[]

Domain olayları

Biliyosunuz domain sektörü kendi içerisinde bi pazar. İyi isimlerde deli paralar dönüyor.

Bende de alışkanlık oldu. Rastladığım begendiğim bi kelimeyi mutlaka kontrol ederim boş mu dolu mu diye domain whois ile.

Mesela okuduğum bazı Türk yazarların aktif blogu var ama adam kendi adı soyadını almamış .blogspot vs ile kullanıyor. Veya hiç internetle alakası olmayan kişiler vs. var.

Ben bunların domainlerini alıp saklasam işime yarar mı ilerde? Bazılarına hediye de edebilirim alın adınız soyadınız diye :D

 
com.tr' li olanları alamazsın


  • €xpolerer  (14.01.14 18:59:21) 
sen bu akılla önceden düşünülmemiş birşeyi hiç bir zaman düşünemeyeceksin. onun için biraz daha pratik zeka olmak gerekiyor.


  • insect  (14.01.14 19:06:18) 
@insect
Peki sen bu aklınla önceden düşünülmemiş neyi düşündün? Ben zaten aktif olarak bu piyasayla uğraşmıyorum ve içinde değilim. Sadece bi gözlemimdi bu

  • raskolnikov2  (14.01.14 19:17:47) 
ayrıca domain mahkemesi diye bir şey var. markalara şirketlere ait domain elinde barındıramazsın. barındarsan da bir başvuruyla alırlar elinden. ha tabii çok jenerik çok genel bir şeyse bir ihtimal alamazlar ama genelde söke söke alırlar.


  • cthulhu  (14.01.14 19:20:06) 
@raskolnikov2 yok ben düşünmedim henüz. düşündüğümü düşünsem de ufak bir google aramasıyla yanıldığımı anladım genelde.


  • insect  (14.01.14 19:39:42) 
com net org vb domainler marka veya itiraz ile geri alınmaz, kime aitse o kişinin kullanımında kalır. kişilerin isimlerini alıp satmak mantıksız, çüknü com u aldıysan kişi net i alır org u alır vb vb... jenerik ya da 4 karakterli domainler bulursan ilerde değerlenebilir, örnekle nedemek.com notebookservisi.com aaxx.com vb vb


  • exbono  (14.01.14 19:51:25) 
arkadaş bilmeden sallamayın az araştırın her türlü domain, domain mahkemesi tarafından söke söke alınır elinizden. com net org'a kimse dokunamaz kuralını nerenizden uydurdunuz acaba.


  • cthulhu  (14.01.14 19:58:28 ~ 19:58:55) 
siteden aynı içeriğe ve telif hakkına sahip yayın yapılmıyorsa kimse kimseden alamaz. domain parksa alınamaz.


  • insect  (14.01.14 20:01:29) 
domain parksa "kötü niyet" olarak değerlendirilip alınma ihtimalini %100'e çıkarır.

aynı içeriğe ve telif hakkına sahip yayın yapması gerekmiyor. mahkeme kişinin o domaini kötü niyetle aldığına karar verirse elinden alır. bir domaini alıp kullanmamak park etmek de en büyük kötü niyet göstergelerinden biridir. google'da arayın wipo yani domain mahkemesi sonuçlarını "alamaz edemez dokunamaz" dediğiniz ne domainler uçup gitmiş görün.
  • cthulhu  (14.01.14 20:03:44) 
he tabi, öyle diyosan doğrudur. ben duyurudaki konuyu yoksaydım söylerken.


  • insect  (14.01.14 20:08:53) 
@insect

İnsanın kendini bilmesi güzel bir şey. Ben de ufak bir google aramasıyla yanıldığımı anlayacağımın farkında olduğumdan "önceden düşünülmemiş bir şeyi düşündüğümü veya sektöre büyük bir inovasyon getirdiğimi !!!11 iddaa etmiyorum.Verdiğin cevap bu duyuru için gereksizdi hocam.

Sana hayatında o muhteşem pratik zekanla birlikte başarılar dilerim.

@exbono

Teşekkürler hocam ayrıntılı bi açıklama olmuş.

@cthulhu

Hocam domain mahkemesini ben de biliyorum ama her türlü domain elinizden alınır kısmı yanlış.

www.hukuki.net

Bakın bu adam zamanında milliyetç.net i Milliyet gazetesinin davasına karşı savunmuş ve domain kendisinde kalmıştı. Bazı istisnalar oluyor.
  • raskolnikov2  (14.01.14 20:32:58) 
"her türlü domain elinizden alınır" demedim ben zaten. mahkeme başvuruyu haklı görürse alır görmezse almaz. ama haklı görürse de "bu domain com net org'muş biz buna dokunamayız" demez demek istedim öyle bir şey yok. yani exbono'nun söylediği "com net org'a kimse dokunamaz" ifadesi yanlış.


