[]

Darağacı mekanizması

Tiyatro oyunu için bir darağacı mekanizması kurmak istiyoruz.

Asılan birisi olacak, asılma anı vs yok. Nasıl bir mekanizma olmalı, dahası taşınabilir bir şey olmalı. Elbette iki farklı ip olacak birisi oyuncuyu tutan birisi de boynuna geçirilen.


 
3 adet kısa kalas (ayaklar için), 1 adet uzun kalas (platformdaki insanın kafa yüksekliğine göre) 1 adet kısa kalas

3 kısa kalası uzun kalasa tabandan sabitleyin, isterseniz monte-demonte şeklinde girişli de kestirebilirsiniz(eski kanepelerin tahta kısımları gibi) uzun kalastan öne doğru 4. kısa kalası da ekleyin, kısa kalasa bir kanca-ip için- takın, ipin düğümünü (www.wikihow.com) oradan geçirin, istediğiniz zaman demonte edip taşıyın.
kaynak : el-kaide militanıyım
  • me gusta  (11.01.14 12:12:45) 
asıl olay mekanizmada, bir insanı gerçekten asılmadan en gerçekçi nasıl asılmış gibi gösterilir.


  • antonin artaud  (11.01.14 13:11:02) 
www.youtube.com

asma kismina gelirsek. bauhausa gidilir ve bacak aralarindan baslayan göguse de askilari olan bir adet is güvenligi halat mekanizmasi bulunur. ismini hatirlamiyorum. 1.bp.blogspot.com


sonra 5 ya da 7 mm kalinliginda bant (www.shop.gen.tr ) alinir ancak bu bantlar 1 ton kadar ceken türlerdendir iki kolun arasina bundan baglanir. sirtta boynun arkasina takabül eder. o kisma da bir adet karabina baglanir. tam ortaya denk gelecek yani tam boynun arkasinda olacak sekilde.

bunlar üstüne giyen kiyafette uygun mesafelere acilacak yirtiklardan cikarilabilir olmali ancak son sahneye kadar cikarmayacagiz yirtiklardan sorun olmasin gözükmesin.

dar agaci kismina girmiyorum bir yolunu bulursunuz.

sonra iki adet ip alinir. bunlardan ilkine callat dügümü atilir ancak o ip kisa birakilir. bir de tirmanis ipi alinir. statik olan mi digeri mi emin degilin ani gerilmelere dayanikli olmali denir. bu iplerde 750 kilo kadar cekmeli. sonra yukardan dar agacina bu tirmanis ipi baglanir. bir adet ince plastik dikis ipligi alinir. tirmanis ipinin seyirciler tarafindan görülecek kismina gelecek sekilde kalin cellat dügümlü halat tutulur. tirmanis ipi ile ayni hizade olan bu iki ip dikis ipligi ile birbirine gevsek bir sekilde sarilir. olur da mekanizma bozulursa bir sey dolanirsa arkasindaki karabina koparsa vs oyuncu ölmesin ip düssün diye.

sonra ipi boynuna gecirirsiniz tirmanis ipini önce bu boyun hizasindaki banda gecirdigimiz halkadan gecirir sonra da beldeki halkaya karabina yardimiyla gecirirsiniz. o sahne gelene kadar bu ipin fazlasini kalin cellat dügümünün arkasina toplar ve oraya tutturursunuz.

boyna konan halkanin nedeni sudur. eger düsme aninda tüm bu gerilmeyi gögse yükleyemezsiniz. risklidir can yakar. bele yuklersiniz ama o zaman da düstügünde asilma aninda su olusur:
2.bp.blogspot.com bunu engelleyip gene de düz kalmasi icin öyle yaparsiniz.

son olarak kafada canlandiralim.sahne gelir. asacak cellat arkasina gecer yirtiklardan elini sokup halkalari cikarir. ipi boynuna gecirir. sonra ayarliyormus imaji vererek dügümün arkasindaki ipi cözer ensedeki halkadan gecirip beldeki halkaya takar karabinayi. sonra alttaki patformu acar/sandalyeyi devirir vs vs.

hepsini bol miktarda saglam halat alip yapabilirsiniz de. mesela o tirmanis kemerinin halatli versiyonlari var nasil yapilacagina dair.

tüm sistem ip düzenegi ve oyuncunun icine giyecegi kemerden olusuyor. tekrar tekrar kullanilabilir.

not:deneyimim yok asilmaya iliskin ama ani düsmede beni tasiyacak kemerler dügümlemistim. bir de birkac psikopat arkadasim var boyle abidik gubidik seyler üzerine kafa yordugumuz.

not2:evet karabinalarin ve iplerin saglam olmasi hayati önem arzediyor. tirmanis karabinalari ayridir onlardan lazim size.

not3:normalde asilirken kisinin elleri baglanir. olur da kendini yukari cekmesin boynunu cözmeye calismasin diye. aslinda altindaki platform acildiginda düsüsten dolayi boynu kirilarak ölür cogu kisi. ama nedense insanlarda asilan kisinin boynundaki ipi cozmeye calismasi, düsüs aninda hizla nefes verdigini cigerlerini bosaldiginin duyulmasi, en son olarak da cirpinan ayaklarin ve ellerin aniden bosa ldigini görmeye ihtiyac duyar inanmak icin. realite mi yoksa seyirciye mi oynamak siz bilirsiniz. bir de düzgün düsmeli yoksa kendi etrafinda cok dönebilir bunu istemeyiz.
  • wiillii  (11.01.14 13:48:59 ~ 13:54:46) 
çok çok teşekkürler ama idam sahnesi olmayacak sadece idam edilmiş birisi olacak. yani ışıklar açıldığında sahnede asılı biri görünecek. bunun için güvenlik mekanizması yeterli oalcaktır. ayrıntılı ve uzun cevabınız için çok teşekkür ederim.


  • antonin artaud  (12.01.14 09:53:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.