[]

Yaşı küçük, ruhu olgun adam

Merhaba herkese,

2011 yılında kardeşime "Hipofiz Adenom" teşhisi kondu. Yani beyninde tümör vardı ve acilen ameliyat edilmesi gerekiyordu. Ameliyat edildi. Fakat tamamı alınamamış, Bir yıl sonra tekrar ameliyat oldu başka bir hastanede, tümörün neredeyse tamamı alındı, ama ayda bir kez hormon iğnesi olması gerekiyordu, tümörün küçük tortuları büyümesin diye. Tümör iyi huylu, fakat çok hızlı büyüyor. Bir süre sonra doktor iğneyi bıraktırdı (Sandostatin lar 20 mg) ve tümör büyümeye başladı yine, tekrar ilaca dönüldü. Şu an tümör çok büyük değil ama arada baş ağrısı yapıyor.

Fakat kardeşimin ve benim canımı sıkan konu daha çok psikolojik. Ameliyattan sonra eski sosyalliğini kaybetti, kilo aldı ve çok hassas, duyarlı, ince düşünceli bir insan haline geldi. O kadar düşünceli ve hassas ki; ben, annem, babam nasılız, mutlu muyuz, sorunlarımızı çözmek için ne yapabileceğiyle ilgili düşüncelerle beynini yiyiyor. Annemle babamın ayrı olması da belki etkiliyor olabilir, bilemiyorum. Paranoyaklığı da var biraz, bi ses duyar, kötü bi şey hayal eder ve onun olmasından korkar, gibi.

İşin garip yani ben bencil sayılabilecek bir insanım, pek umursamıyorum kendim ve kardeşim dışındaki insanları pek fazla. Seviyorum tabii ailemi ama kafamdan kolayca atabiliyorum. 2 yıldır yurt dışında olduğum için kardeşim kendini çok yalnız hissediyor, biz aynı zamanda çok iyi arkadaşız da, aramızda 3 yaş var.

Size sormak istediğim kardeşimin aşırı hassas olması, her şeyi kafaya takması, kendini hep 2. plana atması, sürekli bunalımda olması ve umutsuz olmasıyla aldığı ilaç ya da hastalığı arasında bir bağlantı olabilir mi? Ne yapmalıyız bu durumda psikolog, psikiyatr haricinde? Bu çocuğa ne iyi gelir kendisi 19 yaşında erkek. Ya da neden böyle olabileceğine dair bi düşüncesi olan var mı, gerekirse daha çok detay veririm.

Çok teşekkür ederim, zaman ayırdığınız için.



a*

 
anladığımdan değil de yine de cevap yazmak istedim. muhtemelen ilaçlardır sorun olan. bi de anne baba da etkendir. Ona takiyordur kafayı. umarım kardeşin kısa sürede eski haline kavuşur.


  • biz siz onlar bensiz daha mutlular  (11.01.14 23:42:17) 
ilaçlar olabilir ama yaşı gereği geçiş döneminde olduğunu unutmamak gerek.
kesinlikle (dr'a da danışmak kaydıyla) takım sporlarından birini öneriyorum. voleybol, su voleybolu, çim hokeyi vs vs...
takım sporu olması daha önemli hiç olmuyorsa yüzme de güzel.
  • jimjim  (11.01.14 23:53:09) 
Hangi ülkedesiniz bilmiyorum ancak kardeşinizin dil öğrenmek gibi bir isteği veya yeteneği varsa bunu güçlendirmek için yanınıza gelebilir bir süreliğine. Hem birlikte vakit geçirirsiniz hem de siz duruma doğrudan el atmış olursunuz, sosyalleşme veya arkadaşın kaygılarını daha rahat anlama konusunda.

Bir diğer öneri ise yine yetenekle alakalı olarak müzik, resim gibi grup içinde öğrenebileceği ve anlaşabileceği insanlarla dolu bir ortamın içinde bulunması olabilir. Grup iletişimi içinde vakit geçireceği ve kendisine de hobi ilerletme süresinde bol bol vakit ayırmak zorunda kalacağı için kafasını taktığı sorunlardan bir süre olsun uzaklaşabilir, bu da kısa vadede olmasa bile uzun vadede meseleyi çözmesi için bir adım.

Yine de size en çok yardımı dokunacak kişi bütçenize uygun ve güvenebileceğiniz bir psikolog, belki gerekirse de psikiyatr gibi görünüyor.
  • sevgikusunkanadinda  (11.01.14 23:55:48) 
herhangi bir uzmanlıgım yok fakat ben de bireysel çalışmalar onerecektım.
kardesınızle kendımı bır tutma hadsızlıgıne dusmeyecegım ama şu kendın dısındakı herkesın refahını dusunme, kendını onların mutsuzlugunun sorumlusu ılan etme gibi tutumları bırakamamaktayım. o da bu rahatsızlıgı sebebıyle kendını degersız hıssetmeye baslamıs ve etrafındakılerın mutlulugunu dusunerek sizin bir sıkıntınıza derman olmaya calısarak degerını bulmak ıstıyor gibi geldı.
psikolog pisikiyatr + bireysel spor ya da baska bir hobi ile kendi olarak yapmanın kendını sevebılmenın ve takdir edebılmenın yollarını arayabılırsınız.
sankı en temel sıkıntı kendını bılmemek ve gerceklestırememek gibi gelıyor bana. sadece şu soyledıklerınızden cıkardıgım bunlar.
  • akare  (11.01.14 23:58:47) 
Kafasına göre arkadaş bulamıyor. Üniversiteye hazırlanıyor bu sene tekrar, hem ingilizce kursu, hem dershane bunalıyor. Gitar ve şan dersi aldı, ama yoğunluktan bıraktı. Ara sıra gitar çalar hala. Kilo vermesi gerek, spora gittik beraber o zaman epeyce kilo verdi, ama yalnız gidince yeterli motivasyonu olamıyormuş gibi geliyor. Yarıda bırakmaktan korkuyor, yemek yemesine hakim olamadığını söylüyor. Kilo vermeden hayata karışamayacak, ama kilo vermek için bi şey de yapmıyor, 20 kilo fazlası var. Daha da kötüsü sert bir düşüş yaşadı. Kızların ilgi odağı olan popüler bir erkekken bir anda içine kapanıp kilo alması, benim yanında olmayışım, onu çok olumsuz etkiliyor.

Yanıma gelme gibi bir düşüncesi yok, çünkü buranın eğitimi almanca, onu bu serüvene sürüklemem diye düşünüyorum. Kesin hedefleri var, onun peşinde koşuyor.
  • acelemvar  (12.01.14 00:26:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.