki bateriyi bir dene. Expert'te oynayınca gerçek bateri ile arasında fazla bir fark var diyemeyiz. Tabi vurma hissi falan çok alakasız ama hareketler, padlerin durduğu konumlar falan gerçekçi olmuş. Önerim guitar hero metallica.


  • himmet dayi  (20.01.14 12:59:30) 
Konu dikkatimi çekti de, soruya soruyla katılayım. Peki sıfırdan başlayan birinin bahsedilen "beginner" seviyesinden kurtulması birkaç ayda olabilen bir şey mi? Ve haftada 1 gün gidilen kurslarla bu mümkün mü?


  • su ustunde yasayan balik  (20.01.14 13:03:28) 
şahsi gözlem ve fikirlerimi söylüyorum, kişisel algılanmasın kesinlikle.

guitar hero davul çalanın bile yeteneklerini köreltir. bildiğim şarkıları çalamıyorum, çünkü farklı şeyler koymuşlar hep. 16lık hihat olan yerlerde 8lik var ataklar alakasız falan. ki ride+hihat+crash 2 zilde dönüyor yerine göre hangisi boşsa.

çok kolay şarkılara da kafalarına göre kick ve trampet eklemişler. anlamadım bunun sebebini de.

"beginner" kelimesi davulda biraz değişiktir. yani birkaç ayı bırak ilk 1 yıl direk beginner olursun haftada 1 kursla. zaten genelde haftada 1 dediğimiz şey 2 saat oluyor, 1 saat ders 1 saat de kafana göre oda boş davul senin.

sebebi de şu, beginner olmaktan uzun süre çıkamıyorsun çünkü sürekli aynı tuşede (elbette her parça öyle değil, ancak ben "yapabilme" olarak söylüyorum. inişli çıkışlı bir tuşe istemsiz yapıldığı sürece kusurdur) aynı metronomda çalmak cidden göründüğünden çok daha zor. sonra moeller aksak falan girdikçe daha da bok oluyor ama o ileride.

her neyse, zamanı gelince beginnerdan çıkış da bir o kadar hızlı oluyor. çünkü belirli 1-2 atağı ve ritmi kapınca 10 bine yakın parçayı çalabilir duruma geliyorsun sdafasdf.

beginnerdan sonra şarkı üzerine yoğunlaşmaya başlayabilirsin. ve kesinlikle (beginner durumu hariç) şarkı üzerinde çalışmanı öneririm. şarkı üzerinde çalış derken otur çalamadığın şarkıyı 50 kez çal manasında değil, çalmak istediğin ama %30'unu falan yapamadığın bir parça bul. çal 1-2 kez, bak sorunun neymiş. ataklara geçerken metronom mu kayıyor ? 6lama mı yapamıyorsun ? büyük üçleme var ve onu sekizlik sandın da o yüzden mi karıştı ? twin fazla mı hızlı ? slide yapamıyor musun ?

o şarkıyı %100 çalana kadar o kusurun üstüne git. 6lama yapamadığını fark ettin ve o parçada 6lama var. gir abi youtube'a zibilyon tane ders var, al metronomunu da yanına otur 6lama çalış.
  • zazazaraeta  (20.01.14 13:13:06) 
çok çok iyi cevaplar geliyor. öncelikle teşekkürler.
tabi bu işin çok başında olduğum için -hatta başında bile değilim- terimler yabancı geliyor haliyle.
şimdi drum clup ile konuştum. dediğiniz gibi hafta 1 saat ders 1 saat prova şeklinde ilerliyor 230 lira aylık aidat istiyorlar, sadece dersle öğrenilmeyeceğini bildiğim için de elektronik bateri fiyatları hakkında da konuştum, adam kesinlikle Roland marka almalısın onda da TD11K modeli altına düşmemelisin diye tavsiyede bulundu. fiyatını sorduğumda da ise 4600 tl dedi.
PAD gereksiz diyenler var, akustik zaten alamıyoruz malum uygun bir yaşam alanının olmamasından dolayı. Peki ya ne yapacağız daha ucuz yolları yok mu bu işin?
  • karsinin aksisi  (20.01.14 13:27:54) 
hocam en ucuz yolu 30 lira pad 5 lira bagettir. 5 liraya 3 çift baget almışlığım 12 liraya pad almışlığım da var ama iş görmesi açısından söylüyorum. :)

çok fazla anlamıyorsan davuldan, sana basit bir kriter vereyim. hihat sehpalı olmalı, tek bir zil triggerı şeklinde değil. elbette bu tek başına davulun kalitesini kesinlikle belirtmez, ancak bu sadece kaliteli davullarda var. :D

diyeceksin o nedir, nereden anlayacağım. gelelim hemen şekil a'ya,

www.diyezmuzik.com

en sol altta, modülün hemen sağındaki zilin adı aramızda kalsın hihattir, onu normalde biz hani açıp kapatıyoruz onu ayağımızla.

www.triomuzik.com

e ama bunda yok ? nabıyos ki ?

heh işte bunlarda (dandik olanlarda) bir adet pedal olur. ona basınca kapalı sayar. basmayınca da açık sayar.

www.do-re.com.tr

ama daha kaliteli davullarda şöyle olur,

www.davuldunyasi.com

önerim roland>yamaha>medeli. medeli eeen son seçeneğin olsun. 2000-2500ün üstüne çıkamazsan diye.

roland ve yamaha ise modelden modele değişir. alacağın zaman bir duyuru daha aç konuşalım.

230 tl bana çok geldi, ancak istanbulda olmasına bağlıyorum. normalde ayda 4 saat kurs 4 saat etüt olur, 8 saat eder. eskiden 80 tl stüdyoya gidiyordu (davul prova odalarının saati 10 liraydı) 80 tl de ders başı 20 tl olarak hocaya gidiyordu. şu anda aynı kalitede stüdyolar 15 lira yaptılar ücreti, 180-200 arasına fırladı ücret. ancak 230 hala pahalı geliyor bana. öyle bir şeye bölünebilen bir sayı da değil, adam ne tutturursam demiş sanırım.
  • zazazaraeta  (20.01.14 13:51:08) 
bir de hocam, o 4600 dedikleri k mı kv mi ? ve adam k'nın altına düşme mi dedi kv'nin mi ?

td-11k piyasa fiyatı maksimum 3500 lira da. baktım şimdi td-11kv 4500-5000 arasındaymış. karıştırmış olabilir adam.
  • zazazaraeta  (20.01.14 14:02:16) 
k diye not almışım. birde şuan almayacağım için söylediği fiyatın bir anlamı yok. almaya karar verdiğimde detaylı araştırma yapacağım hocam. zaten ilk mesaj atacağım kişilerden biri de siz olacaksınız :)


  • karsinin aksisi  (20.01.14 14:15:49) 
Nick ve yorum uyumu :))

Dostum ilk önce baget tutmayı ve metronomu öğrenmen lazım, daha sonra davulmuş, ekipmanmış araştırırsın. Diğer arkadaşların da dediği gibi gidip bir pad ve bir kalın (5A), bir ince (7A) baget al. Hangi bagette kendini daha iyi hissettiğini gör. Melesa heavy metal davulcuları 5A kalın baget kullanır ama ben metal çalarken 7A ince baget kullanırdım, kendimi o bagetlerde daha rahat hissederdim.

Mutlaka ama mutlaka tüm çalışmalarını metronom eşliğinde yap. Sonradan metronom oturman çok zor olabilir.

Her türlü teknik ve ekipman sorusu sorabilirsin, hızlı davran şubatta askere gidiyorum :)
  • baterist  (20.01.14 15:42:12 ~ 15:42:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.