[]

Bir çalışma yöntemi

Selam,

Bir süredir kafamda oluşturduğum bir yöntem var ama halihazırda bunu geçekleştirebileceğim pratik bir yazılım varsa onu arıyorum.

Çalışmak istenen her konuya uyarlanabilir. Örneğin konu yemek yapımı olsun. Bunu pişirme gereçleri(tencere tava), pişirme ortamı(elektrikli, alevli, fırın, vs), yiyecekler, falan diye ayıralım.

Her kategorinin gerekli derinlikte alt başlığı olsun. mesela yiyecekler süt ürünü, sebzeler, meyveler, baharatlar vs. diye gitsin.

Ana başlık yemek, yani bütün ortamı kapsayan en üst birim yemek. yemeklerden örneğin menemen olsun. ben bu menemeni, yiyecek çeşitlerinden yumurtayı,biberi,domatesi, soğanı, yağı, pişirme gereçlerinden tavayı, pişirme ortamından alevliyi seçip tanımlamak istiyorum.

Asıl ulaşmak istediğim, örneğin menemen yemeğinin 20 dk da pişme özelliği var, ben 20dk ve altında pişen yemekleri listelemek istiyorum. bu, en basiti. istediğim diğer şey ise menemeni seçtikten sonra karşımıza çıkan biber üzerinden gidip, içinde biber kullanılan yemekleri listelemek. bu da kolay. sorun, bu ortamı nasıl bir programda oluşturayım.

Yani, yazılım çalıştığında yemek başlığında diyelim makarnayı seçtim. içeriğinde paket makarna, yağ, su, tuz, salça olacak normalde. benim istediğim, bu gelen içerikte örneğin paket makarnayı seçtiğimde bununla yapılabilecek yemekler çıksın, mesela fırın makarna, ördekli makarna. ördekli makarnayı seçeyim, içeriğinde ördek var olacağından, ördeği seçince onunla yapılan yemekler çıksın. hatta onunla yapılan yemeklerde kullanılan tüm baharatlar, sebzeler, pişirme ortamları falan döksün öyle.

Asıl amacım yemek değil, ama her konuya uyarlanabilir bu yapı olduktan sonra işimi görecek. Bazı siteler var, evde yemek için şunlar var yazınca onlarla şu yemekleri yapabilirsin diyor, güzel, ama istediğimiz zaten hangi yemeklerin neyle yapıldığını ezberlemek olduğundan, iş biraz tersi. Yine de anlatmaya çalıştığım bu yapı, aynen bu özelliğe de sahip olacak otomatik olarak.

Fikri olan?

 
ben anladım galiba ama her şeye uyarlanabilecek bir sistem kurmak zor bence. fakat çok titiz bir çalışmayla vikipedi sistemindeki gibi bir yapı kurulabilir sanki. sadece metin verilerinden oluşacaksa ev ortamında excel'de bile yapılır sanıyorum ama ne excel ne de yazılım bilgim var :)


  • kül  (15.01.14 00:52:59) 
bilgisayar mühendisi bi arkadaşıma sordum, istediği şey object-oriented programming dedi, C++, C#, visual basic, java bu sistemle çalışan programlar.
sonrasında yazılım olarak çok bir zorluğu olmadığına karar verdik ama database girişi zahmetli olacaktır.

anlatım bence gayet iyi olmuş. tek bir cümle ile anlatma zorunluluğun yok. baymadı da.
  • ilkot  (15.01.14 01:02:45) 
ilkot +1
programı yazması zor değil. önemli olan sağlıklı database oluşturabilmek. hangi konuda yapacaksan kriterleri çok iyi sınıflamalısın. örneğin yemek konusunda bütün tarifler tutarlı olmalı, aynı şey bir tarifte "makarna", bir tarifte "p. makarna", bir tarifte "paket makarna" şeklinde geçerse sistemin işe yaramaz. binlerce tarifi tarayıp ciddi editörlük yapmalısın. Sonra aklıma gelen başka bir sorun ise ikame malzemeler. bazı yemeklerde zeytinyağı, tereyağ, ayçiçek yada mısır yağı kullanman fark yaratmaz, ama bazılarında belli ikisini yada birini kullanman gerekebilir. Bunu sistemine nasıl entegre edeceğini düşünmen gerek. bu sorunların hepsini planlama aşamasında bulmalısın çünkü işe başlayıp yarısında fark edersen baştan başlamak zorunda kalırsın her seferinde.

  • yakuza123  (15.01.14 04:35:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.