  • cthulhu  (14.01.14 20:38:24) 
domain konusunda jenerik isimleri saklayabilirsiniz. ki zaten milliyet.net de bu şekilde kazanılmıştır. zira milliyet ismini farklı alanlarda tescillenmiş olsa da jenerik bir isimdir. ancak, gördüğünüz gibi yıllardır bu hesap bir işe yaramamakta ve elinde kalmaktadır. doğan milliyet.net'i almasa da, kullanım yönünü kapatmıştır. en ufak ticari bir kullanım yapıldığında dava isim hakkı yönünden tekrarlanabilir.

ama jenerik olmayan bir isim ile mesela bir isim soyisim veya turkcell gibi bir domain alınırsa marka sahibinin bu domaini geri alması mümkündür.
  • cursor  (15.01.14 00:18:39) 
kutulu kıvırma şimdi. adam milliyet.net i alıp park ederse kimse alamaz ondan. park dememin sebebi bilinen milliyet ile ilgili bir içerik yayınlamasın da ister park etsin ister hurdalıkta dursun. adamın elinden alamamışlar işte domaini sonuç olarak. patentli içerikle alakalı yayın yapmazsa kimse kimseden domain alamaz.


  • insect  (15.01.14 00:30:23) 
neyini kıvırcam hacı? okumayı mı bilmiyorsunuz? ilk cevabımda ne demişim ben? "çok jenerik çok genel bir şeyse bir ihtimal alamazlar" demişim. sonra diyorsunuz ki uzantısı com net ya da org'sa kimse dokunamaz. ben de diyorum ki öyle bir şey yok domaini alacaklarsa her türlü uzantıyı alırlar dedim. sonra diyorsunuz ki park ederse kimse dokunamaz ben de dedim yine öyle bir şey yok. mahkemenin kararına bağlı. aksine alıp park etmek kötü niyet göstergesi olarak bile değerlendirilir dedim.

ama tüm bunları milliyet gibi çok jenerik isimler için söylemiyorum. onu zaten en başta "çok jenerik çok genel bir şeyse bir ihtimal alamazlar" diyerek belirtmişim.

ee hani kıvırma nerede?

"adamın elinden alamamışlar işte domaini sonuç olarak" diyorsun sanki park ettiği için alamamışlar gibi hala. adamın elinden domaini alamamalarının sebebi park etmesi filan değil jenerik bir isim olması.

"patentli içerikle alakalı yayın yapmazsa kimse kimseden domain alamaz."

söke söke alır. alıyorlar da.
  • cthulhu  (15.01.14 00:34:34 ~ 00:43:41) 
Toriumunkini almıstım .com, herifler üç kurus paraya kıymadılar gen.tr mi ne aldılar. Şimdi torium.com.tr oldu


  • Solem  (15.01.14 00:36:22) 
kavramları karıştırıyorsun 3 kişiye tek cümle ile cevap veriyorsun da ondan oluyor. öncelikle ben com net org diye bişey demedim. domain mahkemesi de kimseden söke söke domain alma aracı değildir.

özellikle park etme diye bi ısrarım da yok yani bundan da park etse kimse alamaz diye bi sonuta çıkmıyor. ben sadece milliyet.net ise gazete ile ilgili yayın yapmasın yeter. ister park etsin ister ne yaparsa yapsın. (böyle bi durumda kimse park etmez zaten)

ilk cevabında söke söke alır demişsin. orda bir kavram kargaşası olmuş. "her türlü domain elinizden alınır" gibi bir anlam çıkıyor bundan. hatta "aynı içeriğe ve telif hakkına sahip yayın yapması gerekmiyor." demenden de kesin bu sonuç çıkıyor. aynı içeriğe ve telif hakkına sahip yayın yapmamak bunun haricindeki başka bişey yapmak demek oluyor. senin dediğinden de ne yaparsa yapsın alır sonucu çıkıyor.

bende diyorum ki örnek milliyet.net bu kadar basit.
  • insect  (15.01.14 00:50:33) 
1- içeriği patentlemek diye birşey yok, marka var
2- milliyetin kötü kullanıma alınmamasının nedeni jenerik isim olması ve bu nedenle kesin bir sahipliğe ve kullanım hedefine sahip olmaması. Yani jenerik bir kelimeyi kullanım amacı budur şeklinde parselleyemiyorsun. ama burada jenerikliğe jüri karar veriyor. ve milliyet şu durumu ile para eder bir şekilde değil. milliyet konusundaki neredeyse bütün markalar doğan'a ya da bir başkasına ait bu nedenle alan kişi şuan ki marka sahiplerinden birisi olmaz ise kullanmaya kalkarsa büyük nedenle yeni davada kaybedeceklerdir. tek marka konusu ve sahibi milliyet gazetesi değildir mesela milliyet markası farklı alanlarda da marka koruması altındadır.
3- bellirli bir markaya ait olan ve onunla var olduğu düşünülen bir ismi satın alırsan, bu kötü niyet ve markadan yararlanmak olarak algılanır ve haksız kazancı engellemek için park da etsen bu senden alınabilir. örnek turkcell.
4- isim soyisim konusunda ise çok çok sağlam bir gerekçen olması lazım mesela o isme sahip bir kisi ya da marka gibi yoksa tabiki kötü niyet olarak algılanır, park halinde olsa bile.

sonuç olarak jenerik isim olarak görülmez ise ve marka hakkı bulunuyorsa söke söke alınır. ve kendi geçerli ve ticari olarak çakışmayan bir markanız olması gerekir. mesela google, almanya da kendinden daha önce gmail markası alındığı, şirketin bu konuda çalıştığı ticaret sicili ile kayıtlı olduğu ve benzer bir alanda kullanıldığı için domaini alamamış ve googlemail.de adresinden hizmet vermiştir. ancak bu şirket bu adresi depolamak için almış olsaydı ve domain şirketi olsaydı özellike kayıt tarihi gmail.com dan sonraki bir tarih olsaydı bu domain i kullanma hakkını kaybedecekti. ama en sonunda google domaini satın alma yolune gitme zorunda kaldı.
  • cursor  (15.01.14 01:02:20 ~ 01:04:44) 
hatta aynı olmasına bile gerek olmayabiliyor. mesela gogle.ro adresini google haklarımıza tecavüz ediyor diye başvurup aldı


  • cursor  (15.01.14 01:09:45) 
A: kimse kimsenin domainine dokunamazzzz!!!!!11
B: bal gibi de dokunur git ara google'da wipo kararlarını nasıl dokunmuşlar gör
A: ha öyle mi doğrudur tamam ozaman
C: milliyet.net'i alamamışlar
A: KİMSE KİMSENİN DOMAİNİNE DOKUNAMAZ İŞTE BEN HAKLIYMIŞIM İŞTE ADAMIN DOMAİNİNE DOKUNAMAMIŞLAR SONUÇ OLARAK HEH BEN HAKLIYIM İŞTE!!!!!!!!!!!!1
A: KİMSE KİMSENİN DOMANİNE DOKUNAMAZ KİMSE KİMSENİN DOMAİNİNE DOKUNAMAZ KİMSE KİMSENİN DOMANİNE ÖRNEK MİLLİYET.NET BU KADAR BASİT ÖRNEK MİLLİYET.NET BU KADAR BASİT

böyle adama laf anlatmaya çalışıyosun işte. bi milliyet.net örneği gördü diye denize düşmüş yılan gibi saldırıyor sanki biz en başta jenerik isimse alamayabilirler dememişiz gibi sanki dünyada görülen tek domain davası milliyet.net olmuş da o da başarısızlıkla sonuçlanmış gibi hemen KİMSE KİMSENİN DOMAİNİNE DOKUNAMAZ diyebiliyor.

e arkadaş ben sana bin tane "DOKUNULAN" örnek yığarım buraya o zaman ama neden uğraşayım? google diye bir şey elinizin altında başta da söylemiştim arayın internette wipo kararlarını hepsi yayınlanıyor görün bakalın kimlere dokunmuşlar kimlerin elinden SÖKE SÖKE almışlar.

çocuk gibi davranmaya, bir milliyet örneği görüp ondan başka hiçbir vaka olmamış gibi MİLLİYET ÖRNEĞİ ORTADA İŞTE KİMSE KİMSEYE DOKUNAMAZ BU KADAR BASİT gibi cümleler kurmaya gerek yok. kaldı ki aynı sayfada turkcell'e nasıl dokunabildiklerinden de bahsetmişler zaten. dediğim gibi elinizin altında internet var kullanın biraz.
  • cthulhu  (15.01.14 14:44:03) 
yazış şeklinle verdiğin örnekler aynı sana uyuyor. özel mesaj ile de gurur yapma demişssin. kim gurur yapmış belli. bişeyleri anlamakta güçlük çekiyorsun galiba. ben kimse kimsenin domaine dokunamaz demiyorum. ben bu duyuruya gurur yaparak ya da senin kadar sinirlenerek yazmıyorum. önce kendine hakim ol %100 sen haklı olsan da bu kadar sinirlenilecek birşey yok ortada.


  • insect  (15.01.14 16:41:48) 
"kimse kimseden domain alamaz"
"kimse kimseden alamaz. domain parksa alınamaz."
"adam milliyet.net i alıp park ederse kimse alamaz ondan"

bunlar yukarıda yazdığın 3 cümle.

bu da şimdi yazdığın cümle: "ben kimse kimsenin domaine dokunamaz demiyorum"

başka diyecek bir şeyim yok :) daha da yazmayacağım başka söylenmesi gereken bir şey yok her şey ortada :)

ayrıca sinirli olduğumu nereden biliyorsun? evet biraz tepkili yazmış olabilirim onun da sebebi "kıvırma şimdi" gibi bir cümle kullanman başka bir şey değil.
  • cthulhu  (15.01.14 16:48:48) 
herkes bildiği işi yapsın di mi 40 yıllık arkadaşım.


  • insect  (15.01.14 17:03:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.